Dokumentarac „Gospa od Utočišta“ napunio dvorane u Vojvodini

U povodu svetkovine Velike Gospe uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziran je ciklus hrvatskog filma u Vojvodini koji je privukao pozornost velikog broja publike.

vojvodina.jpg
Autor
Antun Ivanković
Fotograf
Antun Ivanković
Objavljeno:
 
17.08.2017 11:31

Prikazan je dokumentarni film "Gospa od Utočišta" redatelja Srđana Segarića koji je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i na inicijativu producenta Antuna Ivankovića.

Bunjevački Hrvati su tradicionalno hodočastili u Gospino svetište u Aljmašu te je ovaj film izazvao posebnu pozornost. Osim najavljenih projekcija u prostoru subotičkog Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, gdje ga je pogledalo oko 300 gledatelja, i u Tavankutu u prostoru etno salaša Balažević, gdje ga je pogledalo oko 150 gledatelja, film je bio prikazan i u Đurđinu, u autentičnom prostoru na salašu Vlatka Vojnića Purčara što govori o velikom zanimanju za ovakvu vrstu programa u okviru međunarodne suradnje.

- Nadamo da će naše programe podržavati i dalje oni koji vole reći kako hrvatski film ima uspjeha, ali smatramo da je to, osim Cannesa i Berlina, važno raditi i u ovako malim sredinama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i kojima su prilike za gledanje i promoviranje ovakve vrste programa deficitarne - ističu voditelj ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini, redatelj Branko Ištvančić i producent Ivanković. Iako je ove godine dobivena najmanja potpora od HAVC-a u odnosu na niz dosadašnjih godina u kojima su promovirani hrvatski film i kultura, Ištvančić ističe:

- Nadamo se kao će ovi uspjesi biti dovoljna satisfakcija kako se treba boriti, ponositi i promovirati vrijednosti hrvatskoga filma i u onim trenucima kada vas omalovažavaju i podcjenjuju. -

Projekcije filma „Gospa od Utočišta“ pretvorile su se u pravo misionarenje. – Gospa aljmaška je Gospa od utjeha i uvijek je s nama. Filmom širimo slike i priču o ovom tako važnom svetištu za bunjevačke Hrvate i njihova tradicionalna hodočašća u Bili Aljmaš - zaključili su Ištvančić i Ivanković.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: