Humanitarni koncert Hamburg za Vukovar

Hrvatski tamburaški sastav Gazde oduševio je hamburšku publiku.

slika-1.jpg
Autor
Đ.E./Laudato/T.S.
Fotograf
Mario Lasić/Anđelka Čović
Objavljeno:
 
07.06.2017 08:22

U subotu, 03. lipnja u Hamburgu, u Burgerhausu u Wilhelmsburgu, održao se humanitarni koncert Hamburg za Vukovar. Puna četiri sata Gazde su pjevali zajedno s publikom svih generacija, od onih najmanjih pa sve do najstarijih. Atmosferu je zagrijao i užario nastup folklornih skupina iz Hamburga gdje je oko sedam stotina posjetitelja uživalo u tradicionalnim hrvatskim plesovima, igrama i narodnim kolima. Folklorna grupa Hrvatskog kulturnog društva Napredak nastupila je s Djevojačkim ražanačkim kolom s hrvatskog dinarskog područja i Hercegovačkim Linđom pod voditeljstvom Ružice Tolić.

Folklorna skupina Hrvatske kulturne zajednice Croatia, pod voditeljstvom Tadije Barića, predstavila se pjesmama i plesovima Moslavine i Bilogore na temu Žela sam žito i pšenicu uz glazbenu pratnju Folklornog orkestra Croatia Hamburg. Organizirana je i tombola pa su se mnogi sudionici razveselili i, na kraju večeri, kući išli s vrijednim nagradama.

Bila je to posebna večer, puna emocija, Hrvati u Hamburgu ujedinili su se u pomoći za Vukovar. Organizatori i predstavnici hrvatskih udruga u Hamburgu Hrvoje Krištić, Vjekoslav Karačić, Berislav Injić i pater Anto Bobaš, voditelj Hrvatske katoličke misije te koordinator i inicijator, ove važne i hvalevrijedne akcije, Tone Barnjak, ističu svoje zadovoljstvo i ponos jer su u humanitarnu akciju, po prvi put, uključene sve hrvatske udruge u Hamburgu zajedno s Hrvatskom katoličkom misijom. Cilj humanitarne akcije, koju je organizirala Hrvatska Radost e. V., Hrvatska kulturna zajednica Hamburg e.V. (Croatia Hamburg), HKD Napredak Hamburg e. V. i Hrvatska katolička misija Hamburg, za obnovu simbola otpora i obrane grada, simbola stradanja i pobjede - Vukovarskog vodotornja-simbola hrvatskog zajedništva, je ostvaren. Na mrežnoj stranici www.hamburg-za-vukovar.jimdo.com može se pročitati tekst koji govori kako se u Hamburgu 1991. godine okupila grupa hrvatskih iseljenika te organizirala pomoć za Domovinu.

Ta pomoć uključila je i vozilo hitne pomoći koje je završilo u raznim reportažama i dokumentarcima na televiziji. Kao što je Vukovarski vodotoranj postao simbol hrvatskog zajedništva, vozilo koje je napustilo Hamburg - da pomogne narodu u Vukovaru, postalo je simbol Hrvatima u Hamburgu dokazujući da pomoć nema granica.

Uz moto 'Kao što smo pomogli tada, tako želimo i sada', organizirali su ovaj koncert te će cjelokupni prilog biti doniran za obnovu Vukovarskog vodotornja. Hamburg je, još jednom, pokazao svoju humanost i solidarnost na djelu.

 

Fotogalerija
slika-2

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: