Predstavljen program proslave blagdana sv. Nikole Tavelića u Šibeniku

Bogat program proslave blagdana svetog Nikole Tavelića predstavljen je na konferenciji za medije u ponedjeljak 11. rujna u svečevom nacionalnom svetištu samostanu Svetog Frane u Šibeniku.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA utorak, 12. rujna 2017. u 14:27

Program je predstavio rektor svetišta fra Ivan Bradarić. Fra Ivan je najavio veliku devetnicu Nikoli Taveliću. Istaknuo je kako se radi o devet petaka pred svečev blagdan. Devetnica započinje u petak 15. rujna. Tog dana misno slavlje predvoditi će generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Svakog narednog petka do samog blagdana pobožnosti će predvoditi sljedeći svećenici: fra Darko Tepert s KBF-a Zagreb (22. rujna), fra Domagoj Runje, s KBF-a Split (29. rujna), fra Sretan Ćurčić, gvardijan samostana u Tomislavgradu (6. listopada), fra Stipe Nimac, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata FSR (13. listopada), šibenski biskup Tomislav Rogić, (20. listopada), vlč. Antun Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj (27. listopada), mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca (3. studenoga) te fra Ivan Bradarić, rektor svetišta (10. studenoga).

Izložba 'Jeruzalemski hodočasnik' - Osamdeset godina od posvete oltara bl. Nikole Tavelića u Jeruzalemu, bit će otvorena u petak 22. rujna u muzeju Samostana svetog Frane. Riječ je o prvom svehrvatskom hodočašću u Svetu zemlju 1937. godine, a vodio ga je tadašnji zagrebački biskup, kasnije kardinal Alojzije Stepinac. Na izložbi i misi koja će joj prethoditi bit će nazočni i vitezovi sv. Groba jeruzalemskog. Predstavljanje novog broja časopisa Svetac, glasnika Svetišta sv. Nikole Tavelića i kalendara za 2018. godinu dogovoreno je za 27. listopada nakon mise, dok će 3. studenoga, također nakon euharistije biti blagoslovljen postament i prijenosna pala-najstarija slika sv. Nikole Tavelića, rekao je Bradarić.

Istaknuo je kako će se 20. i 21. listopada u multimedijskoj dvorani gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku u sklopu znanstvenog projekta 'Franjevački velikani' održati Međunarodni znanstveni skup o sv. Nikoli Taveliću.

- Veliki broj sudionika ovog znanstvenog simpozija, njih 18, zauzet će se da se s različitih aspekata i kroz prikaze prostora i vremena što zornije opiše život i mučenička smrt Nikole Tavelića. Premda je i ranije bilo zbornika i skupova posvećenih Taveliću, u posljednjih 30-ak godina kao da je ovaj hrvatski franjevački velikan pao u zaborav. Stoga će ovaj skup biti svojevrsni uvod i poticaj da se hrvatska javnost više senzibilizira za svoje svece, blaženike i kandidate za oltar - poručio je rektor Bradarić.

 

Da biste komentirali, prijavite se.