Biblija bolja od „Odiseje“

„Biblija? Bolja od 'Odiseje'“, riječi su talijanskoga bibličara don Bruna Maggionija kojima je katolički dnevnik Avvenire naslovio članak objavljen ovih dana prigodom 80. rođendana tog poznatog znanstvenika.
Na pitanje što misli o prijedlogu da se u škole uvede redovno poučavanje Biblije, don Maggioni je napomenuo da, kao što se uči Ilijada i Odiseja, tako bi se mogla čitati i Biblija, i – po njegovu mišljenju – učenicima bi se svidjela barem kao i veliki klasici.

bible1-1.jpg
Objavljeno:
 
09.02.2012 00:00

„Biblija? Bolja od 'Odiseje'“, riječi su talijanskoga bibličara don Bruna Maggionija kojima je katolički dnevnik Avvenire naslovio članak objavljen ovih dana prigodom 80. rođendana tog poznatog znanstvenika. Svoj je rođendan don Maggioni obilježio knjigom, naslovljenom „Samo nužno“, koja sadrži dug intervju o njegovu iskustvu kao čovjeka, vjernika, svećenika, znanstvenika.

Razmišljajući o Novom Zavjetu i prvoj kršćanskoj zajednici, te o tomu što današnja Crkva može naučiti od prvih kršćana, don Maggioni je prije svega istaknuo da propovijedati Evanđelje u naše doba znači izvući iz njega nešto što danas ima smisla. Evanđelje ne govori o internetu, nego o čovjeku, o njegovoj nadi, njegovim strahovima i tjeskobama, o sposobnosti da voli. Prvi su kršćani slušali o Isusovu iskustvu u trenutku bogoštovlja, i riskirali su život. Ljudi idu nedjeljom u crkvu, ali imali bi čuti propovijed koja ih može zanimati tijekom cijeloga tjedna, a ne samo dok se sluša Misa. Čovjek ne bi trebao izići govoreći: „Eto, ispunio sam svoju dužnost“, nego „Čuo sam neke stvari koje ću čuvati za život, za razmišljanje i donošenje odluka“. To je Evanđelje; ako, naprotiv, govoriš o nečem drugom, od toga ne ostaje ništa – napomenuo je don Maggioni.

Na pitanje kako zamišlja svećenika budućnosti, don Maggioni je izrazio nadu da će on biti poput današnjega, te dodao da ako daje veliku važnost pravom kršćanskom moralu, to čini zbog toga što je siguran da je Isus Krist predložio taj način života kako bi čovjek dobro živio. A ne zbog toga što je to Bogu potrebno. Ponekad zapovijedi zamišljamo kao zapovijedi gospodara koji hoće da radiš za njegovu korist, a ti pritom trpiš – napomenuo je i istaknuo da to nije istina. Zadovoljan sam da imam prijedlog za zdrav i ljudski život. Nemojmo izmišljati nepotrebne stvari – potaknuo je don Maggioni.

Što se tiče odgovornosti laikata, don Maggioni je istaknuo potrebnu komunikaciju između svećenika i laika. Ako se neki svećenik ili biskup uvijek kreće u automobilu, ako ne siđe na ulicu, ne putuje vlakom ili autobusom, kako će se susresti s ljudima? Ako se ograniči na susret s njima samo na sastancima, to je premalo! – upozorio je bibličar te dodao da bi volio da mu dobro pripremljeni laici pomognu susresti Boga u životu i u svijetu, u svakodnevnim odnosima. Njihov bi život mogao poslužiti za bolje poznavanje Evanđelja i njegovo svjedočenje svima.

Na pitanje što misli o prijedlogu da se u škole uvede redovno poučavanje Biblije, don Maggioni je napomenuo da, kao što se uči Ilijada i Odiseja, tako bi se mogla čitati i Biblija, i – po njegovu mišljenju – učenicima bi se svidjela barem kao i veliki klasici. Kada se došlo na tu ideju, ni Crkva nije bila uvjerena, bojala se da bi uvođenje učenja Biblije zamijenilo sat vjeronauka.

„Međutim, to je trebao postati sat čitanja važnoga kulturnog teksta. Brojni misle da je Biblija knjiga za svećenike i redovnike, a ona je zapravo tekst visoke književnosti. Baš šteta!“, istaknuo je na kraju don Maggioni.

Izvor: Radio Vatikan

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: