Laudato TV program za utorak 08.08.2017.

Iz programa izdvajamo: Prijenos uživo Svete Mise zadušnice kojom se kao putujuća crkva opraštamo od fra Bonaventure Dude.
Autor: Laudato/K.P. Photo: Robert Anic/PIXSELL utorak, 08. kolovoza 2017. u 17:58

07:45  Minute za tebe –  Započnite svaki dan Božjom riječju uz emisiju ”Minute za tebe”. Od ponedjeljka do subote poslušajte evanđelje dana i razmatranje koje ga tumači te daje konkretne smjernice za svakodnevni život. Neka se živi Bog utjelovljuje u nama, a radosna vijest koju slušamo ostavi trag na svim našim koracima.

07:50  Katolički kalendar – sveti Dominik

08:15  Zgode Emily i Alexandera –  crtani serijal – 17. epizoda  – Emily i Alexander uvijek zajedno putuju. Gdje god ima kakva zgoda, oni će je prvi vidjeti.

08:40  Moja katolička obitelj  – crtani serijal  – sveti Dominik

09:00 Mali veliki –  Tema: Obitelj. Naučite od onih najmanjih odgovore na pitanja velikih. Mudri i dosjetljivi dječji odgovori zabavljaju i tjeraju na razmišljanje. Voditeljica: Vida Tunguz.  (R)

09:15 Izdvojeno – informativna emisija (R)

09:30  Vijesti iz Svete Zemlje – 77. emisija – informativna emisija o događanjima u područjima pod jurisdikcijom Kustodije Svete Zemlje. (R)

10:00  Blagoslovljen tek – 3. emisija – Hrvatska tradicionalna kuhinja osim konkretnim jelima obiluje i mnogim slasticama. Jedna od njih je i Dalmatinska rožata. Kako ju napraviti pokazat će vam domaćin treće emisije Blagoslovljenog teka dominikanac fr. Ante Kazoti – brat redovnik koji šiva habite, brine o samostanskom vinskom podrumu, studira na dva fakulteta, pjeva u Redovničkom band- aidu, a povrh svega je i odličan kuhar.

11:00 Sedam dana stvaranja – dokumentarni film o dominikancu, o. Marku Bobašu, OP koji nakon oporavka od teške ozljede i bliskog iskustva smrti otkriva talent za obrađivanje drva. Tako u znak zahvalnosti Bogu što mu je spasio život, fr. Marko počinje izrađivati skulpture iz drva.

12:00  Angelus – Molitva Anđeo Gospodnji

12:15  Jeste li znali – 40. emisija – Povodom završetka Jubileja 800. obljetnice od osnutka Reda propovjednika, gost fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, približit će nam dominikansku duhovnost i karizmu. Što to ‘bijele fratre’ čini tako posebnima, saznajte u emisiji! Urednica i voditeljica: Mihaela Borić (R)

13:00  Minute za tebe – Evanđelje dana (R)

13:05  Katolički kalendar – sveti Dominik (R)

13:15  Izdvojeno – dnevna informativna emisija. (R)

13:30 Vijesti iz Svete Zemlje – 77. informativna emisija o događanjima u područjima pod jurisdikcijom Kustodije Svete Zemlje. (R)

14:00 Kršćani u suvremenom svijetu – 3. epizoda – edukativan serijal o ulozi kršćana u suvremenom društvu na temelju socijalnog nauka Crkve i najpoznatijih socijalnih enciklika.

14:30 VINA CROATIA VINA MOSAICA  – 10. epizoda – Zabavno putopisna emisija s područja enologije. U svakoj epizodi upoznajemo se sa nekoliko sorti grožđa, vina i gastro ponudu Hrvatskih vinskih regija. Promatramo pejzaže i povijesne znamenitosti regija, kao i arheološke i povijesne dokumente vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo. Posjećujemo vinograde, vinske podrume i vinarije i predstavljamo izvrsna hrvatska vina i njihove specifičnosti te sljubljivanje s hranom. Urednica i voditeljica: Vesna Šijak Gabaj (R)

15:00  Zlatni savjeti – 17. emisija – Nakon brojnih velikodušno podijeljenih zlatnih savjeta, fra Juro gledatelje po prvi puta odvodi na mjesto gdje savjete sabire i priprema za njih – u svoj dom u Lici. U nizu zlatnih savjeta o grillanju, ove je subote na meniju perad. I to ona koju je fra Juro sam uzgojio. Kako prepoznati svježe meso i kako sačuvati kvalitetu mesa? Koja je najbolja marinada za piletinu? I koja je najbolja alternativa marinadi? Kako omekšati kruto meso? I kako osigurati hrskavu površinu kod pečenja? Kao i kod svake pripreme jela, sitni savjeti iskusnog kuhara zlata vrijede, a poklonike kuhinje fra Jure i ovog će puta ugodno iznenaditi. Limun, naranče, bijelo vino, svježi začini i ljekovito bilje iz fra Jurina vrta, kombinacija je koja još jednom izaziva svakog ljubitelja roštilja da stavi pregaču i okuša se u novim izazovima. (R)

15:30  Rim čuvar vjere – 5. nastavak – Rim je središte kršćanskog svijeta i čuvar vjere već 2000 godina. Kroz važne povijesne događaje i previranja, Vječni je Grad uspio zadržati svoj izvorni duh. Ova dokumentarna serija nastala je kao rezultat pomnih istraživanja te prolazi najvažnijim rimskim crkvama koje imaju i veliku umjetničku vrijednost. Tako gledatelje vode najznačajnijim putevima crkvene povijesti od početka do naših dana. U svakom se nastavku, uz tumačenje stručnjaka poznatih rimskih sveučilišta, na poseban način živi umjetnička, povijesna i religijska veličina Grada i kršćanske vjere.

16:00  Susret u Riječi  –  Književnost nadahnuta kršćanskim istinama, estetskim dosezima i etičkim postulatima nadahnjivala je i time oblikovala književno stvaralaštvo kulture zapadne hemisfere, koju zbog toga nazivamo i judeo-kršćanskom. Unutar tog civilizacijskog i kulturološkog  prostora stvarala se i oblikovala hrvatska kultura, oblikujući i bitne odrednice etničke samobitnosti i historijske svijesti. To se na poseban način očituje kroz govor hrvatske književnosti od njezinih početaka do danas. Razgovarajući s istaknutim hrvatskim književnicima, profesorima povijesti književnosti i književnim teoretičarima otkrivati ćemo velike i pomalo zaboravljene istine iz naše povijesti, kulturne baštine i naše duhovnosti kojom smo se svrstali u krug civilizacija zapadnoga svijeta. Ali isto tako, otkrivati ćemo i suvremenu književnost u Hrvatskoj i shvatiti kako je neodvojiva od svojih korijena, ma koliko se u nekim vremenima nastojalo te korijene presjeći. S demokratskim promjenama došla je i sloboda od ideoloških ograničenja i danas hrvatska književnost kršćanskog nadahnuća ostvaruje svoj suvereni prostor u hrvatskoj kulturi, ostvarujući pri tome najviše estetske domete. Radujemo se Susretu u Riječi! Urednik i voditelj: Đuro Vidmarović. (R)

17:00  Svjedočanstva – 12. emisija – Mladi brat Pio je dominikanac i bogoslov. Svojim snažnim svjedočanstvom progovara o životnim prekretnicama kojima je Gospodin izmjenio njegov uobičajen pogled na život.

17:30 Moja katolička obitelj  – crtani serijal  – sveti Dominik  (R)

18:00  Minute za tebe – Evanđelje dana (R)

18:05  Katolički kalendar – sveti Dominik (R)

18:15  Izdvojeno – informativna emisija

PRIJENOS: Sveta misa zadušnica – crkva svetog Franje, Kaptol  – Zajedno kao putujuća crkva opraštamo se od fra Bonaventure Dude, člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, koji je blago u Gospodinu preminuo 3. kolovoza, u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva. Zahvalni za dar njegova izvanrednog života i djela, uzdignimo molitve nebu. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, i svjetlost vječna neka mu svijetli!
 20:00  Šahovnica – 43. epizoda – Tigrovi Ivica Jandrić i Marijan Marković sudionici su pobjedonosne akcije Oluja. S ponosom se sjećaju dana kada je Hrvatskoj nakon četiri godine konačno vraćen veliki dio okupiranog područja. O čemu su tada sanjali, kakvu su Hrvatsku željeli?  Dvadeset i dvije godine kasnije prosvjeduju u NP Plitvice zbog prekomjerne betonizacije čudesne prirodne baštine u kojoj žive cijeli život. Niti im je to prvi, a nažalost vjerojatno niti posljednji prosvjed. Urednica i voditeljica: Nada Prkačin.

21:15 Iz ljubavi za Boga (Un Dios prohibido, 2013), igrani film – Igrani film prikazuje život 51 bogoslova koji su u kolovozu 1936. godine u Španjolskom građanskom ratu, postali mučenicima vjere. Nadahnjujući se na njihovim zapisima iz zatvora, film govori o ljudskoj i vjerskoj dimenziji ovih mladića, pri čemu ljubav uvijek pobjeđuje smrt.

00:00  HIMNA

00:02  Izdvojeno – informativna emisija (R)

00:20  SNIMKA PRIJENOSA: Sveta misa zadušnica – crkva svetog Franje, Kaptol  – Zajedno kao putujuća crkva opraštamo se od fra Bonaventure Dude, člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, koji je blago u Gospodinu preminuo 3. kolovoza, u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva. Zahvalni za dar njegova izvanrednog života i djela, uzdignimo molitve nebu. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, i svjetlost vječna neka mu svijetli!

02:00  Svjedočanstva – 12. emisija – Mladi brat Pio je dominikanac i bogoslov. Svojim snažnim svjedočanstvom progovara o životnim prekretnicama kojima je Gospodin izmjenio njegov uobičajen pogled na život.

02:30 Blagoslovljen tek – 3. emisija – Hrvatska tradicionalna kuhinja osim konkretnim jelima obiluje i mnogim slasticama. Jedna od njih je i Dalmatinska rožata. Kako ju napraviti pokazat će vam domaćin treće emisije Blagoslovljenog teka dominikanac fr. Ante Kazoti – brat redovnik koji šiva habite, brine o samostanskom vinskom podrumu, studira na dva fakulteta, pjeva u Redovničkom band- aidu, a povrh svega je i odličan kuhar. (R)

03:15  Jeste li znali – 40. emisija – Povodom završetka Jubileja 800. obljetnice od osnutka Reda propovjednika, gost fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, približit će nam dominikansku duhovnost i karizmu. Što to ‘bijele fratre’ čini tako posebnima, saznajte u emisiji! Urednica i voditeljica: Mihaela Borić (R)

04:00  Izdvojeno – informativna emisija (R)

04:30  Šahovnica – 43. epizoda – Tigrovi Ivica Jandrić i Marijan Marković sudionici su pobjedonosne akcije Oluja. S ponosom se sjećaju dana kada je Hrvatskoj nakon četiri godine konačno vraćen veliki dio okupiranog područja. O čemu su tada sanjali, kakvu su Hrvatsku željeli?  Dvadeset i dvije godine kasnije prosvjeduju u NP Plitvice zbog prekomjerne betonizacije čudesne prirodne baštine u kojoj žive cijeli život. Niti im je to prvi, a nažalost vjerojatno niti posljednji prosvjed. Urednica i voditeljica: Nada Prkačin. (R)

05:40  Sedam dana stvaranja – dokumentarni film o dominikancu, o. Marku Bobašu, OP koji nakon oporavka od teške ozljede i bliskog iskustva smrti otkriva talent za obrađivanje drva. Tako u znak zahvalnosti Bogu što mu je spasio život, fr. Marko počinje izrađivati skulpture iz drva (R)

06:40  Susret u Riječi – 27. emisija – Gost: Drago Štambuk. Književnost nadahnuta kršćanskim istinama, estetskim dosezima i etičkim postulatima nadahnjivala je i time oblikovala književno stvaralaštvo kulture zapadne hemisfere, koju zbog toga nazivamo i judeo-kršćanskom. Unutar tog civilizacijskog i kulturološkog  prostora stvarala se i oblikovala hrvatska kultura, oblikujući i bitne odrednice etničke samobitnosti i historijske svijesti. To se na poseban način očituje kroz govor hrvatske književnosti od njezinih početaka do danas. Razgovarajući s istaknutim hrvatskim književnicima, profesorima povijesti književnosti i književnim teoretičarima otkrivati ćemo velike i pomalo zaboravljene istine iz naše povijesti, kulturne baštine i naše duhovnosti kojom smo se svrstali u krug civilizacija zapadnoga svijeta. Ali isto tako, otkrivati ćemo i suvremenu književnost u Hrvatskoj i shvatiti kako je neodvojiva od svojih korijena, ma koliko se u nekim vremenima nastojalo te korijene presjeći. S demokratskim promjenama došla je i sloboda od ideoloških ograničenja i danas hrvatska književnost kršćanskog nadahnuća ostvaruje svoj suvereni prostor u hrvatskoj kulturi, ostvarujući pri tome najviše estetske domete. Radujemo se Susretu u Riječi! Urednik i voditelj: Đuro Vidmarović. (R)

 

Da biste komentirali, prijavite se.