Laudato TV program za petak 14.4.2017.

Iz programa izdvajamo: u 17:00 OBRED MUKE GOSPODNJE – PRIJENOS UŽIVO – Posebnim se bogoslužjem spominjemo Kristove muke – očitovanja Božje ljubavi koja ide do kraja. Obrede u Vatikanu predvodit će Sveti Otac, a propovijedati o. Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinske kuće koji svake godine propovijeda prigodom obreda Velikog petka. O. Cantalamessa svjetski je poznati navjestitelj Božje riječi, a ovu službu obavljao je i za vrijeme pontifikata sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.
Autor: Laudato/M.P. Photo: Laudato petak, 14. travnja 2017. u 08:04

08:00  Minute za tebe – Započnite svaki dan Božjom riječju uz emisiju ”Minute za tebe”. Od ponedjeljka do subote poslušajte evanđelje dana i razmatranje koje ga tumači te daje konkretne smjernice za svakodnevni život. Neka se živi Bog utjelovljuje u nama, a radosna vijest koju slušamo ostavi trag na svim našim koracima.

08:05  Katolički kalendar – Veliki Petak

08:20  U naručju anđela – kratkometražni igrani film – istinita priča prema bilješkama doseljenika u SAD krajem 19. stoljeća o jednom neobičnom događaju u životu jedne djevojčice.

08:45 Mali veliki – U novoj emisiji Mali veliki djeca će nam ispričati kako se oni kroz korizmeno vrijeme pripremaju za Uskrs i što je to za njih korizma!

09:15 Izdvojeno – informativna emisija (R)

09:30 Hrvatska priča u Biblijskoj Zemlji – dokumentarni film Nade Prkačin o hodočašću u Svetu Zemlju. (R)

10:30  Što nam kaže Sveto pismo – 31. emisija “Što nam kaže Sveto pismo” posvećena je stručnom čitanju biblijskih tekstova. U skladu s časnom predajom otkrivamo Božju riječ ljudskom rukom zapisanu, Božje pismo nama upućeno. Znanstveno i odgovorno, poštujući izvorni biblijski jezik, s poštovanjem otkrivamo u Bibliji teme koje su danas, u 21. stoljeću, aktualne i važne, pokazuju nam smjer, potiču i krijepe dušu. Urednik i voditelj: p. Niko Bilić, DI. (R)

11:00  Sedam dana stvaranja – dokumentarni film o dominikancu, o. Marku Bobašu, OP koji nakon oporavka od teške ozljede i bliskog iskustva smrti otkriva talent za obrađivanje drva. Tako u znak zahvalnosti Bogu što mu je spasio život, fr. Marko počinje izrađivati skulpture iz drva

12:00 Angelus  – molitva Anđeo Gospodnji

12:02 Credo – ŠTO JE PASIJA, MUKA KRISTOVA – edukativni serijal koji objašnjava vjerovanje Katoličke Crkve na jednostavan i pristupačan način. (R)

12:15 Život za istinu  –  dokumentarni film – Povodom beatifikacije mučenika fra Serafina Glasnovića Kodića iz Janjeva i don Antona Muzića iz Vrnavokola, koji su beatificirani zajedno s 38 albanskih mučenika 5. studenoga 2016. godine u Skadru u Albaniji, snimljen je ovaj film kao izraz zahvalnosti letničkih i janjevačkih vjernika podrijetlom s Kosova, za svjedočanstvo vjere i ljubavi svojih najizvrsnijih sinova prema Kristu i Njegovoj Crkvi sve do smrti. Film prikazuje i doček moći blaženika u sredinama u kojima Letničani i Janjevci danas žive u matičnoj domovini. Veliku radost i zadovoljstvo za sve stoljetne patnje i progonstva koja su doživjeli na prostorima jugoistočnog Balkana drevni Hrvati s Kosova vide u stoljetnoj žrtvi svojih prvih mučenika. (R)

13:00  Minute za tebe – Evanđelje dana

13:05  Katolički kalendar – Veliki Petak

13:15  Izdvojeno – informativna emisija (R)

13:30  Što nam kaže Sveto pismo – 31. emisija “Što nam kaže Sveto pismo” posvećena je stručnom čitanju biblijskih tekstova. U skladu s časnom predajom otkrivamo Božju riječ ljudskom rukom zapisanu, Božje pismo nama upućeno. Znanstveno i odgovorno, poštujući izvorni biblijski jezik, s poštovanjem otkrivamo u Bibliji teme koje su danas, u 21. stoljeću, aktualne i važne, pokazuju nam smjer, potiču i krijepe dušu. Urednik i voditelj: p. Niko Bilić, DI. (R)

14:00 ­­­­­ Kršćani u Pakistanu  dokumentarni film – Pakistan, smješten u  Južnoj Aziji gdje graniči  s Iranom, Afganistanom, Kinom i Indijom, zemlja je koja je postala neovisna 1947. godine nakon završetka britanske kolonijalne vladavine u Indiji. Njezin osnivač, Mohammed Ali Jinnah, imao je viziju države koja je , iako se temelji na islamskom svjetonazoru, pluralistička i slobodna, koja objedinjuje i prihvaća i vjernike drugih vjera: hinduse, sikhe i kršćane. U današnjem Pakistanu, slika je potpuno drugačija. 97% društva, otprilike 180 milijuna ljudi,  čine pripadnici Islama (muslimani). 2% čine kršćani. Bez obzira na dugu baštinu i povijesnu prisutnosti na ovim područjima, sve od dolaska svetog Tome 52. godine nakon Krista, kršćani svakodnevno trpe  progone i diskriminaciju. Društvena netrpeljivost, neprijateljstvo, svakodnevne diskriminacije kao što su uskraćivanje usluga, političkog glasa ili ograničenja obrazovnih mogućnosti, svakodnevica su za kršćanske vjernike.  Katoličko nacionalno biskupsko vijeće za pravdu i mir, prenosi da oko 30% mladih kršćana i hinduista u Pakistanu trpi seksualno uznemiravanje na poslu. Ipak, najveća prijetnja za kršćane je nedvojbeno ‘zakon huljenja’ pod kojim se za oskvrnuće Kurana propisuje doživotna kazna, a za bogohuljenje protiv proroka Muhameda kazna je smrt. Kakvu budućnost možemo očekivati na ovim područjima? Ekstremističke snage, čini se, vladaju društvom u ovom trenutku, ali nisu osvojili umove ljudi i njihovu naklonost, već upotrebnom nasilnih taktika provode svoju politiku. Kršćani svakodnevno nastoje pronaći rješenje za budućnost pomoću, kako oni to nazivaju,  „dijaloga života” sa svojim muslimanskim sunarodnjacima. Pogledajte ovu dokumentarnu priču ekskluzivno na Laudato televiziji. (R)

14:30 Krunica Božjeg milosrđa

15:00  POĐI ZA MNOM – SUSRET S ISUSOM KRISTOM U KRIŽNOM PUTU –  Meditacija prema postajama križnog puta autora Tomislava Ivančića u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Teovizije Zagreb.

 15:30 Katoličanstvo – dokumentarni serijal – 2. epizoda –  Po prvi puta, ljepota i istina katoličke vjere prikazana je u serijalu koji će vam oduzeti dah. Putujte s poznatim autorom, govornikom i teologom, biskupom Robertom Barronom na preko 50 mjesta u preko 15 zemalja. Od Svete Zemlje do srca Ugande, od veličanstvenih svetišta Italije, Francuske i Španjolske pa sve do ulica Meksika, Kalkute i New Yorka misterij se otkriva. Otkrijte puni smisao Vjere u seriji Katoličanstvo.

17:00  Obred Muke Gospodnje – PRIJENOS UŽIVO –  Jedini dan u godini kada nema mise je Veliki petak. Posebnim se bogoslužjem spominjemo Kristove muke – očitovanja Božje ljubavi koja ide do kraja. Obrede u Vatikanu predvodit će Sveti Otac, a propovijedati o. Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinske kuće koji svake godine propovijeda prigodom obreda Velikog petka. O. Cantalamessa svjetski je poznati navjestitelj Božje riječi, a ovu službu obavljao je i za vrijeme pontifikata sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

19:15 Rabski mir – dokumentarni film Sanjina Badurine o životu časnih sestara Benediktinki u rapskom samostanu. Film svjedoči o njihovom životu u molitvi, radi i šutnji. Samostan Sv. Andrije Apostola u Rabu postoji već gotovo tisuću godina. Drži se da ga je u prvoj polovici XI. stoljeća osnovao rapski biskup Madije, što dokazuju i iskapanja u trobrodnoj romaničkoj crkvi Sv. Andrije. Usmena predaja navodi 1018. godinu. Na romaničkom zvoniku stoji natpis da je podignut 1181. godine za vrijeme opatice Oinanne, što potvrđuje da je samostan već postojao i bio dobro strukturiran. Samostan kontinuirano živi, nikad nije bio zatvoren i uvijek je bilo hrabrih djevojaka i žena koje su odlučile živjeti skrovitim životom po Pravilu Svetog Benedikta. Danas u Samostanu Sv. Andrije, na samoj hridi, moli i radi deset monahinja (koludrica), koje su se Bogu posvetile po monaškom posvećenju i predale u potpunosti svoj život Bogu, da budu tu, uzdignutih ruku, za cijeli svijet. Molitva i rad se izmjenjuju. Molitva diže srce koludrice uvis, u Božju prisutnost, a rad omogućuje da s Njim bude sustvarateljica, kreativna žena koja nalazi zadovoljstvo u djelu svojih ruku. Koludrice izrađuju ručne radove, ljekovite masti, razne vrste marmelada, Rapsku tortu, peku hostije, obrađuju samostanski vrt, brižno održavaju čistoću samostana i crkve sv. Andrije i skromno žive od “Božje providnosti” i darova dobročinitelja.

20:00  Svijet očima Vatikana – 67. epizoda

20:20  Jeste li znali? –  51.emisija – Od samih početaka Družba sestara milosrdnica bila je otvorena slijediti poziv Crkve na misijsko poslanje i djelovanje u najpotrebnijim i najudaljenijim mjestima. Suočavajući se s mnogim izazovima sestre nisu nikad  ustuknule doprijeti do siromaha i svih nevoljnika koji su potrebni pomoći. U današnjoj emisiji odlazimo nakratko srcem i duhom u Južnu Ameriku i Salomonske otoke gdje sestre milosrdnice djeluju u u edukaciji, brizi i njezi lokalnog stanovništva kroz mnoge školske i odgojne ustanove.

21:15  Križni put, Koloseum – PRIJENOS UŽIVO – Jedno od najmonumentalnijih zdanja u Vatikanu svakako je Koloseum, svetište kršćanskih mučenika. Svake godine Sveti Otac u njemu predvodi križni put promišljajući 14 postaja u suvremenom kontekstu. Prijenos pratimo i na Laudato TV.

23:20  Izdvojeno – informativna emisija (R)

23:25 Novo srce – 20. emisija – Katolička Crkva u Hrvata 5. studenog 2016. godine postala je bogatija za dva nova blaženika: fra Serafina Glasnovića Kodića i don Antona Muzića. O njihovim životima u Novom srcu govori mons. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

23:58 INFOKANAL

00:00  HIMNA

00:02  Minute za tebe – Započnite svaki dan Božjom riječju uz emisiju ”Minute za tebe”. Od ponedjeljka do subote poslušajte evanđelje dana i razmatranje koje ga tumači te daje konkretne smjernice za svakodnevni život. Neka se živi Bog utjelovljuje u nama, a radosna vijest koju slušamo ostavi trag na svim našim koracima. (R)

00:07  Katolički kalendar – Veliki Petak

00:15   Svijet očima Vatikana – 67. informativna emisija o novostima u Vatikanu (R)

00:45  Obred Muke Gospodnje –  SNIMKA PRIJENOSA –  Jedini dan u godini kada nema mise je Veliki petak. Posebnim se bogoslužjem spominjemo Kristove muke – očitovanja Božje ljubavi koja ide do kraja. Obrede u Vatikanu predvodit će Sveti Otac, a propovijedati o. Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinske kuće koji svake godine propovijeda prigodom obreda Velikog petka. O. Cantalamessa svjetski je poznati navjestitelj Božje riječi, a ovu službu obavljao je i za vrijeme pontifikata sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

02:00  Život za istinu  –  dokumentarni film – Povodom beatifikacije mučenika fra Serafina Glasnovića Kodića iz Janjeva i don Antona Muzića iz Vrnavokola, koji su beatificirani zajedno s 38 albanskih mučenika 5. studenoga 2016. godine u Skadru u Albaniji, snimljen je ovaj film kao izraz zahvalnosti letničkih i janjevačkih vjernika podrijetlom s Kosova, za svjedočanstvo vjere i ljubavi svojih najizvrsnijih sinova prema Kristu i Njegovoj Crkvi sve do smrti. Film prikazuje i doček moći blaženika u sredinama u kojima Letničani i Janjevci danas žive u matičnoj domovini. Veliku radost i zadovoljstvo za sve stoljetne patnje i progonstva koja su doživjeli na prostorima jugoistočnog Balkana drevni Hrvati s Kosova vide u stoljetnoj žrtvi svojih prvih mučenika. (R)

02:30 Krunica Božjeg milosrđa

03:00 POĐI ZA MNOM – SUSRET S ISUSOM KRISTOM U KRIŽNOM PUTU –  Meditacija prema postajama križnog puta autora Tomislava Ivančića u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Teovizije Zagreb.

03:30 Izdvojeno – informativna emisija

03:35 Jeste li znali – 35. emisija – Ispovijed ususret velikim blagdanima – Ispovijed je pomirenje s Bogom i prilika za novi početak. Mons. Jorge Ramos tumači kako se pripremiti za dobru ispovijed, te kako se pravilno ispovijediti i čista srca dočekati Krista.(R)

03:59  INFOKANAL

04:00 Minute za tebe – Započnite svaki dan Božjom riječju uz emisiju ”Minute za tebe”. Od ponedjeljka do subote poslušajte evanđelje dana i razmatranje koje ga tumači te daje konkretne smjernice za svakodnevni život. Neka se živi Bog utjelovljuje u nama, a radosna vijest koju slušamo ostavi trag na svim našim koracima. (R)

04:05  Katolički kalendar – Veliki Petak  (R)

04:15  Izdvojeno – informativna emisija (R)

04:20  Križni put, Koloseum – SNIMKA PRIJENOSA – Jedno od najmonumentalnijih zdanja u Vatikanu svakako je Koloseum, svetište kršćanskih mučenika. Svake godine Sveti Otac u njemu predvodi križni put promišljajući 14 postaja u suvremenom kontekstu. Prijenos pratimo i na Laudato TV.

06:20  Rabski mir – dokumentarni film Sanjina Badurine o životu časnih sestara Benediktinki u rapskom samostanu. Film svjedoči o njihovom životu u molitvi, radi i šutnji. Samostan Sv. Andrije Apostola u Rabu postoji već gotovo tisuću godina. Drži se da ga je u prvoj polovici XI. stoljeća osnovao rapski biskup Madije, što dokazuju i iskapanja u trobrodnoj romaničkoj crkvi Sv. Andrije. Usmena predaja navodi 1018. godinu. Na romaničkom zvoniku stoji natpis da je podignut 1181. godine za vrijeme opatice Oinanne, što potvrđuje da je samostan već postojao i bio dobro strukturiran. Samostan kontinuirano živi, nikad nije bio zatvoren i uvijek je bilo hrabrih djevojaka i žena koje su odlučile živjeti skrovitim životom po Pravilu Svetog Benedikta. Danas u Samostanu Sv. Andrije, na samoj hridi, moli i radi deset monahinja (koludrica), koje su se Bogu posvetile po monaškom posvećenju i predale u potpunosti svoj život Bogu, da budu tu, uzdignutih ruku, za cijeli svijet. Molitva i rad se izmjenjuju. Molitva diže srce koludrice uvis, u Božju prisutnost, a rad omogućuje da s Njim bude sustvarateljica, kreativna žena koja nalazi zadovoljstvo u djelu svojih ruku. Koludrice izrađuju ručne radove, ljekovite masti, razne vrste marmelada, Rapsku tortu, peku hostije, obrađuju samostanski vrt, brižno održavaju čistoću samostana i crkve sv. Andrije i skromno žive od “Božje providnosti” i darova dobročinitelja. (R)

07:05 Jeste li znali? – 51.emisija – Odabrane teme, zanimljivi gosti, različiti voditelji. U emisiji “Jeste li znali?” pobliže se upoznajemo sa nesvakidašnjim temama, razmišljanjima i iskustvima života. (R)

07:58  INFOKANAL
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.