III. nacionalno hodočašće Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži

U subotu 25.svibnja održalo se III. nacionalno hodočašće OFS-a i Frame.
Autor: V.V./Laudato/M.B. Photo: V.V. nedjelja, 26. svibnja 2019. u 09:28

Program je započeo euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje je predlavio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu s brojnim duhovnim asistentima te uz hodočasnike pristigle iz svih područnih bratstava. 
 
Na početku svete mise u ime svih prisutnih pozdravnu riječ biskupu uputio je fra Vladimir Vidović, Predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Franjevačkoga svjetovnog reda.
 
- Kao članovi Reda svjesni smo svoje odgovornosti u društvu i Crkvi, svjesni smo osobito važnoga trenutka u našoj povijesti kada je potrebna molitva, žrtva i predanost u svjedočenju Radosne vijesti. Svjesni smo da nam životni put bl. Alojzija može biti izvrstan smjerokaz u često nesigurnim životnim stvarnostima. Da  nam naš brat u Kristu, ali brat i po pripadnosti svjetovnom redu bl. Alojzije može biti uzor vjere i nasljedovanja Uskrslog Gospodina upravo u tim teško opterećenim stvarnostima naših života – kazao je.
 
Biskup Šaško je u homiliji istaknuo kako poziv u franjevački svjetovni red jest zahtjevan poziv, ali je kršćanski poziv.

- To je poziv u Crkvi, uvijek praćen milošću  i potrebnim darovima. Frama i Franjevački svjetovni red dio su razgovora koji traje između Krista i njegovih; razgovora u kojemu vjernik i vjernica trajno pitaju Franjinim pitanjem: Gospodine, što želiš da učinim? To je pitanje iz kojega će proizići briga za Crkvu, njezina duboka obnova, briga za ono što je i u svjetovnome redu snažno naglašeno: povezanost sa župnom i biskupijskom zajednicom. Osjećamo da nam je u Hrvatskoj potrebna snažnija crkvenost. Ona nije plod naših organizacijskih napora, nego pritjelovljenosti Kristu, napose po euharistije – istaknuo je biskup.
 
Ohrabrio je prisutne svjetovne franjevce u življenju vlastite karizme.
 
- Oslonjeno na karizmu svoga utemeljitelja franjevaštvo je uvijek živjelo: Evanđelje kao vrelo, euharistiju kao središte, siromahe kao braću i sestre, a Crkvu kao Majku – naglasio je.
 
Na svetoj misi liturgijsku asistenciju imali su franjevački bogoslovi, a pjevao je župni zbor Tomislav Talan iz župe sv. Antuna Padovanskoga iz Zagreba.
 
Hodočašće se odvija pod geslom 'U tebe se Gospodine uzdam', a organiziralo ga je Nacionalno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda kako s ciljem molitve za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. Bl. Alojzije inače je bio član OFS-a u mjesnom bratstvu Kaptol.
 
Poslije svete mise, molitve na grobu bl. Alojzija Stepinca i obilaska muzeja hodočasnici su se uputili na Sveti Duh gdje je bilo bratsko druženje svih hodočasnika. U ranim poslijepodenvnim satima hodočasnici su se uputili u Krašić, rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca gdje su imali zajedničku molitvu Franjevačke krunice. Župnik u Krašiću vlč. Ivan Vučak dočekao je brojne hodočasnike svjetovne franjevce i u nadahnutom govoru upoznao sve prisutne sa životom bl. Alojzija Stepinca. 
 
Ovo je bilo III. nacionalno hodočašće OFS-a i Frame, prvo je upriličeno 17. svibnja 2008. godine u Jalžabet u povodu godine svete Elizabete, drugo nacionalno hodočašće bilo je 25. travnja 2015. godine u Vukovaru, u povodu godine sv. Ljudevita. 
 
 


Da biste komentirali, prijavite se.