Biskup Mrzljak predvodio proslavu 100 godina rođenja Stjepana Kranjčića u Petrijancu

Na dan stote obljetnice rođenja križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je 5. prosinca u Kranjčićevu je rodnom Petrijancu misno slavlje te je održan prigodni program posvećen tome duhovnom velikanu.
Autor: "Dr. Stjepan Kranjčić"/Laudato Photo: "Dr. Stjepan Kranjčić" četvrtak, 06. prosinca 2018. u 14:38

Biskupu su Mrzljaku, u petrijanečkoj župnoj crkvi sv. Petra, koncelebrirali domaći župnik Ivan Sakač s još s osmoricom svećenika. Uvodno je župnik Sakač rekao da Stjepan Kranjčić trag svetoga života nije ostavio u svojem rodnom Petrijancu, već u Križevcima, ali da je važno da se svi spominjemo onoga što je petrijanečki sin činio za slavu Božju. Biskup Mrzljak je izrazio vjeru da je Stjepan Kranjčić dio proslavljene Crkve, da je svećeništvo proživio na najbolji mogući način pa i može biti uzor, i da se zato i okupljamo u njegovu čast.

U propovijedi je biskup naglasio da je veličina Stjepana Kranjčića u tome što je živio svećeništvo na uzvišen način, da je bio svjestan vrijednosti svećeničkog poziva i odaziva, u onim tmurnim vremenima komunizma kada je život svećenicima bio ugrožen. U tome su vremenu Franjo Kuharić kao župnik i Stjepan Kranjčić zajedno posjećivali nadbiskupa Stepinca u zatočeništvu u Krašiću i ustrajali u pozivu, unatoč teškoćama, govorio je biskup Mrzljak i zaključio je da je dobro da se Kranjčića sjećamo, da svjedočanstva o njemu treba zapisivati i da ona ne budu samo zapis, sjećanje, uspomena, već da budu i primjer, nadahnuće.

- Stjepan Kranjčić zasad nije proglašen svetim, ali nas on, kao i ostali koji su živjeli svetim životom, može zagovarati i biti nam na pomoć u svakodnevnom životu - zaključio je biskup Mrzljak.

Na kraju je mise s okupljenim vjernicima otvorio molitvu za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića.

Prije misnoga slavlja prigodni su program stihovima i pjesmom o Stjepanu Kranjčiću izrekli učenici Osnovne škole Petrijanec, a predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić' Tanja Baran ispripovijedala je o Kranjčićevu životnom putu te o sadržajima koje članovi Udruge već više od 10 godina čine Kranjčiću u čast. Spomenula se i triju nacionalnih manifestacija iz kršćanske kulture koje, po Kranjčićevu duhovnom nadahnuću, organizira Udruga, Dana hrvatskih svetaca i blaženika te nacionalnih natječaja i susreta za katoličku književnost za odrasle i djecu koji se organiziraju pod Kranjčićevim imenom. Predstavila je i knjigu svjedočanstava o Stjepanu Kranjčiću 'Ili jesi ili nisi' te monografiju o 10 godina djelovanja Udruge 'Zvijezda sjajna'.

 

Da biste komentirali, prijavite se.