Branitelji hodočasnici – Put vjere i zahvalnosti

Međusobno druženje, spajanje zelene i plave Hrvatske, uz dostojanstveno čuvanje sjećanja na Domovinski rat, ciljevi su jedinstvenoga hodočašća od 900 kilometara, na koje će, s prvim danom mjeseca ožujka, želeći se pokloniti vrhovnom poglavaru Katoličke crkve, ali i zahvaliti Vatikanu na uloženim političkim i diplomatskim naporima bez kojih ne bi bilo suverene i samostalne Hrvatske, krenuti devetorica novogradiških branitelja.
Autor: slavonski.hr/Laudato/E.D.H. Photo: braniteljskohodocascezahvalnosti ponedjeljak, 27. veljače 2017. u 09:59

I premda su na leđima godine, a stigle su i bolesti i to one najteže, prilika da se osobno poklone Svetom ocu, jedna je od onih koje se ne propuštaju. Osim toga, godine su ionako tek pitanje mentalnog stava, a snagom vjere moguće je pomjerati i planine. Devetorica ''mladića'',( Arsen Granda, predsjednik Udruge dragovoljaca DR Nova Gradiška, Ivan Jurasović, Željko Radošić, Željko Bakunić, Vladimir Balgač Alf, Branko Iskra, Željko duša Brčić, Alen Kocić Koc i Zadranin Nenad Marčina), od kojih najstariji ima 65, a najmlađi tek 42. godine, na put vjere, nade, zahvalnosti i sjećanja dug 900 kilometara, kreću 1. ožujka.

Iako je riječ o prilično zahtjevnoj trasi, i mada na odredište, kako planiraju, neće stići prije 2. travnja, sve ceste ionako vode u Rim, a kroz to će putovanje proći svim gradovima koje je posjetio sv. Ivan Pavao II.

- Na put krećemo 1. ožujka, odlučni da se držimo dogovorenog plana, dnevno savladavajući 35 kilometara. U stalnom smo kontaktu s braniteljskim udrugama na potezu od Nove Gradiške do Splita. Osim toga, podršku, ali i toliko važno gostoprimstvo i „konak“, pružili su nam i svi načelnici općina kroz koje ćemo prolaziti. Osim zahvalnosti koju nosimo u srcima, čuvajući tako i uspomenu na one koji su Hrvatskoj poklonili sebe, ovo jedinstveno hodočašće bit će prilika i da se, nakon puno godina, sretnemo s dragim prijateljima i suborcima, povežemo Slavoniju i Dalmaciju, ali i skrenemo pažnju javnosti na brojne, još uvijek neriješene probleme branitelja – kazao je u ime organizatora, Arsen Granda, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata.

Nova Gradiška. Novska, Kutina, Lučko, Slunj, Plitvička jezera, Sveti Rok, Maslenica, Zadar, Pakoštane, Split, Ancona, Rim, samo su neke od dionica puta dugog 900 kilometara, na koje će, s pomno odabranim darovima- slavonskom šlinganom košuljom ukrašenom zlatovezom, bećarskim šeširom, tkanicom i drvenom škrinjom sa slavonskim motivima, izrađenom rukom hodočasnika Željka Radošića, put Vatikana, krenuti novogradiški hodočasnici.

Slično oduševljenje pothvatom, ali i spremnost da pomognu, iskazali su i Talijani, jer nakon što istim morem stignu u Anconu, braniteljima će dobrodošlicu i gostoprimstvo pružiti tamošnje katoličke misije, a dočekat će ih i predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Italiji i pri Svetoj stolici.

U Rim bi hodočasnici trebali stići 2. travnja, tri dana uoči dogovorenoga susreta s Papom Franjom, zakazanim za 5. travnja.

''Braniteljsko hodočašće zahvalnosti'' kroz 3 etape puta, Nova Gradiška-Zagreb, Zagreb-Split, Split-Vatikan, rezultirati će i dokumentarnim filmom za koji će se pobrinuti Alen Kocić Koc.

- Iako u fizički zahtjevnim poduhvatima poput ovog do sada nisam sudjelovao, riječ je o prilici koju, osobno i profesionalno, nisam želio propustiti, hodočašću koje, zbog budućih generacija, svakako treba filmski zabilježiti. I, mada će finalni snimljeni materijal diktirati, prije svega, situacija na terenu, vjerujem kako ćemo napraviti zanimljiv film - kaže Alen Kocić Koc.
 

Da biste komentirali, prijavite se.