Dani kršćanske kulture i 1. Salon suvremene sakralne likovnosti

U palači Milesi u Splitu u subotu 1. travnja svečano su otvoreni 13. ´Dani kršćanske kulture´, a manifestaciju je otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić.

Otvaranje-manifestacije-DKK.jpg
Autor
Dani kršćanske kulture/Laudato/N.B.
Fotograf
Dani kršćanske kulture
Objavljeno:
 
01.04.2017 16:25

- Svima nam je potrebno višestruko obraćenje u duhu kršćanske kulture: prije svega moralno obraćenje, razlikovanje dobra i zla; religiozno obraćenje, od mržnje prema ljubavi; intelektualno, napuštanje laži i traženje istine. U bogatstvu različitih ponuda koje su nam organizatori ovogodišnje manifestacije darovali, pruža nam se mogućnost da uđemo u tu dinamiku obraćenja i da se još jasnije opredijelimo za kulturu života. Dakako, ulazak nam je slobodan – besplatan, ali nadam se ne i uzaludan. Stoga, između našega ulaska na razne ponuđene susrete i obnovljenog izlaska, neka se u svima nama dogodi svojevrsni prijelaz – sretna Pasha – istaknuo je mons. Barišić.

Ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj ovom prigodom istaknuo je kako je pred publikom bogat program koji uključuje mnoštvo zanimljivih sadržaja, a u kojem se kao novost programa ističe Salon suvremene sakralne likovnosti koji se po prvi put odvija u sklopu manifestacije. Organiziranje bogatog programa manifestacije u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku ne bi bilo moguće na ovaj način bez podrške institucija koje su se uključile u suorganiziranje i dale svoju potporu programu koji ove godine broji sedamdeset događaja u tri grada, te je ravnatelj Radalj i ovom prigodom zahvalio svima koji su to omogućili.

Među onima koji su podržali manifestaciju je i Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, čija je poruka pročitana na početku. Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić, izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, istaknuo je kako mu je osobito zadovoljstvo što se manifestacija razvija baš ovdje u blizini salonitanskog bazena koji je izniknuo kršćansku kulturu na čijem se izvoru i danas nadahnjujemo.

Riječi podrške uputio je i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja ukazujući na važnost ove manifestacije u današnje vrijeme. Otvaranju je nazočio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, koji je ističući potporu manifestaciji istaknuo kako HAZU u svojim temeljima ima očuvanje znanosti i kulture. Dodao je, također, kako organiziranje bogatog programa manifestacije ´Dani kršćanske kulture´, u vremenu naizgled prevladavajuće kulture senzacionalizma i lakih sadržaja, ohrabruje i ukazuje na postojanje žive kulture koja je na izgradnju sviju.

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje Salona suvremene sakralne likovnosti. Kako je istaknuto na otvaranju, u sklopu postojećeg dugogodišnjeg kulturnog projekta ´Dani kršćanske kulture´ iskazala se potreba za snažnijom, sadržajnijom i obuhvatnijom prezentacijom likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti. Kako bi osigurali upravo taj prostor susretišta sakralnih likovnih ideja i njihovih pojavnih oblika s idejom svetoga, po prvi put u sklopu manifestacije ´Dani kršćanske kulture´ organiziran je natječajni izložbeni Salon suvremene sakralne likovnosti, s dvogodišnjim izlagačkim ritmom, a koji je u prvoj godini održavanja okupio 70 djela koji su rad pedesetak autora iz Hrvatske i inozemstva.

U sklopu  Salona suvremene sakralne likovnosti dodjeljuje se Velika nagrada Salona, a ove godine prema izboru Umjetničkog vijeća Salona u sastavu dr. sc. Branka Matulića, akademske kiparice Dijane Ive Sesartić i akademskog slikara Stjepana Ivaniševića odabrana su dva laureata: akademski kipar Kruno Bošnjak s radom ´Mesija´ i akademski slikar Vladimir Meglić sa slikom ´Abrahamovi posjetitelji´.

Po uručenju Velike nagrade Salona izložbu je otvorio kustos izložbe dr. sc. Branko Matulić, koji je ovom prigodom istaknuo kako svaki od sedamdeset izloženih radova predstavlja zdenac na koji su se naslonili umjetnici koji su ih stvarali, ali to su zdenci na koje se treba nasloniti i publika.

Svečano otvaranje manifestacije u glazbenom smislu upotpunio je sastav Chorus Cantores, a program je vodila Nevena Domazet.

Ovogodišnji program održava se od 1. do 11. travnja u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava, a u zajedničkom kreiranju programa sudjelovalo je i šesnaest institucija koje su svoj doprinos dale u su-organiziranju pojedinih programskih točaka koje uključuju tisuću sudionika programa.

Raznovrstan program ´Dana kršćanske kulture´ do 11. travnja uključuje niz zanimljivih i vrijednih događanja ukazujući na bogatstvo kulture kršćanskoga nadahnuća, a dostupan je ovdje: www.danikrscanskekulture.info

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: