Mjuzikl 'Mirakul' na ljeto i pred Sinjskom publikom!

Nešto više od dva mjeseca nakon praizvedbe povijesnog mjuzikla „Mirakul“ u Lisinskom, njegov idejni začetnik, producent i autor glazbe Dražen Žanko u Matici Hrvatskoj u Zagrebu, organizirao je druženje svih onih koji su sudjelovali u njegovoj izvedbi.
Autor: Laudato/A.L. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL srijeda, 15. veljače 2017. u 10:16

Svojim glazbenim izričajem u ovom mjuziklu posvećenom Čudotvornoj Gospi Sinjskoj i Alki, Dražen Žanko spojio je etno motive Zagore, pop glazbe, opere i klapskog pjevanja u jednu predivnu cjelinu.
Kazao nam je kako je njegov prvijenac nastajao i lako i teško.
 
Ovom sinu Gospe sinjske glazbeni dio mjuzikla nije predstavljao problem, a izazov je bio okupiti ansambl od 150 ljudi. Svi oni su jednu povijesnu priču staru preko 300 godina uprizorili u mjuzikl koji traje 2 sata.
 
Cijelu priču uobličio je čovjek koji iza sebe ima 70 velikih ansambl predstava, Ivan Ivica Krajač redatelj mjuzikla „Mirakul“ i autor libreta, priče, stihova.
 
Mirakul“ je uz hrvatski pjevački zbor Ivan pl. Zajc, folklorno-plesnu skupinu Ivan Goran-Kovačić, sinjske alkare i alkarske momke, sinjske mažoretkinje Alkaruše i mnoge druge okupio i poznata imena hrvatskog glumišta i opere.
Naša poznata operna pjevačica Lidija Horvat Dunjko u ovom je mjuziklu utjelovila ulogu časne sestre Janje.
 
Glumac Joško Ševo, dobio je ulogu fra Pavla Vučkovića, fratra koji je iz Rame u Sinj donio sliku Gospe od Milosti. Uz to što je bio duhovni vođa Sinjana za vrijeme turskih napada na cetinski kraj i opsade Sinja, fra Pavao bio je čovjek koji je 1715. godine vodio obranu Sinja.
 
Poziv Dražena Žanka da u njegovom mjuziklu odigra ulogu, hrvatsku pjevačku divu Radojku Šverko koja je nastupala u najpoznatijim hrvatskim rock operama, iznimno je obradovala.
 
Dodijeljena joj je uloga Mare, majke glavnog lika, sinjskog alkara i hrabrog ratnika, Stipana Dalbela kojeg je odlično upriličio dubrovački glumac Stjepo Gleđ Markos.
 
Obzirom da priča između ostalog prati i cijeli Stipanov život od rođenja, u mjuziklu je netko trebao odigrati i ulogu i Stipana kao dvanaestogodišnjeg dječaka koji je svuda nosio alku koju je dobio od fratara kad se rodio. Uloga je pripala mladom Roku Šašiću.
 
Mjuzikl je ovo za koji je bilo potrebno puno truda i rada i u kojem obzirom da prati jedan istiniti povijesni događaj nije bilo mjesta greškama. Svojim sugestijama Drženu Žanku pomagao je i prijatelj iz Sinja, alkarski vojvoda Ante Vučić.
 
Povijesni mjuzikl, Mirakul, već sada je na ponos hrvatskome narodu a posebno Sinjanima i cijeloj cetinskoj krajni.  Ovaj glazbeno-scenski spektakl nakon nadolazećih izvedbi u Lisinskom ovo ljeto oko blagdana Velike Gospe trebao bi biti izveden i pred Sinjskom publikom.

Da biste komentirali, prijavite se.