10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Jubilarni ''Dani hrvatskih svetaca i blaženika'' u Križevcima održavaju od četvrtka 24. do nedjelje 27. svibnja.

kz.jpg
Autor
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić''/Laudato/M.P.
Fotograf
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić''
Objavljeno:
 
22.05.2018 11:47

Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: sv. Marko Križevčanin, varaždinski sluge Božji (Klaudija Boellein i Vendelin Vošnjak), službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić i sluga Božji Petar Barbarić, a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika i projekcija dokumentarnih filmova.
 
 
1. dan
 
Manifestacija će započeti u četvrtak 24. svibnja u 18:30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka.
 
Taj je dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast izvesti članovi Udruge ''Dr. Stjepan Kranjčić''. Misno će slavlje u 19:00 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol euharistiji dat će zbor župe sv. Ane Križevci.
 
Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20:15 sati biti održan program pod nazivom ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' u sklopu kojeg će biti otvorena izložba likovnih djela s likovima hrvatskih svetaca i blaženika s dosadašnjih samostalnih izložaba na Danima hrvatskih svetaca i blaženika. Uz križevačkoga gradonačelnika Marija Rajna, koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i ravnateljice Gradskoga muzeja u Križevcima Lane Okroša Rožić, na otvorenju će izložbe sudjelovati direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'' iz Zagreba Ksenija Abramović koja i organizira izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te autori izložbe. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i Vokalni sastav ''Allegro''. Izložbu će otvoriti biskup Huzjak.
 
 
2. dan
 
Drugi dan manifestacije, petak 25. svibnja, bit će u čast varaždinskih slugu Božjih, ponajprije Klaudije Boellein i Vendelina Vošnjaka. Molitveni, književni i glazbeni program njima u čast u 18:30 sati u crkvi sv. Ane izvest će sestre Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije i oci franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.
 
Nakon toga će u 19:00 sati misno slavlje, uz glazbenu pratnju sestara uršulinki i otaca franjevaca, predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.
 
Nakon toga će, od 20:00 sati, biti održan okrugli stol ''Svetost u školi i škola svetosti'' na kojem će sudjelovati biskup Mrzljak, glavna urednica portala direktno.hr Marja Čolak, glumac Tomislav Martić, zatim učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci i Prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu uz vodstvo mentorica prof. Danijele Zagorec i prof. Danijele Ljubas. Moderatorica okrugloga stola bit će Lejdi Oreb, a u glazbenom će programu nastupiti Dragutin Hrastović. 
 
 
3. dan
 
Trećega dana, u subotu 26. svibnja, program će biti posvećen službenici Božjoj Mariji Krucifiksi Kozulić. U pretprogramu će u crkvi sv. Ane od 18:30 sati sudjelovati postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić i Barbara Brezac Benigar.
 
Misno će slavlje u 19:00 sati predvoditi delegat-sudac u postupku za proglašenje službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić blaženom dr. Zvonimir Kurečić, a pjevat će kantautorica popularne duhovne glazbe Daniela Sisgoreo Morsan. Nakon toga će, od 20:00 sati, biti projiciran dokumentarno-igrani film ''Riječka majka – Marija Krucifiksa Kozulić'' scenarista i redatelja Bernardina Modrića. 
 
Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10:00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva, pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15:00 sati. U glazbenom će dijelu programa nastupiti Marija Selak, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik ''Mali koncil – Mak''.
 
 
4. dan
 
Posljednjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 27. svibnja, program će biti posvećen sluzi Božjem Petru Barbariću. Pretprogram njemu u čast izvest će vicepostulator kauze sluge Božjega Petra Barbarića o. Božidar Nagy koji će predvoditi i misno slavlje u 10:00 sati, uz pjev Dječjega zbora sv. Ane iz Križevaca. Nakon mise će biti održana projekcija dokumentarnoga filma ''Barbarićev Travnik'' scenarista i redatelja Marija Raguža.
 
 
10. Dane hrvatskih svetaca i blaženika, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske redovničke konferencije, Zaklade ''Rhema'' i Glasa Koncila, u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su Galerija hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'', Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci.
 
Detaljnije se o programu može doznati na mrežnim stranicama: www.kranjcic.hr i www.sveci.kranjcic.hr ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 204 182.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: