Misionar Tomislav Mesić pohodio župu u Trnovčici

Župljani o. Tomislava pripadaju plemenu Masai. Otvoreni su za životu pa nisu rijetka zajednička krštenja više djece. Tako se dogodilo da je u jednom danu krstio čak 187 djece!
Autor: JV/Laudato/D.T. ponedjeljak, 28. kolovoza 2017. u 11:22
Misionar u Tanzaniji, o. Tomislav Mesić, iz Družbe misionara Duha Svetoga pohodio je župu BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici u nedjelju 27. kolovoza. O. Tomislav predvodio je i propovijedao na danjoj i na večernjoj Misi, a pozdravio ga je i dobrodošlicu mu izrazio p. Marko Šop, dehonijanac.
 
U prigodnoj homiliji o. Tomislav se osvrnuo na svoj misionarski život u dalekoj Tanzaniji i slikovito predočio sve poteškoće s kojima se susreće. Izrazio je i neizmjernu radost što svojim svećeničkim životom može svjedočiti Radosnu vijest evanđelja i živjeti nadahnut Isusovim riječima: "Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me..." (Mt 25, 31)
 
Župa djelovanja mu obuhvaća 150 km, 15 je filijala kojoj će se u skoroj budućnosti pridružiti još pet.
 
- Uz pastoralni rad na prvom mjestu svakom je misionaru pomoći u rješavanju egzistencijalnih problema svojih župljana kao što su opskrba pitkom vodom, gradnja ambulante i škole, omogućiti čovječnije uvjete življenja - rekao je o. Tomislav.
 
Nakon što je na svom Facebook profilu objavio fotografiju vode koju je pustio iz slavine u župnoj kući njegovi su se prijatelji našalili pitajući ga nije li on to u nekoj arapskoj zemlje dok se diči fotografijom nafte.
 
- Zahvaljujući prijateljima i dobrim ljudima iz Europe, selo je dobilo pitku vodu: očišćen je bunar i voda je provedena iz središta sela do crkve i škole – rekao je o. Tomislav.
 
Župljani o. Tomislava pripadaju plemenu Masai. Otvoreni su za životu pa nisu rijetka zajednička krštenja više djece. Tako se dogodilo da je u jednom danu krstio čak 187 djece!
 
- Sveta Misa, ona kraća, traje oko 2 i pol sata i svi u njoj sudjeluju, radosno pjevajući i plešući i moleći – kazao je misionar.
 
Ispričao je i anegdotu o plemenskom knezu koji je od "Savla" postao "Pavao" (krsnim imenom Petar po sv. Petru koji je i u središtu nedjeljnog evanđelja, što je bilo i nadahnućem ispričati tu priču), a koji danas svjedoči i poziva na vjeru u živoga Boga, ne onoga "plemenskoga" kojemu su kao pogani prinosili dare, a od kojih su koristi imali samo plemenski knezovi. O. Tomislav u dvije godine prijeđe i preko 220.000 km, pri čemu mu za udaljenost od 10 km ponekad treba i više od tri sata.
 
Na posljetku je misionar Tomislav preporučio u molitve sve hrvatske misionare, njih 89, koji su s Domovinom povezani zahvaljujući Papinskom misijskom uredu te poželio svim vjernicima da budu misionari u svojim obiteljima, u školi, na ulici, ponavljajući stih koji se pjevao prije evanđelja: "Tražite najprije Božje kraljevstvo i pravdu njegovu, i sve drugo bit će vam nadodano."
 
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.