Nadbiskup Puljić pozvao na obnovu Ninskog zavjeta

Ninski zavjet kaže: 'Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi.'
Autor: IKA/Laudato/M.Đ. Photo: IKA petak, 14. lipnja 2019. u 10:48
Na svetkovinu sv. Antuna Padovanskoga, 13. lipnja, u njegovoj župi i svetištu na zagrebačkom Svetom Duhu središnje misno slavlje je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U svojoj propovijedi nadbiskup Puljić je istaknuo da je sv. Ante čuveni svetac, propovjednik i crkveni naučitelj koji je na poseban način govorio o molitvi, euharistiji, Božjim zapovijedima, te naglašavao kreposti poniznosti, dobrote, pravednosti i posebno ljubavi prema siromasima. To sve ga danas čini veoma suvremenim, ali i izazovnim. Njegove poruke i radikalno opredjeljenje za Boga, oštroumno uočavanje promašaja njegovih suvremenika i jasnoća njegovih moralnih i kršćanskih načela u propovijedima su ono što ga čini suvremenim. Uočivši nemoral svojih suvremenika, sv. Ante nije šutio, nego ih je pozivao na obraćenje; otvoreno i jasno je govorio protiv zabluda svojega vremena i protiv svih loših običaja i krivovjernog nauka, što mu je i pribavilo naziv 'malj heretika'.

- I, evo, stigao je Ante i do nas, na ovaj brežuljak posvećen Duhu Svetom. A odnedavno, došao je i na drugi dio našega glavnog grada, u Sesvetska Sela, kako bi pomogao na polju nove evangelizacije u prigradskim područjima kojima prijeti opasnost zaborava kršćanskih korijena, poput brojnih gradova diljem suvremene Europe - rekao je nadbiskup Puljić, prenosi IKA.

Nadbiskup Puljić je naglasio kako je jako čudno što se u našem stoljeću u kojem sve silno napreduje i stvaraju se brojne deklaracije o ljudskom dostojanstvu, njegovoj vrijednosti i njegovim pravima, čovjek osjeća tako sporedan i beznačajan. Misli da je to zato što je današnji čovjek izgubio smisao za vlastitu vrijednost i dostojanstvo, osjeća se izgubljeno i nesigurno te se upitao hoće li se u ovom vremenu strašne idejne pomutnje naći nekih hrabrih svjedoka koji će neustrašivo poput sv. Antuna i drugih Božjih svjedoka, voditi nas i upućivati prema Bogu.

Nadbiskup je također podsjetio na proslavu 'Branimirove godine' u Ninu 1979. i zavjet 'Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi'. Nadbiskup je upozorio vjernike na to da su svi pozvani upoznati i otkrivati veličinu kršćanskog poziva i dara. Upitao je hoće li se u našem stoljeću naći dovoljan broj majki, očeva, svećenika, biskupa, učitelja, vjernika laika koji će poput Lava Velikog jasno i glasno reći današnjim ljudima: 'Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo!'

- U tom vidu moglo bi se ovdje prepričati Mojsijevu odredbu pa reći: Neka svi vjernici Hrvati utisnu u svoje srce i svoju dušu ono 'Ninsko geslo' iz Branimirove godine i neka ga kao znak privežu na svoje ruke i izvjese iznad praga svojih vrata da im bude trajno pred očima i kad ulaze i kad izlaze iz svojih domova. Posebice kad idu hodočastiti Majci Božjoj i svecima, miljenicima njegovim - istaknuo je nadbiskup Puljić.

Propovijed je zaključio rekavši da trebamo moliti s vjerom da nam zagovor sv. Ante pomogne da živimo kršćanski i da u svim iskušenjima osjetimo Gospodinovu očinsku ruku.

Misno slavlje je animirao Župni zbor 'Tomislav Talan', a misu su izravno prenosili Laudato TV, Radio Marija i Hrvatski katolički radio. Nakon misnog slavlja vjernici su nastavili častiti relikvije sv. Antuna.

U svetoduškom svetištu mise su slavljene od 6 sati do zaključne u 21 sat i na njima se okupilo mnoštvo hodočasnika, a tijekom misnog slavlja blagoslovljena su djeca i ljiljani.

 
Da biste komentirali, prijavite se.