Današnji dan ima posebno mjesto u srcima svih Dubrovčana

Grad se obranio i postao simbolom pobjede, ali 19 života zauvijek je izgubljeno.
Autor: portaloko.hr/Laudato/D.T. srijeda, 06. prosinca 2017. u 09:06
Kako je sveti Nikola zauzeo posebno mjesto u srcima dubrovačke dječice? Sveti Nikola je zaštitnik djece, mornara, putnika, siromaha i studenata. Svake godine unese toplinu i radost u dječja srca te izmami osmijeh na lica. Raduju se i veliki i mali, jer svi su jednom bili djeca. Dubrovnik, ovaj dragi blagdan, na žalost, pamti i kao jedan od najtežih dana novije povijesti.
 
Veličina i značaj sv. Nikole u gradu podno Srđa, zapisana je 6.prosinca 1991. godine i prenosit će se iz generacije u generaciju. To je razlog zbog kojega sv. Nikola u Dubrovniku ima jednu veću dimenziju.. 
 
Tog dana Dubrovnik je doživio najžešći napad. Bombardiran je s kopna, mora i zraka. Napad je započeo oko 5:40 sati, a najžešći napadi i granatiranja bili su usmjereni na tvrđavu Imperial, staru gradsku jezgru te naselja Sustjepan, Nuncijatu i hotel Belvedere. Samo na Stari Grad palo je preko dvije tisuće granata.
 
Gradske zidine i ostali spomenici nulte kategorije bili su propisno obilježeni bijelim barjacima UNESCO-a, ali koliko je to značilo onima s druge strane nišana, svjedoči povijest koju su ispisali nimalo lijepim rukopisom. Grad se obranio i postao simbolom pobjede, ali 19 života zauvijek je izgubljeno. Tuga i radost, ponos i snaga izmjenjuju se i danas. Suza u oku i grč, pojave se već na samu pomisao na te dane ponosa. Emocije su snažne, duboke, uvijek i iznova prisutne. Sjećanje na dan sv. Nikole 1991. je uspomena o ljubavi prema Gradu i domovini. 
 
Taj petak je obilježio noviju povijest i život Grada te učinilo da Grad ostane onakav kakav je uvijek bio, veličanstven, snažan, ponosan i slobodan. Neka uspomena i sjećanje zauvijek živi, jer sv. Nikola u Gradu već godinama nije samo sv. Nikola. Blagdan sv. Nikole zaista je zauzeo posebno mjesto u srcima dubrovačke dječice, ali i u srcima odraslih.
 
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.