Stepinčevo u zagrebačkoj katedrali

Svečanim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj, Stepinčevoj, katedrali, 10. veljače proslavljen je spomendan blaženog Alojzija Stepinca, duhovne vertikale hrvatskoga nacionalnog bića. Svetu misu predslavio je nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.
Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/Laudato/A.L./E.D.H. Photo: Zarko Basic/PIXSELL/Laudato subota, 11. veljače 2017. u 10:16

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predvodio je u petak,10. veljače, na blagdan bl. Alojzija Stepinca, svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

U koncelebraciji s kardinalom Bozanićem bili su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru mons. Marin Srakić, biskup sisački mons. Vlado Košić, vladika Križevački mons. Nikola Kekić, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski; oci Provincijali te više od 120 svećenika.
 
Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u svojoj je homiliji poručio:
 
- Zrno je palo na zemlju, da bi donijelo obilat rod. Na današnji dan, dan pada zrna u zemlju, okupljeni smo oko njegovih zemnih ostataka kao plod nove prisutnosti blaženoga Alojzija Stepinca u našoj sredini. Ta je prisutnost niknula u vjeri koja proslavlja Gospodina, a mi u njoj osjećamo veliku utjehu. -
 
Iako je prošlo 57. godina otkako je u rodnom Krašiću preminuo kardinal Stepinac, njegovo mučeništvo i svetost danas su aktualniji nego ikada. Unatoč svim progonima i lažima izrečenim protiv njega, za vrijeme i nakon njegova života, sve jasnije svijetli njegov lik i sve više blista primjer njegova života.
 
Spominjući se života bl. Alojzija Stepinca, kardinal Bozanić, podsjetio je na njegove riječi tijekom montiranoga komunističkog procesa:
 
- Blaženi Alojzije je 8. listopada 1946. godine na montiranom sudskom postupku izjavio: 'Ako ja budem zaista osuđen, pred Bogom kažem da sam nevin osuđen, savjest mi je čista i budućnost će pokazati da sam bio u pravu' (Batelja, Svjedok Evanđelja ljubavi, 3, str. 405). Kako godine odmiču, a dokumente i rasprave ne mogu nadzirati ideološke silnice, sve je očitije Stepinčevo proroštvo: 'budućnost će pokazati da sam bio u pravu'. -
 
Njegova je nevinost dokazana i samo je pitanje vremena kada će blaženi Alojzije Stepinac postati svet, što hrvatski narod u molitvi i s radošću iščekuje. Njegovo značenje i za narod i za Crkvu je nemjerljivo.

Govoreći o trpljenju bl. Alojzija Stepinca, kardinal Bozanić je rekao kako 'Stepinčev primjer privlači, jer se u njegovu ponašanju i držanju, u njegovim riječima i djelima lako čuju Isusove molitve: 'Oče, proslavi Ime svoje!'.
 
- Ako je Krist u srcu, nema straha. To prepoznajemo u odgovorima koje je i prijateljima i neprijateljima davao blaženi Alojzije. Za njega je Krist bio sve, Krist koji je lice nebeskoga Oca, ali i lice svakoga čovjeka. Nadbiskup Stepinac klanjao se toj svetosti i usvajao je u svojem srcu. Ako tražimo izvor snage za njegove odgovore i njegovu nadu, naći ćemo ga jedino u Kristu – poručio je kardinal Bozanić.
 
Podsjetivši na riječi bl. Alojzija Stepinca pred sudom, kardinal Bozanić kazao je kako nam bl. Alojzije Stepinac svima poručuje 'da budemo ljudi čiste savjesti, da nastojimo uvijek iznova oblikovati svoju savjest, da je nastojimo usklađivati s Bogom i Božjim zapovijedima, da naša savjest bude sposobna razlikovati dobro od zla, da se uvijek opredjeljuje za istinu protiv laži, za pravednost protiv nepravde, za ljubav protiv mržnje, za slogu protiv podjela.
 
- Blaženi Alojzije Stepinac je naš kompas da bi se znali orijentirati, a glavne točke su vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik, ne popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba s kojom se može trgovati. U tom smislu, danas nam je u hrvatskom društvu, zbog odgovornosti pred novim naraštajima i budućnosti za koju želimo da bude oslobođena od ideoloških prepucavanja propalih utopija, potreban Stepinčev ključ za suočavanja s prošlošću – poručio je kardinal Bozanić.
 
Obraćajući se vjernicima i posebno mladima, kardinal Bozanić je istaknuo da je današnjem vremenu više od svega potrebna je nada:

- U hrvatskom društvu mi kršćani trebamo buditi pouzdanje, širiti pozitivno ozračje i samopoštovanje. Kao kršćani nikada ne smijemo izgubiti iz vida konačni cilj koji daje smisao i vrijednost životu te nudi sigurno i duboko nadahnuće za svakodnevno zalaganje u preobrazbi naše stvarnosti. Današnji je blagdan prigoda da iznova provjeravamo je li naš vjernički hod usklađen s Gospodinovim evanđeljem i vidimo li pred sobom tragove kojima je za Gospodinom prošao blaženi Alojzije. U taj kompas smo zagledani i kao pojedinci i kao Crkva i kao narod. -
 
Blaženi Alojzije i u vrijeme komunističkoga totalitarnoga sužanjstva bio je glas nade i znak slobode. Njegov je lik povezivao hrvatske ljude u domovini i u iseljeništvu, one koji su prognani i one koji su se u Hrvatskoj zalagali za slobodu čuvajući hrvatski vjerski, nacionalni i kulturni identitet, kazao je kardinal Bozanić te zaključio:
 
- Blaženi Alojzije bio je nadahnuće starijima da izdrže, a mladima da ne odustaju, nego da se s novim oduševljenjem zalažu za dobro svojih bližnjih u obnavljanju društva. Hrvatski su mu se branitelji često molili za zagovor; supružnicima je bio nadahnuće za življenje njihove vjernosti; nepravedno osuđenima, zlostavljanima i odbačenima utjeha u njihovim kušnjama. -
 
„Blaženi Alojzije Stepinac, moli za nas!“
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.