Lani u Zagrebu, a ove godine na Jadranskoj obali - UŽIVO na LTV-u

Laudato TV omogućuje prijenos svete Mise u prisutnosti tijela sv. Leopolda, iz zadarske Katedrale sv. Stošije, 14. rujna u 20:00 sati.
Autor: Laudato/D.T. Photo: Laudato ponedjeljak, 11. rujna 2017. u 08:32

BORAVAK TIJELA SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA U ZADRU – UŽIVO NA LAUDATO TV - Četvrtak, 14. rujna, 20:00h
 
Tijelo sv. Leopolda B. Mandića ponovno dolazi u Hrvatsku. Sarkofag sa svečevim tijelom kreće iz Padove u četvrtak, 14. rujna u jutarnjim satima. Redom će boraviti u Zadru, Herceg Novom, Dubrovniku, Splitu i Rijeci, svakom gradu po jedan dan. Laudato TV omogućuje prijenos svete Mise u prisutnosti tijela sv. Leopolda, iz zadarske Katedrale sv. Stošije, 14. rujna u 20:00 sati. Misu će predslaviti mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Pročelnik Kongregacije za kauze svetaca Angelo Amato u lipnju ove godine potpisao je dopuštenje da sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića ponovno napusti Padovu, te da hodočasti do svečeva rodnog kraja u Herceg Novi, a po putu se zaustavi u više hrvatskih (nad)biskupija.

Prijevoz sarkofaga sv. Leopolda Bogdana Mandića izvršit će Croce Verde, te će 11 njihovih članova pratiti tijelo na cijelome putu. Uz njih, sarkofag će pratiti i pet talijanskih kapucina, hrvatski i slovenski kapucini, te svećenik Kotorske biskupije.

Sv. Leopold Bogdan Mandić tri je godine djelovao u zadarskoj crkvi Gospe od Zdravlja (1897.-1900.), čiji je bio i rektor. Uz tu crkvu nekad se nalazio kapucinski samostan čiji je Mandić bio poglavar, a srušen je u Drugom svjetskom ratu. Zbog svečeva djelovanja u crkvi Gospe od Zdravlja kojoj se za života osobito utjecao, zadarski nadbiskup Marijan Oblak tu je crkvu 1978. g. proglasio svetištem sv. Leopolda koje ima i svečev relikvijar. U crkvi se nalazi oltar za kojim je misio sv. Leopold Bogdan Mandić i pred kojim će nakon 117 godina otkad je tu djelovao, biti izloženo njegovo tijelo. Tijelo će u procesiji krenuti prema katedrali u kojoj će se nakon svete Mise nastaviti čašćenje tijela uz mogućnost svete ispovijedi te prigodan program sve do jutarnjih sati kada se tijelo sveca prevozi u Herceg Novi.

Brojna svjedočanstva o čudesima koja su se dogodila nakon smrti Leopolda B. Mandića, a po utjecanju u njegov zagovor, doprinijela su da bude proglašen blaženim, a potom i svetim. Leopold B. Mandić je drugi proglašeni hrvatski svetac! Dokaz svetosti njegovog skromnog života je i njegovo neraspadnuto tijelo koje se čuva u staklenom sarkofagu u Padovi.
 
Dolaskom relikvije tijela u prošloj Godini Milosrđa 2016. u Zagreb i ove godine u Leopoldov rodni grad Herceg Novi i Crnu Goru te nekoliko hrvatskih gradova konačno se i potpuno, barem na kratko, ispunja posmrtna želja sv. Leopolda - da se njegove siromašne kosti prenesu među pripadnike njegova naroda - za dobrobit njihovih duša!
 
Laudato TV omogućit će prijenos svete mise iz Zadra i putem Facebook streama, a svim zainteresiranima rado ćemo na dan prijenosa, 14. rujna, poslati link kako bi ga mogli  podijeliti na svojim web stranicama.

 

Da biste komentirali, prijavite se.