Hrvatske prirodne ljepote - među najbogatijima u Europi

Bukove šume u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici od petka 7. srpnja su na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

mountains-863474_1920.jpg
Autor
HINA/Laudato/N.B.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
08.07.2017 17:08

Na zasjedanju UNESCO-ova odbora za svjetsku baštinu, koje se održava u Krakovu, Hrvatska je danas s još devet europskih zemalja (Albanija, Austrija, Belgija, Bugarska, Italija, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Ukrajina), "upisala proširenje serijske nominacije 'Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe' na Popis svjetske baštine UNESCO-a".

Proširenje serijske prekogranične nominacije uključilo je 63 područja bukovih šuma, od čega je Hrvatska sudjelovala s tri područja, u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici. Riječ je o 1289 hektara bukove šume koja je u Nacionalnom parku Sjevernom Velebitu u Strogom rezervatu "Hajdučki i Rožanski kukovi" te 2031 hektaru šume na lokacijama Suva draga - Klimenta i Oglavinovac - Javornik u Nacionalnom parku Paklenici. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Ministarstva navode kako je taj upis na Popis svjetske baštine treće proširenje. Prve su se na Popis svjetske baštine "Iskonske bukove šume Karpata" upisale Slovačka i Ukrajina 2007. godine. Prekogranična serijska nominacija proširena je 2010. godine upisom njemačkih drevnih bukovih šuma na Popis svjetske baštine uz preporuku Odbora za svjetsku baštinu da se upisanom prekograničnom dobru, radi zaštite jedinstvenoga šumskog ekosustava, pridruže ostale zemlje kako bi se dobio cjelovit prikaz ekoloških procesa sastojina bukovih šuma u različitim okolišnim uvjetima.

Treće odobreno proširenje rezultat je međunarodnog istraživačkog projekta koji je pokrenut 2012. godine pod vodstvom Austrije. Dobivena je lista od 126 područja vrijednih iskonskih i drevnih bukovih šuma Europe od kojih je 63 odabrano za nominaciju.

- Uključivanjem 63 nova područja na Popis svjetske baštine dobivena je cjelovitost područja koje ima iznimnu univerzalnu vrijednost i dokaz je postglacijalnog širenja te prirodnoga i neometanog razvoja ekosustava bukovih šuma Europe. Sve države uključene u nominaciju pokazale su iznimnu posvećenost zajedničkoj suradnji i izražena je zajednička namjera za očuvanje i održivo upravljanje bukovim šumama - istaknuto je u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva kulture.

Upis na Popis svjetske baštine, istaknuto je u priopćenju, potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način radi zaštite za buduće naraštaje i da je Hrvatska po bioraznolikosti i prirodnim ljepotama među najbogatijim europskim državama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: