Svečana večernja uoči svetkovine sv. Šimuna

Svečanu Večernju uoči svetkovine sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra kojeg puk Zadarske nadbiskupije kao svog omiljenog sveca zaštitnika časti više od sedam stoljeća, u svetištu sv. Šimuna u Zadru u subotu 7. listopada predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Autor: Ines Grbić Photo: Ines Grbić nedjelja, 08. listopada 2017. u 11:01
- Možda toga nismo dovoljno ni svjesni – Šimun je taj svetac koji je na svojim rukama držao maloga Isusa, sveto tijelo Isusovo. Slaveći njegov spomen, sjećamo se dana kada je Isus po Mariji stigao među ljude, a na dan prikazanja u jeruzalemskom hramu dočekao ga je upravo prorok Šimun. Svetkovina sv. Šimuna podsjeća nas na to i priziva u pamet kako su se u tom trenutku susreli Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. Taj događaj povezuje Betlehem s Jeruzalemom. Naime, dok se u Betlehemu Isus rodio i postao stanovnikom zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun dočekao i primio u naručje, on će podnijeti muku, umrijeti, slavno uskrsnuti i uzići na nebo. Zbog toga i kličemo sv. Šimunu i radujemo se s pjesmom: 'Pravedniče sveti Šime, častimo ti sveto ime! - rekao je mons. Puljić u nagovoru Svečane Večernje. 
 
Osim proslave tog otajstvenog događaja koji nas vodi u Jeruzalem, uz blagdan sv. Šimuna obilježava se i spomendan iz hrvatske narodne povijesti za koji smo zahvalni Božjoj providnosti, rekao je nadbiskup. - U Gospinom mjesecu listopadu, a uz svetkovinu osobitog pokrovitelja Zadra, sv. Šime, želimo zahvaliti Gospi i sv. Šimi za sve što su učinili našem narodu, gradu i nadbiskupiji tijekom prošlih stoljeća. Posebice u danima Domovinskog rata kad smo proživljavali pravu kalvariju. Vjerujući u njihov moćni zagovor, nismo se predavali ni gubili nadu. S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Uz njihovu pomoć, Majke Marije i zagovor sv. Šime, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu - rekao je nadbiskup. Naime, Zadar se upravo u listopadskim danima oko blagdana Blažene Djevice Marije od Krunice, Gospe od Ružarija, sjeća najžešćih napada neprijatelja na Zadar u Domovinskom ratu i slavi Dan obrane Grada. Mons. Puljić je podsjetio i na zračne napade na Banske dvore 7. listopada 1991. g., s nakanom da se ubije predsjednika Franju Tuđmana i njegove suradnike, što je ubrzalo donošenje povijesne odluke o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s tadašnjom Jugoslavijom. To se i dogodilo 8. listopada 1991. g., na svetkovinu sv. Šime, kada se u Hrvatskoj slavi i Dan neovisnosti.
 
- U dan naše neovisnosti utkana su stoljeća vjernosti naših vladara i ljudi Bogu, Crkvi, papi i svom narodu. Uz Dan neovisnosti, spomendan je smrti slavne hrvatske kraljice Jelene iz Solina, preminule 976. g. Kao žena kralja Mihajla Krešimira II. rodom iz zadarske obitelji Madijevaca, bila je vrlo omiljena u narodu i poznata kao Jelena Slavna. Nadgrobna ploča u Solinu govori kakva je to kraljica bila: 'Ovo je ona koja je za života bila majka Kraljevstva, a onda je postala majkom sirota i zaštitnicom udovica -  rekao je zadarski nadbiskup.
 
Treća povijesna odrednica uz svetkovinu sv. Šimuna jest spomen na dan krunjenja kralja Dmitra Zvonimira, 8. listopada 1075. g. Zvonimir je okrunjen po papinom izaslaniku Gebizonu koji je novom hrvatskom kralju predao mač, žezlo i krunu te papinsku zastavu kao znak njegove vjernosti i podložnosti papi. Tada je kralj Zvonimir učinio zavjernicu koju je potvrdio svojom prisegom: 'Ja, Dmitar Zvonimir, s Božjom pomoći i darom apostolske stolice, bit ću vazda vjeran sv. Petru, a poslanike papine primat ću časno i čestito s njima postupati. Gajit ću pravdu, branit ću crkve, štititi siromahe, udovice i siročad. Priječit ću nedopuštene brakove i protiviti se prodaji ljudi. Kraljevstvo koje mi se predaje uzdržat ću vjerno te ga nikako neću odvratiti od apostolske stolice. Tako mi Bog pomogao!'.

- Kakva svijest odgovornosti našeg slavnog vladara koji se zaklinje d
a će štititi udovice i siročad, ljude na periferiji, kako potiče i papa Franjo. Da će bdjeti da ne zavlada nered i nemoral u društvu i u obitelji. Koliku je moralnu svijest imao! Trebamo moliti sv. Šimuna neka Hrvatskoj i Europi izmoli takve zauzete javne djelatnike koji će se boriti za opće dobro, koji se neće bojati reći 'To nije dopušteno, to nije dobro, to je nepošteno', da su vjerni Bogu, Crkvi i narodu - istaknuo je nadbiskup Puljić, spomenuvši u tom vidu i susret predsjednika Vlade RH Andrije Plenkovića s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice, „čime je pokazao stoljetne dobre veze između Svete Stolice, hrvatskog naroda i hrvatske države“.  
 
- Preko našeg zaštitnika i pokrovitelja sv. Šime, upućujemo Isusu molitve za hrvatsku domovinu. Pomozi i blagoslovi sve koji vode brigu o njenom prosperitetu, kako bi se u našoj zemlji ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi. Tebi, zaštitniče malenih, čuvaru svetoga hrama, utjeho i nado svih koji se pripremaju poći s ovog svijeta, kličemo: Blaženi i pravedni Šime, častimo ti sveto ime! Moli za nas sada i uvijeke - zaključio je mons. Puljić u nagovoru. 
 
Na kraju liturgijskog obreda, nadbiskup, svećenici i ostali puk iskazali su štovanje svecu pred svečevom rakom iznad glavnog oltara, gdje će od blagdana osam dana štovanju biti predano  vidljivo neraspadnuto tijelo sv. Šimuna. 
 
U Svečanoj Večernjoj sudjelovali su i kanonici Stolnog Kaptola sv. Stošije, svećenici i sjemeništarci, kao i Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra. Među pukom su bili i mnogi hrvatski branitelji koji su se nakon Večernje s tri braniteljska stijega i križem na početku te svijećama u rukama sudionika, uputili u mimohod od crkve sv. Šimuna do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu kneza Višeslava u parku u Jazinama. Tu je podignut spomenik kao simbol žrtve i pobjede u Domovinskom ratu. Ta je spomen hodnja jedna u nizu inicijativa kojima je obilježena 26. godišnjica obrane Grada Zadra.      

 
Da biste komentirali, prijavite se.