Hrvatski predstavnici na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Pod motom "Oni dolaze - 7 veličanstvenih mladih autora" bit će predstavljeni hrvatski književnici.

book2.jpg
Autor
HINA/IKA/Laudato/E.D.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
19.10.2016 16:27

Nastup hrvatskih autora i nakladnika na 58. Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, najvažnijoj svjetskoj godišnjoj manifestaciji posvećenoj knjizi koja se ove godine održava od 19. do 23. listopada, održava se pod motom "Oni dolaze - 7 veličanstvenih mladih autora", a predstavljanja sedmero odabranih mladih književnika otvara u srijedu promocija knjige Borne Vujčića "Nužno zlo".

Hrvatski nastup u Frankfurtu ove godine organiziraju Ministarstvo kulture RH i udruga Brod kulture iz Zagreba, a u okviru teme "Hrvatska: povijest ‒ kultura ‒ život" priliku da svoje uratke predstave na tom prestižnom sajmu dobili su još Katja Grcić, Iva Tkalec, Ružica Aščić, Valent Pavlić, Ivan Jozić i Zoran Antičević.

"Nužno zlo" prvi je roman studenta dramaturgije Vujčića, objavljen u izdanju nakladnika Hena com. Roman je najavljen kao politička alegorija smještena u ambijent izmišljene zagrebačke gimnazije a pisac će ga predstaviti kroz razgovor o tome čitaju li mladi danas i što, te kako ih potaknuti na čitanje knjiga u doba društvenih medija.

Sljedeće u programu je predstavljanje knjige nagrađivanog mladog književnika Ivana Jozića "Muška svinja" (Fraktura), u kojemu se "surovost i poetičnost, grubost i romantika, cinizam i naivni idealizam, humor i patnja sudaraju u pitku i nipošto banalnu cjelinu". Jozić će iznijeti svoja razmišljanja o tome postoji li muško pismo danas, te mogu li muškarci voljeti i što je za njih ljubav.

Dan kasnije, u četvrtak 20. listopada, na hrvatskome štandu D123 u paviljonu 5, kroz razgovor o statusu pjesnika u Hrvatskoj svoju će zbirku pjesama "Nosive konstrukcije" (Meandar Media) predstaviti splitska autorica Katja Grcić, a mladi književnik Zoran Antičević, uz promociju svoje knjige "Evanđelje tame" (Matica Hrvatska), sudjelovat će u razgovoru s promotorom Borisom Hajošom o tome kako promicati kulturu u malim sredinama.

U Frankfurtu se predstavlja i Iva Tkalec, autorica pedesetak kratkih priča, dobitnica nagrade prozak za 2013., koja će na Sajmu u petak 21. listopada predstaviti zbirku priča "100 posto društveni uzgoj" (Algoritam) i govoriti o tome zašto mladi pišu, dok će Valent Pavlić, kustos Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) predstaviti svoje debitantsko djelo "Evanesco" (Hena com). Tema Pavlićeva nastupa je "pisac i samoća" kao "prirodna simbioza, vječno prokletstvo ili nužan preduvjet za stvaranje".

Posljednja će se od "sedmero veličanstvenih" u subotu 22. listopada predstaviti nagrađivana spisateljica Ružica Aščić, a u razgovoru o svojoj zbirci priča "Dobri dani nasilja" (Hena com) dotaknut će se pitanja zašto piše kratku priču, u čemu je vrijednost te književne forme te tko je uopće čita.

Osim promocija i razgovora s autorima koji su najavljeni kao perjanica ovogodišnjeg hrvatskog predstavljanja u Frankfurtu, program hrvatskog štanda obuhvaća i susrete s urednicima i novinarima. kao i predstavljanja knjiga Ingrid Divković "J**e li vas ego?", Rosie Kugli "Nisam ti rekla", Lee Brezar "Izvan okvira" i Bojane Meandžije "Trči! Ne čekaj me...".

Kršćanska sadašnjost redovito sudjeluje na sajmu od svojih početaka. Ove godine osim noviteta, njezini će predstavnici imati brojne susrete s partnerskim izdavačima na kojima se dogovara suradnja. Na sajmu KS predstavljaju direktor dr. sc. Stjepan Brebrić i urednica Maja Petranović, dipl. teol.

Nakladnoj kući Verbum ovogodišnji nastup je 15. po redu, a predstavit će ju mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.
Kao i svake godine, okosnica programa je predstavljanje istaknutih hrvatskih nakladnika. Ove godine to su Alfa, Algoritam, Artizana, Dhar media, Evenio, Fraktura, Green Planet Travel, Hrvatska sveučilišna naklada, Kršćanska sadašnjost, Naklada Ljevak, Meandar Media, Naklada Pavičić, Naša djeca, Školska knjiga, Tekston, V.B.Z. i Verbum.
 
Uz nakladnike i autore, Hrvatska će na moderno uređenom prostoru od 48 m2 u pet dana sajma predstaviti i hrvatski dizajn, kulturni turizam te svoje znamenitosti koje je kroz vizualni identitet štanda osmislila mlada nagrađivana dizajnerica Draga Komparak.

Tradicionalno, na Sajam u Frankfurt iz cijelog svijeta pristižu izdavači, nakladnici, agenti, vlasnici autorskih prava, filmski producenti, knjižari, autori, prevoditelji kako bi zajedno surađivali i poslovali. Na Sajmu izlaže oko sedam tisuća nakladnika iz više od 130 zemalja svijeta.

Prva dva dana Sajma posvećena su poslovnim susretima, a potom se otvara najširoj publici. Ukupno ga svake godine posjeti oko 300 tisuća posjetitelja i deset tisuća novinara iz cijeloga svijeta. Ove godine, počasni su gosti Sajma Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska, koje zajednički nastupaju pod sloganom "Sve ovo dijelimo" (''This is what we share'').

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: