Novi broj Veritasa

Novi broj Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskoga znakovitog naslova Neka šute riječi, a govore djela, nadahnutom iz mjuzikla 'Svetac svega svijeta' i ovog mjeseca donosi nam kvalitetno duhovno štivo i još mnogo toga.
Autor: Marko Dumančić/Laudato/M.S. Photo: fra Vladimir Vidović petak, 09. studenog 2018. u 12:47
U uvodniku novog broja Veritasa, glavni urednik fra Vladimir Vidović postavlja jedno pitanje nad kojim bi se svi mogli zamisliti i promisliti jesmo li u ovom trenutku spremni stati pred lice Gospodnje. Je li naše srce dovoljno obrezano i imamo li pravo biti ponosni za sve što smo učinili u svome životu ? Upozorava nas na činjenicu da zbog zauzetosti različitim brigama, trkom za ovozemaljskim užicima, konzumerizmom lako možemo skrenuti svoj pogled sa Istine. Potrebno je svoj pogled i svoje srce usmjeriti na ono bitno! Ponizimo se braćo i hodimo ovim svijetom kao glasnici Kristovi.
 
Fra Josip Blažević donosi nam vrlo zanimljiv razgovor sa fra Patrascu Damianom Georgheom, generalnim postulatorom Reda franjevaca konventualaca za kauze svetih. Budući da je mjesec studeni obilježen prema nebeskoj Crkvi, proslavljenoj (svetima u nebu) i trpećoj (dušama u čistilištu) potiče nas na razmišljanje o svetosti običnih ljudi, radnika, majki, očeva, starijih i bolesnih. Sama Crkva, a i papa Franjo ukazuje na osobnu zauzetost oko svetosti, stoga odazovimo se tomu pozovu.
 
Mjuzikl o sv. Antunu Padovanskom ''Svetac svega svijeta“ donosi nove izvedbe u studenom i prosincu i to 17., 18. i 30. studenoga, te 2., 3., 7., 9. i 10. prosinca. Požurite po svoje karte i upoznajte život svima nam tako dragoga sveca. Upravo njegov zagovor ispisao je život dvoje mladih čije čudesno svjedočanstvo donosi Tanja Popec.
 
Budući da je broj ovog Veritasa obilježen i posvećen događanjima u Vukovaru, mladi Erik Matejak donosi nam spomen na žrtvu Vukovara,  i iznova otvara rane tog herojskog grada koje Dunav pamti, a nebo miluje.  Čovjek koji je preživio pad grada heroja i strahote stratišta Ovčara, Vilim Karlović, odgovara nam na pitanje: „Ne kako, nego zašto sam preživio Ovčaru?“. Iscrpan i vrlo emotivan, ali ohrabrujući razgovor donosi fra Ivan Lotar, u kojem je Vilim otvorio svoje srce i vratio se u ta bolna sjećanja.
 
Ponovno otvorena rubrika „Kruh svetog Antuna“ potiče nas da budemo blagoslov onima koji ga traže. Potiče od nas nesebično darivanje za potrebite u ovim mjesecima koji su pred nama. Budimo produžena Gospodinova ruka i donesimo osmijeh na lice potrebitima.
 
U temi broja: Vjernici laici – misionari na ''prvoj crti“ Tanja Popec piše o ulozi laika koji se rijetko vrednuju kao dio crkvene stvarnosti, budući da društvo najčešće shvaća Crkvu kroz službu biskupa i svećenika. A kako izgleda Crkva po vjernicima laicima ''na prvoj crti“? Oko tri tisuće mladih volontera u akciji ''72 sata bez kompromisa“, molitelji inicijative ''40 dana za život“, susreti katoličke mladeži, samo su jedni od mnogih primjera. ''Isus u nas ima povjerenja. Nije li to dovoljan razlog da hrabro djelujemo na 'prvoj crti' svakodnevnice?“ kaže nam Tanja.
 
Svjedočanstvo života mladoga Marka Dumančića i njegove sestre donosi fra Vladimir Vidović, u kojoj opisuje snagu Božje ljubavi, povjerenja i milosrđa koji su u posljednjih sedam godina obilježili njihov život. Smrt, patnja, tuga oblikovali su ih u mlade hrabre ljudi kakvima danas jesu.
 
O učenju i školi bez straha piše pedagog Mara Čović, koja iznosi probleme koji se javljaju kod djece od njihovih prvih školskih dana te donosi rješenja u borbi protiv straha u školskim klupama i bitnoj ulozi roditelja u njihovom odgoju i zdravom rastu. Na istoimenu temu oglasila se i spec. psihijatar dr. sc. Sanea Mihaljević koja statistički pristupa ovom problemu.
 
Pretilost je sve aktualnije tema kako u svijetu tako i kod nas. Prekomjernu težinu u Hrvatskoj ima oko 57% odraslih i 35% djece pa se može reći da je debljina poput epidemije. Upravo na temu ''Liječenje debljine“ progovara prim. dr. sc. Jozo Jelčić.
 
Novi broj Veritasa tradicionalno, na predzadnjoj stranici, donosi nove epizode Fratarskih zanovijetanja koje u prepoznatljivom duhovitom stilu progovaraju o aktualnim društvenim temama. O čemu se radi, otkrit ćete u novom broju.

 
Da biste komentirali, prijavite se.