DunavArt festival

U Iloku će se 29. i 30. lipnja po prvi put održati DunavArt Festival, jedinstven festival glazbe, enologije i gastronomije!

dunavart.jpg
Autor
K. Dilić/Laudato/K.P.
Fotograf
arhiva grad Ilok
Objavljeno:
 
14.06.2018 15:23

DunavArt Festival promiče vrijednosti kulturne baštine, glazbenog stvaralaštva, vinskog i gourmet bogatstva Hrvatskog Podunavlja, te približava podunavske zemlje Hrvatskoj, a uz Ilok koji se po prvi put pridružuje DunavArt Festivalu, ovogodišnji festival obuhvaća i programe u Erdutu i Vukovaru  (22.-23. lipnja) i u baranjskoj Batini (29.-30. lipnja), povezujući sva ova mjesta u jedinstveni umjetnički doživljaj koji hrvatsko Podunavlje brendira kao jedinstvenu turističku, kulturnu te vinsku i gourmet destinaciju.  

Svi posjetitelji koji se od 29. do 30. lipnja upute u Ilok na DunavArt Festival moći će uživati u vrhunskoj glazbi, vinskom i gourmet bogatstvu ovoga kraja. Tako će 29. lipnja u atriju Dvorca Odescalchi, u srednjevjekovnoj jezgri grada Iloka  posjetitelji DunavArt Festivala moći doživjeti  koncert sjajnog novosadskog benda The Frajle, dok će sljedećeg dana, 30. lipnja na istoj lokaciji svoj koncert održati 'Scharf Club Swing Quintet', zagrebački jazz sastav u sastavu violinsta Miljenka Pulića, pijanista Antuna Reljića, kontrabasista Nenada Vrandečića i svirača bugarije i gitare Ranka Purića.

Iz bogatog umjetničkog programa, svakako treba istaknuti i prigodni program čitanja poezije o Dunavu 29. lipnja, te projekciju filma 'Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka' 30. lipnja. U Eno gourmet programu DunavArt Festivala, posjetitelji će se moći pridružiti programu predstavljanja Vina s Dunava i Dunavskom stolu tijekom oba festivalska dana, dok ih kao završnica, 30. lipnja očekuje 'Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja'.

Ni to nije sve, jer će 30. lipnja biti prigodno obilježen Međunarodni dan Dunava, uz utrku čikli.
Često opjevan i mnogo proputovan Dunav inspirira od izvora, sve do ušća i uz njega žive deseci milijuna ljudi. Niti jedna druga rijeka na svom putu do ušća ne teče kroz toliko zemalja kao Dunav. Na 2 888 kilometara, od izvora do utjecanja u Crno More, rijeka teče sa zapada na istok, prolazeći kroz deset država i poput žile kucavice Europe povezujući različite narode, religije i kulture u harmoničnu cjelinu. Tako se i DunavArt Festival promovira kroz jedinstvenu poruku DunavArt - teče i spaja.

Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nositelj CTD projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županije partneri su s hrvatske strane. DunavArt Festival pokrenuli su prošle godine Miran Hadži - Veljković i Zlatko Petrović - Pajo, poznati kao Kraljevi ulice, a koji su već dobro poznati po organizaciji Međunarodnog uličnog festivala Cest is d' Best.

U realizaciji ovogodišnjeg DunavArt Festivala Ilok sudjeluje Grad Ilok, Turistička zajednica grada Iloka i Muzej grada Iloka, uz sponzore: Iločki Podrumi, Hotel Dunav-Ilok, Villa Iva-Ilok, Hrvatske vode i Vinski klaster Srijem.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: