Obljetnica djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža

Proslavljen zlatni jubilej služenja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža u Zagrebu.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA petak, 12. listopada 2018. u 10:46

Misno slavlje je predslavio kanonik i nekadašnji svetoblaški župnik mons. Zvonimir Sekelj, a homiliju je izrekao generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. U koncelebraciji su bili i biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije mr. Marko Kovač, profesor na KBF-u dr. Josip Šimunović, domaći župnik mons. Zlatko Koren te župni vikari. Na Misi su sudjelovale i redovnice koje su nekada djelovale u župi. Iz poštovanja prema svakoj sestri koja je djelovala u župi na misi su pročitana njihova imena.

Uvodno se vjernicima obratila vrhovna glavarica s. Martina Koprivnjak.

- Sestre Naše Gospe u ovoj župi i više od 50 godina. One su na područje župe prvi put došle iz Subotice 1931. godine kad je u Primorskoj 20 kupljena kuća za sestre i kandidatice, koje su se školovale u Zagrebu. Ta je kuća 1941. postala sjedište vrhovne uprave nove Družbe, u čijem je osnutku važnu ulogu imao blaženi kardinal Alojzije Stepinac - protumačila je s. Martina.

Dodala je kako djelovanje sestara u župi nadopunjuju sestre iz samostana u Primorskoj, gdje se nalazi Vrhovna uprava, ali je to i dugogodišnja kuća odgoja mlađih članica.

- Suradnja sa župnikom i kapelanima nije se tijekom godina osobito mijenjala, ali se sve više razvija suradnja sa župljanima. Nove potrebe, novi zahtjevi, nove mogućnosti, nove spremnosti župljana da se uključe u rad župe svojim sposobnostima. I evo uskoro karitativne skupine od deset osoba, s novim idejama: skuplja se roba kao i hrana, pakiraju se paketi, dijele i nose potrebitim župljanima. Pohađaju se starije i bolesne osobe. Sve se radi s puno razumijevanja i ljubavi. A ljubav je, kaže se, domišljata. Sestre su, prema svojoj karizmi – činiti svako moguće dobro – otvorene za sve potrebe. Jedna od važnijih zadaća je briga za djecu. Uključuju se u katehiziranje (u doba kad u školama nema vjeronauka), vode pjevačke zborove, pomažu u uredu kad je potrebno. U vrijeme kad je prakticiranje vjere bilo nepoželjno i opasno, sestre su održavale i pojedinačne pouke djeci za prvu pričest, a odraslima za krštenje i vjenčanje -  pojasnila je s. Koprivnjak.

Uz Misno slavlje na kojem je zahvalnu riječ na kraju izrekla s. Zrinka Šestak, u prigodi jubileja kao podsjetnik postavljena je izložba fotografija iz albuma i arhiva koje prikazuju redovničko djelovanje kroz 50 godina te imena sestara koje su služile u župi sv. Blaža.

 

Da biste komentirali, prijavite se.