Blagoslovljen kip Gospe od Loreta visok 17 metara

Na velebnoj svečanosti koja je na vrhu 173 metara visokog brda Gaj okupila oko 1500 vjernika Primoštena, šibenskog i splitskog kraja, u subotu je blagoslovljen monumentalni kip Gospe od Loreta, visok 17,5 metara,a sutra, 10. svibnja, Primoštenci svečano slave svoju zaštitnicu, Gospu od Loreta.
Autor: misija.slobodnadalmacija.hr./Laudato/T.S. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL utorak, 09. svibnja 2017. u 15:56

Uz prigodno bogoslužje, praćeno suzama radosnicama okupljenog vjerničkog puka, kip su blagoslovili izaslanik šibenskog biskupa Tomislava Rogića – primoštenski župnik Jurica Petković te župnik Blizne fra Ferdo Jukić. Ovim činom veličanstvena skulptura ‘crne’ Gospe Loretske, nebeske zaštitnice Primoštenaca, izložena je javnom štovanju, a ujedno je i otvoreno Gospino svetište s prekrasnim vidikovcem.
 
– Ja sam čovjek koji se rijetko uzbuđuje u životu, a moram priznati, da sam danas itekako uzbuđen onom pozitivnom energijom. Nakon sna koji je trajao već punih 45 godina, dosanjali smo da na ovom mjestu sagradimo vidikovac s Gospinim likom. Svi mi Primoštenci neraskidivo smo povezani s našom nebeskom zaštitnicom Gospom Loretskom. Ona nas je do sada štitila s neba, a od sada će nas s brda Gaj štititi i na zemlji – kazao je u emotivnom govoru Stipe Petrina, načelnik općine Primošten i ‘spiritus movens’ realizacije projekta ovog Gospinog svetišta.

Petrina je dodao da je Primošten već zajedno s talijanskom gradom Lorettom, Trsatom, Pragom i poljskim Krakowom, a uz blagoslov pape Franje, uvršten u svjetsku rutu hodočasničkog štovanja Gospe Loretske, što je temelj za ubrzani razvoj vjerskog turizma u Primoštenu.
 
Ovu svečanost svojim dolaskom uveličali su veliki prijatelji Primoštena – gradonačelnik Loreta Paulo Nicoletti i načelnik slovačke općine Male Dvorniky Zolx Marczell.
 
– Prijateljstvo Primoštena i moga grada preko Gospe traje dugo. Ono je utemeljeno na vjeri i trajat će vječno – poručio je talijanski gradonačelnik.
 
Slovački načelnik Marczell izrazio je uvjerenje kako će Gospino svetište odigrati veliku ulogu na turističkom planu te da će ga posjećivati na tisuće hodočasnika iz Europe i svijeta.
 
Svečanost otvaranja Gospina svetišta posebno emotivno je doživio Đani Maršan, hrvatska pjevačka legenda i bivši veleposlanik Hrvatske pri Svetoj stolici.
 
– Ovdje sam se došao pokloniti Gospinom liku kao veliki vjernik, ali i kao predstavnik zadarske župe Arbanasi, kojoj je također Gospa od Loreta nebeska zaštitnica već 300 godina. Nemam riječi kojima bih opisao oduševljenje ovom velebnom Gospinom skulpturom i od srca čestitam Petrini Primoštencima na realiziranom projektu – kazao je Maršan te u jednom trenutku i zaplakao od uzbuđenja.

Nad Primoštenom će bdjeti 17 metara visok kip Gospe od Loreta
 

Da biste komentirali, prijavite se.