Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' Ante Mamuše otvorena kod kapucina u Dubravi

Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' akademskog slikara Ante Mamuše svečano je otvorena u velikoj dvorani samostana sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi u četvrtak 11. svibnja 2017., dan uoči blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića.

HSIB2017_small.jpg
Autor
K.E./Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
12.05.2017 10:16

O izložbi su uz autora govorili gvardijan kapucinskoga samostana fra Juro Šimić, vlasnica galerije ''Laudato'' Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević.
 
Gvardijan Šimić izrazio je zadovoljstvo što se izložba posvećena najvećim hrvatskim duhovnim velikanima od prošle godine postavlja u samostanu u Gornjoj Dubravi. Ksenija Abramović govorila je o poticajima za intenzivnije štovanje hrvatskih svetaca i blaženika koje godinama kroz izložbu daju Laudato likovne galerije, Laudato portal i Laudato televizija, dok je prof. Stanko Špoljarić dao stručnu analizu izloženih radova.
 
U glazbenom je dijelu otvorenja nastupio VIS Laudato TV, a kroz program je vodila i nekoliko književnih radova posvećenih sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću pročitala predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' dr. Tanja Baran. Pripovijedala je o osam dosadašnjih godina manifestacije Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima te o izložbi koja se već nekoliko godina nakon Križevaca seli u više hrvatskih sredina, ponajviše u dominikanske samostane.
 
Izložbu, koju prati sadržajan katalog s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, u zajedništvu s kapucinskim samostanom organizirala je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato''. Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti umjetnik Anto Mamuša izveo je u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' poznatoga hrvatskog slikara ponajprije je bila oblikovana za 8. Dane hrvatskih svetaca i blaženika što su održani u Križevcima krajem mjeseca svibnja 2016. Zatim je izložba bila postavljena u rodnom gradu bl. Augustina Kažotića Trogiru, pa kod dominikanaca u Splitu i na Peščenici u Zagrebu.
 
Kod kapucina u Gornjoj Dubravi izložba će se moći pogledati do 11. lipnja 2017.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: