8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika – Dan sluge Božjeg Bonifacija Pavletića (2. dan)

Prigodnom prezentacijom i molitvom posvećenom sluzi Božjem Bonifaciju Pavletiću, euharistijskim slavljem koje je predvodio sisački biskup mons. dr. Vlado Košić te okruglim stolom ''Štuju li Hrvati dovoljno svoje svece?'', u Križevcima su u petak 27. svibnja nastavljeni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

010-Sudionici-okruglog-stola.jpg
Autor
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić''/Laudato/M.P.
Fotograf
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić''
Objavljeno:
 
28.05.2016 13:12

Svečanost je započela u crkvi sv. Ane predstavljanjem života i ključnih poruka sluge Božjeg Bonifacija Pavletića u sadržajnoj izvedbi promicatelja štovanja sluge Božjega Dragutina Pasarića iz Kutine te uz sudjelovanje s. Mirjam Kuštrebe. Zatim je sisački biskup Vlado Košić predvodio misno slavlje. Koncelebrirali su rektor nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml., član Družbe sinova Bezgrješne kojoj je Bonifacije Pavletić pripadao o. Mariano Passerini i domaćin župnik župe sv. Ane Stjepan Soviček. Za oltarom je bio i đakon Marijo Brezak.
 
U propovijedi je biskup Košić ispripovijedao kako je proces za proglašenje blaženim moslavačkog sina brata Bonifacija Pavletića otvoren prije nekoliko dana. A da je Bonifacije bio jednostavan i skroman čovjek, postolar kojeg nerijetki mole da i njima napravi cipele za Nebo. Podsjetio je da je sluga Božji živio običnim životom, u ispunjavanju dnevnoga reda, da je redovničkom životu učio mlade kandidate. Ali da je službujući u bolnici mnogima pomogao, darivao im svoju ljubav.
 
- Brat Bonifacije je slabo govorio talijanski, ali je govorio jezikom ljubavi koji svi razumiju. Zato su najteži bolesnici željeli da baš on bdije s njima, da on bude uz njih -  naglasio je biskup Košić govoreći o tome da svece ne čini ni njihova družba, ni stalež, ni činjenica jesu li oženjeni ili su u celibatu, ni vrijeme u kojem žive, već da svece čini savršena ljubav.
 
Spomenuvši se i svetosti bl. Alojzija Stepinca  rekao je kako je na nama je da činimo maksimalno koliko možemo tamo gdje smo posijani.
 
Sjetio se i kako je u nedavnom razgovoru prilikom otvorenja kauze za Bonifacija Pavletića upitao papu Franju kada će bl. Stepinca proglasiti svetim.
 
- Stepinac je svet, odgovorio mi je Papa – na kraju je propovijedi okupljenima ispripovijedao biskup Košić.
 
Glazbeni obol misnome slavlju dao je katedralni zbor Sisačke biskupije pod ravnanjem Roberta Jakice.  
 
Zatim je u Hrvatskom domu održan okrugli stol ''Štuju li Hrvati dovoljno svoje svece?'' Sudjelovali su biskup Vlado Košić, rektor Antun Sente, profesorica na KBF-u u Zagrebu Nada Babić i v. d. glavnog urednika 3. programa HTV-a Krešimir Čokolić. Uvertiru njihovoj raspravi napravili su učenici križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca pod vodstvom mentorice Danijele Zagorec. Lorena Lugomer, Marko Zagorec i Lucija Picig u afirmacijskoj skupini te Patricia Navoj, Martin Kopilović i Andreja Bratić u negacijskoj skupini objasnili su da se hrvatski sveci dovoljno štuju, odnosno da se ne štuju dovoljno. Nakon razmjene mnogobrojnih mišljenja došlo se do zaključka da štovanje hrvatskih svetaca i blaženika treba i može biti izrazitije, a da se u to moraju uključiti svi, od učitelja do medija.

Program je glazbeno obogatio pjevač Ivan Mikulić, a moderatorica je bila Lejdi Oreb.   
 
 

Fotogalerija
001 Misa
002 Biskup Košić propovijeda
004 Uvodni program - Dragutin Pasarić
006 Okrugli stol 2
007 Okrugli stol, afirmacijska skupina
008 Okrugli stol, negacijska skupina
009 Pjevač Ivan Mikulić

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: