[FOTO] U sisačkom Kaptolu održana premijera dokumentarnog filma "Dječje prihvatilište Sisak"

Ovaj novi dokumentarac u produkciji Laudato televizije rasvjetljava istinu i pokazuje što se stvarno događalo u Sisku 1942. godine.

9.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
04.10.2019 12:34

Premijera dokumentarnog filma „Dječje prihvatilište Sisak“ održana je u četvrtak 3. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu koja je bila premala da primi sve zainteresirane Siščane.

Ovaj novi dokumentarac u produkciji Laudato televizije rasvjetljava istinu i pokazuje što se stvarno događalo u Sisku 1942. godine. O tome govore stručnjaci slovenski istraživač i publicist Roman Leljak, istraživač i publicist Igor Vukić, sisački biskup Vlado Košić, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Stepinca mons. Juraj Batelja, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo, te povjesničari doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i dr. sc. Vladimir Šumanović. U filmu svjedoče i sudionici vremena Marija Ivšić, Nada Kovačić, Ivanka Marić, Ivan Posilović i Branko Ljubešić. Producentica filma je Ksenija Abramović, a redateljica i scenaristica Nada Prkačin.

Kroz 50 minuta film činjenično utvrđuje kako su poradi velikog priljeva djece s Kozare u gradu Sisku otvorena četiri prihvatilišta. Mortalitet djece je u početku bio iznimno velik zbog zaraznih bolesti koje su tada vladale, no do kraja 1942. godine sveden je na pojedinačne slučajeve. Djeca su zbog ogromnog broja i neprimjerenih uvjeta prihvatilišta smještana i po brojnim sisačkim obiteljima. Unatoč nadljudskim naporima u zbrinjavanju djece desetljećima je širena lažna povijest po kojoj je u Sisku bio logor u kojemu se namjerno usmrćivalo djecu.

Obraćajući se okupljenima producentica Ksenija Abramović je istaknula kako je film nastao kroz razgovore s ljudima iz Siska tijekom kojih se pokazala potreba da se ispravi nepravda i progovori o istini.

- Predugo ste slušali kako se u vašem gradu dogodilo nešto užasno, da je postojao logor u kojem su ubijana djeca, a vaša sjećanja i činjenice u tišini su govorili da je bilo drugačije. Laudato je odlučio tu tišinu pojačati - rekla je Abramović.

Sisački biskup mons. Vlado Košić koji se pojavljuje i u filmu rekao je kako je bilo dosta laži, koju na žalost podržava i trenutna vlast.

- Trebamo biti ponosni na to djelo iznimne kršćanske uljudbe i veliko srce koje su Siščani toga vremena pokazali, na našeg svetog blaženika Alojzija Stepinca, ali i sisačkog katehetu Petra Žagmeštra - rekao je biskup Košić.

Nakon projekcije o nastanku filma i razlozima za snimanje progovorila je i redateljica i scenaristica Nada Prkačin. Ona je upozorila i sve grozote koje su zadnjih godina izrekli srpski političari na komemoracijama kozaračkoj djeci, prikazujući hrvatski narod kao genocidan i time opravdavajući svoje zločine nad Hrvatima u Domovinskom ratu.

 

Fotogalerija
_MG_7869
_MG_7881
_MG_7888
2019-10-03-20-51-57

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: