IZDVOJENO - Pogledajte kako žive hrvatski obrtnici!
Ovaj put gosti emisije 'Izdvojeno' javili su se iz Splita.
U današnjoj emisiji 'Izdvojeno' gostovao je Duje Kanajet, vlasnik i glavni kuhar jednog ugostiteljskog objekta u Splitu.
Njegov restoran radi i preko ljeta i preko zime, ističe Duje te navodi kako su turisti jako važni za njegovo poslovanje.
- O turizmu ovisimo. Borit ćemo se svim silama i bez turizma u ovom trenutku, pa ćemo vidjeti kako će dalje ići - kazao je Duje Kanajet.
Iako nije bilo lagano, kao ugostitelj se morao prilagoditi situaciji vezanoj za koronavirus. Ističe i kako nitko od njegovih radnika nije ostao bez posla. Vrijeme u karanteni nije gubio, te je počeo kuhati za druge.
- Dogovorio sam se sa suvlasnikom restorana, te smo se povezali s Udrugom sveti Vinko Paulski. Počeli kuhati najprije dvadesetak obroka, pa smo narasli i na 80. Privukli smo i druge volontere koji su htjeli pomoći onima u potrebi. Mi smo obroke pripremali, a oni ih nosili onima kojima su bili potrebni - govori Duje.
U emisiji je gostovao i Nedjeljko Lešina, voditelj jednog splitskog frizerskog salona.
- Naš salon radi u dvije smjene. Nitko ne čeka u salonu, nego vani, gdje se sada nalazi naša čekaona. Na ulazu je dezinfekcijsko sredstvo, također prije svakog šišanja obavezno je pranje kose. Tu su i jednokratni ručnici, dezinfekcija stolice, te frizerskog alata - govori Nedjeljko.
Iako to zahtjeva više vremena, klijenti su strpljivi, navodi Nedjeljko. U salonu mogu boraviti najviše 8 osoba, odnosno 4 zaposlenika i 4 klijenta, a poštuje se i preporučeni razmak.
- Dok nismo radili, 2 mjeseca, promet nam je pao. Međutim sada ljudi dolaze u većem broju, te radimo svojim normalnim kapacitetom.
Sredstva koja sada moraju koristit zbog dezinfekcije sami plaćaju.
- Nisu mali iznosi. Ali u ovom trenutku je najvažnije da svega ima kupiti. Cijene nisu male, ali moramo ispoštovati - govori Nedjeljko Lešina.
Tomislav Lozić voditelj klupske teretane i trener u Olimpijskom centru Marjan, govorio je o tome kako su sportaši doživjeli mjere koje su nastupile.
- Ostati aktivan treba uvijek, neovisno o okolnostima, pa i ovoj pandemij. Kod kuće se uvijek može trenirati - kaže Tomislav.
Što se tiče rada teretana, u koje se sada brojni vraćaju, navodi kako su od samog početka inzistirali na pravilima koja su uključivala higijenu na prvom mjestu.
- Rekreativci i sportaši se moraju kraće vrijeme tu zadržavati. Po pitanju higijene tu činimo sve što moramo. Dezinficiramo prostore i rekvizite koji se koriste - govori Tomislav Lozić.