Ivica Šola: 'Zahvaljujući kršćanstvu Europa nije tek poluotok Azije'

Poznati komunikolog i novinar raspravljao je na temu "Ideologija europeizma" na predavanju održanom u Sisku.
Autor: Laudato/L.G. Photo: Mediji Sisačke biskupije petak, 17. svibnja 2019. u 10:23


U četvrtak 16. svibnja, doc. Dr. sc. Ivica Šola održao je predavanje pod nazivom "Ideologija europeizma" u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Predavanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić te generalni vikar mons. Marko Cvitkušić.
 
Na početku svog predavanja Šola je odmah istaknuo kako Europa nikad nije, a ni neće biti država, nego imperij te kulturni i identitetski pojam zasnovan na kršćanstvu.
 
- Europu ne omeđuje more, već je ona zapravo poluotok Azije i kao kontinent je nastala tako što je stvorila kulturu tj. tip kulture različit od svih drugih. Tu naravno mislim prije svega na kulturu temeljenu na kršćanstvu. I borba pape Ivana Pavla II. oko dijelova Lisabonskog ugovora tj. popularno zvanog Europskog ustava u koji je trebalo biti ugrađeno da Europa počiva na kršćanskim korijenima nije bila ideološka agenda već pitanje istine. Na žalost kako se ne bi uvrijedilo nekog to se nije dogodilo. Čak je i lijevi ateistički mislioc Francuz Edgar Morin rekao u svom djelu 'Kako misliti Europu' da zahvaljujući kršćanstvu Europa nije tek poluotok Azije. Upravo se u srednjem vijeku na području Europe dogodila sinteza tri grada: vjera – Jeruzalema, razuma –  Atene i prava – Rim. Tu sintezu je omogućilo kršćanstvo te je spojilo razum, vjeru i vladavinu prava. Ako izbacite bilo koji dio od tih to više nije Europa - rekao je Šola dodavši kako su obični ljudi unutar unije sve svjesniji toga te se ipak počeo javljati otpor toj politici.
 
Šola je upozorio i kako su temeljne vrijednosti Europe ugrožene masovnom imigracijom i ideologijom multikulturalizma i globalizma. Ipak, upravo zahvaljujući kulturi, vjeri, razumu i vladavini zakona, Europa je kroz stoljeća postala to što je i ono što se danas naziva Europskom unijom.
 
- Europska unija u projektu 'više Europe' ne polazi od integracija različitih nacija i kultura već ona teži stvaranju europskih građana i gušenju europskih nacija. To je projekt ideologije europeizma jer se u njemu nacije smatraju prijetnjom tom imperiju. Cijela priča se svodi na zajedničko tržište kojim se kao i u Sovjetskom savezu upravlja iz jednog centra za koji nije bitan demokratski legitimitet. (…) Dakle, stvari se ne postavljaju odozdo iz baze, već odozgo iz glave gdje nam zakonodavstvo pišu nepoznati autori i naručuju nepoznati nalogodavci - naglašava Šola.
 
Govoreći o uvođenju Eura kao zajedničkoj valuti te centralnoj banci Šola je ustvrdio kako ta ideja svoje korijene vuče od Karla Marxa koji prvi zagovara centraliziranu monetu. U nedavno provedenom istraživanju dokazano je da je od uvođenja eura najviše koristi imala Njemačka, dok je isti taj euro ekonomije poput Italije, Francuske ili Španjolske bacio na koljena. Na kraju je Šola upozorio da bi se Hrvatskoj mogao nakon uvođenja eura dogoditi scenarij Grčke koja je država samo na papiru, a stvarni vlasnici su joj strane banke.


 

Da biste komentirali, prijavite se.