Ivanu Golubu Nagrada Dobriša Cesarić za 2012.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade Dobriša Cesarić za 2012. odlučilo je ove godine Nagradu Dobriša Cesarić dodijeliti akademiku Ivanu Golubu za rukopis "Suze i zvijezde". Nagrada će biti uručena u sklopu manifestacije X. dani Dobriše Cesarića u Požegi.

golub.jpg
Objavljeno:
 
14.01.2012 00:00
Povjerenstvo za dodjelu Nagrade Dobriša Cesarić za 2012. odlučilo je ove godine Nagradu Dobriša Cesarić dodijeliti akademiku Ivanu Golubu za rukopis "Suze i zvijezde". Nagrada će biti uručena u sklopu manifestacije X. dani Dobriše Cesarića u Požegi.

U obrazloženju piše:
„Naslov za koji se Povjerenstvo konačno odlučilo kao onaj koji će preporučiti za nagradu, rukopis akademika Ivana Goluba Suze i zvijezde, opsežniji je zahvat ovoga autora u svojevrsno nadostavljanje na lirska istraživanja velikana hrvatske duhovne lirike Nikole Šopa. Naime, Šop je, kako znamo, duhovno pismo slao čitatelju kao zapis najopuštenije moguće bliskosti svakodnevnog čovjeka i njegova nesvakidašnjeg metafizičkog iskustva i tu se smješta i ovaj Golubov prilog modernoj hrvatskoj lirici. Rukopis je, opusno gledano, nastavak na poetski znak koji je Golub ispisao u zbirci Oči iz 1994., inače zbirci koja je bila primljena i godišnjom Nagradom Vladimir Nazor.

Ivan Golub, (rođen u Kalinovcu 1930.) u svome novom rukopisu kroz 365 tekstova tka jednu dnevničku cjelogodišnju matricu dijaloga između značenja dvaju naslovno najavljenih motiva. Jedan je od motiva blizak tijelu i tjelesnom iskustvu kao njegov produžetak u trenutcima najosjetljivijih izlazaka u svijet, a drugi je zrcalno senzacijsko blago koje strogo dijalogizira s čovjekovim metafizičkim zaokupljanjima. Fizičko, najfizičkije, iskustvo komentiranja zbilje i svijeta, objavljeno kroz motiv čovjekovih suza i metafizičko iskustvo koje je već duhovni komentar na fizički svijet imenovano kroz motiv zvijezda, daju suvremenom čitatelju neočekivano ludusni užitak. Ta dva motiva se naime igraju i smjenjuju u svojim obvezama, nastoje nadmetnuti i nametnuti jedan drugome a ludusno lirsko biće ih promatra i nastoji biti pravednim i mudrim arbitrom, s jedne strane neupitno zagovarajući strategiju koja se skraćeno i stalno zove ponajprije čovjek, a potom ta ultimativna čovječnost biva istraživana kroz zvrk njegovih mijena gdje se nameće i kao najizdvojeniji njegov lik - sva njegova slabost.

Rukopis je inače komponiran u spomenutome matričnom tijeku cjelogodišnjeg dnevnika, gdje se rubne informacije o dataciji i karakteru pojedinog dana stapaju u cjelinu lirskog zapisa te ga odvajaju u pojedinačne pjesme, kolikogod ga drže i na ukupnom planu zbirkovne kompozicije.
Riječ je o profinjenoj i humanističnoj igri ozbiljnih podpitanja iz ruba svačije svakodnevice, stoga je riječ i o ispitivanju strogih briga koje je tako vedro i kontrasno znao skladao i Dobriša Cesarić, pa premda nagrada nije obvezana tražiti nikakve sljedovatelje dragoga nam požeško-osječko-slavonskog velikana hrvatskoga pjesništva 20. stoljeća, nije naodmet naći i suglasje našega izbora s onim što nam je dobri Dobriša namrijeo, jer kroz Golubovu liriku čitamo i vidimo i slap koji smo toliko puta recitirali i neodlučno analizirali.“(dr. Goran Rem, predsjednik Povjerenstva)

Izvor: Culturenet.hr

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: