Hrvatski dominikanci i dominikanke na jubilejskoj izložbi Reda

Prije nekoliko dana svečano je otvorena izložba povodom svečanosti 800. obljetnice dominikanskog Reda.

auguri.jpg
Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
F.P./Laudato
Objavljeno:
 
13.12.2016 12:17

Izložba nosi naslov ‚Auguri‘ te između ostalog predstavlja istaknute članove Reda propovjednika, kako u povijesnom tako i u geografskom kontekstu aktualne dominikanske prisutnosti.

Ovaj raznoliki zbir suvremenog umjetničkog izričaja ne uzima u obzir samo kamene međaše iz povijesti Reda (kao što su npr. sv. Dominik ili sv. Toma Akvinski) nego isto tako predstavlja i one članove Reda koji su jedva poznati široj javnosti, pa čak i u među samim članovima dominikanske obitelji (kao što su npr. Teresa Chikaba, Georges Anawati ili Sigrid Undset).

Autori izložbe su dominikanci iz Belgije, Kolumbije i Njemačke, Alain Arnould, Fanklin Buitrago i Ulrich Engel, uspjeli su okupiti nekolicinu članova Reda kao autore pojedinih radova, od braće svećenika umjetnika, sestara odnosno laika članova dominikanske obitelji.

Kao što sam naslov poručuje ova izložba je nadasve uspjela ‚čestitka‘ Redu. Među ‚čestitarima‘ su i naš subrat Marko Bobaš, OP, koji je predstavljen reljefom u drvu s prikazom sv. Dominika. A našu prvu hrvatsku blaženicu nacrtao je poljski dominikanac Zbigniew Krysiewicz, a tekst o bl. Ozani Kotorskoj potpisuje Frano Prcela, OP.

Izložba se održava u samostanu ‚Santa Sabina‘ u Rimu i otvorena je do 24. siječnja 2017.

Objavljen je i prigodni katalog sa svim radovima, a može se naručiti i elektronskom poštom u Kuriji dominikanskog reda, a cijena je 15 eura.

Pogledajte nekoliko stranica iz kataloga izložbe!
 
 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: