Dokumentarni film ''Štafeta smrti'' - heroji se nikad ne zaboravljaju

Premijera dokumentarnog filma ''Štafeta smrti", koji govori o izuzetno velikoj i nesebičnoj ljubavi prema Domovini i hrvatskom narodu 11 branitelja u Bogdanovcima, ispunila je veliku dvoranu KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu u subotu 5. svibnja, simbolično na Dan branitelja Bogdanovaca.

naslovna.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Andrej Bunić
Objavljeno:
 
07.05.2018 11:41

Laudato TV-a i Udruga Ime dobrote odlučni su u trajnom bilježenju sjećanja na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U prepoznatljivoj režiji Nade Prkačin, ovog puta želja je bila ispričati događaje u kojem su glavni akteri 11 hrvatskih branitelja koji su u proboju iz okupiranih Bogdanovaca 10. studenog 1991. krenuli u ''štafetu smrti''. Ušli su u minsko polje, odlučni pronaći siguran put za civile do Nuštra i Vinkovaca, pod cijenu vlastitog života.
 
Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca nagazio na minu.
 
Ranjeni i gotovo nepokretni, bez hrane, na velikoj hladnoći, u strahu i neizvjesnosti, provodili su sate u molitvi i održavajući se budnima pričama o prošlosti i dobrim sjećanjima. Bili su i u napasti da se ubiju, a jedina želja bila je 'samo da netko naiđe na njih, da ih izvede'. Sedmero ih je umrlo čekajući pomoć, a od preostalih četiri, posljednji je bio pronađen tek nakon 12 dana. Dvojica su umrla od posljedica ranjavanja u godinama nakon rata.
 
- Ovaj film je ''štafeta života'' jer takvi poduhvati su plodovi Božje milosti kojima je u temeljima život, svjetlo i ljubav prema Bogu i narodu. Nastala je po srcima, dušama i molitvama cijelog našeg naroda - rekao je na početku premijere Zvone Ćurković, zapovjednik vukovarskog HOS-a i predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara. Bog je uvijek našao dovoljno duša u našem narodu kroz čije će ruke, krv, suze, bol i patnju postaviti temeljni kamen slobodne države Hrvatske, dodao je.
 
Autentičnosti priče doprinijeli su igrani dijelovi filma u kojima su glavni glumci djeca aktera filma i drugih branitelja iz Bogdanovaca. Njihova je srčanost i mladost snažno podsjetila na branitelje koji su mahom bili ''mladići s asfalta'' ne sanjajući da će se ikada zateći u ratu.
 
Nakon filma dvoranom je dugo odzvanjao pljesak, a okupljenima se potom obratila redateljica i scenaristica filma Nada Prkačin.
 
- Branitelji diljem hrvatske bojišnice savršeno su, uz velike žrtve i odricanja ''odradili 1991''. Mi smo ponosni na njih! Oni su naše svjetlo i moraju biti tu da nas upozoravaju i pokazuju nam put prema Hrvatskoj za koju su se borili, u kojoj smo 'svoj na svome' – naglasila je Nada Prkačin.
 
Na pozornicu su se, ponovo uz veliki pljesak i ustajanje svih okupljenih, popeli i dvojica svjedoka Bogdanovaca Đuro Kovačević i Ivica Jurčan.
 
- Izdržali smo da bismo bili svjedoci vremena, zbog naših poginulih, istine o Hrvatskoj, istine o braniteljima i istine o malim ljudima koji su iznijeli teret i došli do ove Hrvatske koju imamo. Borimo se da bi nam ona bila još bolja – rekao je Đuro Kovačević.
 
Ivica Jurčan zahvalio je svima na dolasku i snažno zaključio: 'Čuvajte Hrvatsku!'
 
Producentica filma i direktorica Laudato televizije Ksenija Abramović ističe kako je potrebno da se javnosti predstave nedovoljno poznate požrtvovne akcije hrvatskih branitelja baš u manjim sredinama.
 
- Naš obrambeni Domovinski rat kao cjelina sastavljen je upravo od niza takvih akcija koje su se odvijale u ulicama, poljima, manjim mjestima među kojima za mnoge ne znamo ni njihova imena. Svaka ta, nama nepoznata i uvjetno rečeno 'mala točka' obrane, bila je iznimna i velika karika koja je čvrstim držala lanac cjelokupne i konačne pobjede u oslobađanju od strane Hrvatske vojske – naglasila je Ksenija Abramović.
 

Hvala svima koji su omogućili i uzveličali premijeru
 
Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Premijeru su svojim dolaskom podržali i predstavnici državnih vlasti: izaslanik predsjednice RH Ante Deur, izaslanik ministra obrane Zoran Piličić, izaslanica ministra branitelja državna tajnica Nevenka Benić, izaslanica Grada Zagreba Kata Tipura i izaslanik Grada Vukovara Tomislav Josić. Prisutna je bila i Kata Zadro, udovica Blage Zadra, legendarnog zapovjednika obrane Vukovara, brojni članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata i članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja. Prisutan je bio i fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.
 
Glazbeni obol premijeri dali su klapa Novi Marof pjesmom ''Croatio iz duše te ljubim'' a projekcija je zaključena pjesmom ''Ratnici svjetla'' koju su izveli Marko Ipša, Luka Koltar i Mirko Lesko, inače djelatnici Laudato TV-a.
 
 
O filmu
 
Producentica: Ksenija Abramović
Scenaristica i redateljica: Nada Prkačin
Snimatelji: Andrej Bunić, Ivan Lovrić, Ivan Meteš
Montažer: Andrej Bunić
Sinkronizacija: Mirko Lesko
Autor glazbe: Željko Barba
Animacija i grafički dizajn: Nikola Uroić
Strip crtač: Nenad Barinić
Mentori: Ivana Fumić i Neven Hitrec
Produkcija: Udruga Ime dobrote i Laudato TV, 2018.   

Fotogalerija
Untitled-1
Untitled-2
Untitled-3
Untitled-5
Untitled-6
Untitled-7

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: