Sveti Josip - uzor hrvatskim očevima

Nacionalno svetište svetog Josipa u nedjelju je bilo odrediše brojnih hodočasnika koji u pravo u svetom Josipu pronalaze uzor kao se nositi s različitim životnim izazovima.
Autor: mons. Antun Sente, ml./Laudato Photo: mons. Antun Sente ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 13:46

331. obljetnica izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske svečano je proslavljena u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 10. lipnja 2018. godine.

Proslava je počela jutarnjom misom koju je predvodio protojerej stavrofor Željko Pajić karlovački grkokatolički župnik te se nastavila misnim slavljem koje je predvodio dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

Središnje misno slavlje predvodio je don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik u Splitu te povjerenik za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije u koncelebraciji s preč. Draženom Karačićem, karlovačkim dekanom te mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Nacionalnog svetišta.

Pozdravljajući predvoditelja misnog slavlja don Tomislava, mons. Antun je istaknu kako su se karlovački vjernici i štovatelji svetog Josipa za ovo slavlje pripremali Velikom pobožnošću od devetnaest srijeda počevši još u mjesecu siječnju ove godine u kojoj je sudjelovalo više od petnaest tisuća Josipovih štovatelja. Nadalje, ovo slavlje objedinjuje sve one hodočasnike koji najčešće subotom i nedjeljom, organizirano sa svojim svećenicima, sve češće dolaze u ovo svetište zahvaljujući svetom Josipu na primljenim milostima ili mu se povjeravajući u svojim različitim potrebama, kazao je mons. Sente.

U prigodnoj je homiliji don Tomislav govorio o važnosti sjećanja za jedan narod o sjećanju na Boga, na velike vrijednosti na istinske i hrabre ljude. Osvrnuo se na biskupa Martina Borkovića koji je osjetio da hrvatski narod treba nebesku zaštitu, istaknuvši da je on bio čovjek koji je imao karakter vjere, dar proroštva i snagu vizije. Propovjednik je u svojoj homiliji spomenuo i biskupa Josipa Štadlera koji je još 1873. godine pokrenuo Glasnik svetoga Josipa, graditelja svetišta prečasnog Marijana Radanovića, a posebno je istaknuo blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka vjere i mučenika koji je na oltar prinio svoj život.

- To je učinio iz uvjerenja svjesno i od njegova dara, od njegova mučeništva i snage vjere Katolička crkva živi do dana današnjega. Polagao je i tako blistavo položio iskušenje osobnog, nacionalnog i vjerskog identiteta - kazao je don Tomislav te podsjetio na Stepinčeve riječi da ljubav prema Domovini nije predmet trgovine ni za novac ni za slavu, već je to moralna i etična dužnost.

Ukazao je i na to da veliku budućnost mogu stvoriti samo ljudi koji su nošeni Bogom.

- Mi živimo u vrijeme kada se Boga ne uzima ozbiljno. Bacamo mi tamjan i krivim bogovima na sve strane, ali blaženi Alojzije Stepinac, biskup Martin Borković i graditelj ovog svetišta Marijan Radanović i mnoštvo drugih svjedoče drukčije - kazao je don Tomislav te je ukazao na važnost uloge oca obitelji koja je danas u krizi potičući okupljene da u svetom Josipu nađu uzor kako bi bili siguran oslonac svoje obitelji.

Pozvao je vjernike da crpe snagu za svakodnevne životne izazove iz vjere u Boga, te da svjedoče svojoj djeci i svim budućim generacijama da je Bog živ i da se samo s njime može graditi bolja budućnost.

Nakon središnjeg misnog slavlja Duje Kurtović, župnik karlovačke župe svetog Franje Ksaverskog blagoslovio je motoriste koji su svojim motorima došli moliti zaštitu svetog Josipa. Osobito je bilo lijepo vidjeti više motorista policajaca.

Više hodočasnika sudjelovalo je na euharistijskom klanjanju koje je u popodnevnim satima predvodio đakon Ratko Podvorec, a neki su se upisali u Bratovštinu svetoga Josipa za pomoć umirućima, upisali misnu nakanu ili postali prijatelj Nacionalnog svetišta.

Proslava svetkovine zaštitnika Hrvatske svetog Josipa završila je večernjim misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta.

Ljepoti proslave doprinijeli su brojni suradnici Župe i Svetišta na osobit način članovi sva tri župna zbora 'Sveti Josip', 'Josipove pahuljice' i 'Agape', te ministranti i čitači. Na proslavi svetog Josipa zaštitnika Hrvatske uz brojne hodočasnike sudjelovao je i karlovački gradonačelnik Damir Mandić i predsjednica gradskog vijeća Marijana Tomičić, sa svojim suradnicima, zamjenica karlovačkog župana Martina Furdek Hajdin sa svojim suradnicima, članovi Karlovačke građanske garde, te brojne druge osobe iz javnog života.

 

Da biste komentirali, prijavite se.