Održan zadnji sastanak mješovite komisije o bl. Alojziju Stepincu

Zadatak ovog posljednjeg saziva bio je objediniti sav materijal sakupljen u prethodnim sazivima i krajem ljeta predstaviti zaključak studija.
Autor: ilsismografo.blogspot.hr/prevela:N.F. Photo: Laudato četvrtak, 13. srpnja 2017. u 12:33

Svi su članovi zahvalni na srdačnom ozračju, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadaću povjerenu Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca, stoji u zajedničkom priopćenju Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog.
 
Njihov šesti i posljednji sastanak, pod predsjedanjem o. Bernarda Ardure, predsjednika Papinskoga vijeća za povijesne znanosti, održan je 12. i 13. srpnja 2017. u Domu sv. Marte u Vatikanu.
 
Nazočni su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne Crkve Irineja, i odlučio je ustanoviti Komisiju.
 
Od početka rada Komisije članovi su bili svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti Pape. Priznaju također da svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije.
 
Članovi Komisije složili su se također da je njihov rad omogućio bolje razumijevanje povijesti u godinama između Prvoga svjetskog rata i 1960., godine smrti kardinala Stepinca. Moglo se također osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju.
 
Došlo se do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još uvijek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita.
 
Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je kako su sve Crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovjedaoce vjere. U tom smislu članovi Komisije složili su se oko mogućnosti buduće suradnje, u pogledu zajedničkoga rada, kako bi podijelili sjećanje na mučenike i ispovjedaoce vjere dviju Crkava.

 
Članovi mješovite katoličko-pravoslavne komisije:

Predstavnici Katoličke Crkve u Hrvatskoj:
kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; mons. Antun Škvorčević, biskup požeški; mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za povijest.
 
Predstavnici Srpske pravoslavne Crkve:
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović; mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić; patrijarh Novog Sada i Bačke Irinej Bulović; mitropolit slavonski Jovan Ćulibrk; prof. dr. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u.  
 

Da biste komentirali, prijavite se.