Anselm Grün u novoj Kani: 'Vjerujte Isusovoj poruci'

Grün je u razgovoru između ostaloga otkrio kako je traganje za Bogom za njega postalo središnji sadržaj duhovnoga života.

3.jpg
Autor
ks.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ks.hr
Objavljeno:
 
09.04.2020 12:41

Novi broj kršćanske obiteljske revije Kana donosi razgovor s Anselmom Grünom, monahom benediktinske opatije Münsterschwarzach u Njemačkoj, duhovnim savjetnikom i vrlo plodonosnim autorom čiji je niz knjiga objavila Kršćanska sadašnjost.

- Sveti Benedikt vidi redovnika kao nekoga tko čitav život traži Boga. Tako i ja i dalje tražim Boga. Jer Bog je s one strane svih slika i shvaćanja koje si stvaram o Bogu. Traganje za Bogom održava me živim. Ono me prisiljava da se uvijek iznova pitam: tko je Bog doista za mene?

U nizu se svojih knjiga Grün obraća upravo čovjeku današnjice, poput primjerice u djelu 'Knjiga odgovora Anselma Grüna', u kojima prije svega osluškuje bilo današnjega čovjeka.

- Potrebe ljudi često se odnose na ljudske odnose, odnose sa suprugom, s djecom, s kolegama na poslu, s članovima crkvene zajednice. Zatim se pojavljuje tema straha i depresije i manjka samopoštovanja - ističe o. Anselm.

U tom je kontekstu ključna vjera, a svoje savjete Grün nerijetko upućuje kroz motiv anđela kojima je prožeo i neke svoje knjige (50 anđela za godinu, 50 anđela za dušu, Anđeo stresa…).

- Anđeli su Božji poslanici. Anđeli često konkretiziraju Božju pomoć. Bog šalje svojega anđela u našu usamljenost, u naš očaj, u našu potrebu. Poruka Biblije je da nas Božji anđeo uvijek prati i stoga nikada nismo sami. Kad govorim o anđelu stresa, naravno, misli se slikovito. On je gotovo kao neka opomena: idi mirnije u svoj posao  - kaže o. Anselm, dodajući da je bitno vjerovati Isusovoj poruci.

Dio Grünova razmišljanja koji se može pročitati u travanjskom broju Kane odnosi se, između ostaloga, i na to što danas kršćanima znači biti 'sol zemlje', što nam danas govore biblijski likovi muškarca i žene , kako se on sam suočava s neistomišljenicima te što misli o papi Franji.

U ostalom broju obiteljske revije 'Kana' možete pročitati tekstove vezane za aktualni govor o pandemiji koronavirusa, pitanje roditeljskog odgoja djece, hrvatskog zdravstva u borbi s pandemijom, kakve nas promjene očekuju i slično.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: