Izložba hrvatskih svetaca i blaženika autorice Ivane Ćavar otvorena je na Peščenici

Posjetite izložbu do Uskrsnog ponedjeljka 2. travnja.

Pescenica.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
20.02.2018 11:27

''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' naziv je izložbe akademske slikarice Ivane Ćavar koja je otvorena u multimedijalnoj dvorani "Dominik Barač" dominikanskog samostana na zagrebačkoj Peščenici, u nedjelju 18. veljače, na spomendan zaštitnika umjetnika Beata Angelica. Organizator izložbe je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'' i samostan bl. Augustina Kažotića.

Dominikanski samostan na Pešćenici treća je etapa ove putujuće izložbe koju je autorica oblikovala za 9. Dane hrvatskih svetaca i blaženika koji se održavaju u Križevcima. Izložba je potom bila predstavljena u Splitu, a na Pešćenici će biti otvorena do Uskrsnog ponedjeljka 2. travnja.
 
Direktorica ''Laudata'' bila je spriječena sudjelovati na programu otvorenja, ali je pripremila nekoliko riječi koje je umjesto nje pročitao novinar Laudato TV-a Domagoj Trojanović.
 
- Kad god smo otvarali izložbu ove teme i naslova, uvijek smo imali potrebu zazvati zagovor svetih, potaknuti da se u molitvi utječemo njihovoj pomoći s neba. Tako je i ovaj put. Društveni i trenutak Crkve čini se opet važan i potreban: da se obratimo svecima, molimo za njihovu pratnju, pomoć – napisala je o izložbi Ksenija Abramović.
 
Autorica se predstavila s dvadeset slika hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici ulja na platnu.

- Slikanjem gustih namaza pokušavala sam pronaći stupnjevitost duhovnog bogatstva kod svakog pojedinog lika. Također, pokušala sam otkriti onu atmosferu mira, tišine i meditacije, specifičnih za svaki portret dragog nam sveca – rekla je za Laudato TV autorica izložbe Ivana Ćavar.
 
U slikama dominiraju jasni obrisi reflektirajući jasnoću i kreposnu odlučnost koja je krasila hrvatske svece i blaženike. Prevladava i ljubičasta boja kao simbol pokore, a koja je bila sastavni dio njihova života.
 
- Portreti svetaca su vrlo zahtjevna stvar. To nije samo portret, treba izraziti duhovnost, posebice povezanost sveca, čovjeka i vremena. Ivana ih je uspjela karakterizirati, ali ne inzistirajući na portretnoj sličnosti nego na duhovnosti, dajući sakralno ozračje – rekao je likovni kritičar Stanko Špoljarić.
 
Izložbu je otvorio fr. Slavko Slišković, OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije.

- Prvi se puta susrećem s djelima slikarice Ćavar. Ima vrlo zanimljiv stil. Čistoća poteza i boja potiče nas na način življenja u korizmi koji bi se trebao nastaviti kroz čitav naš život – rekao je fr. Slavko Slišković.
 
Ova izložba ima za cilj i upoznavanje hrvatskih svetaca, blaženika te slugu Božjih.

- Svjesni smo da ne štujemo dovoljno svoje hrvatske svece i blaženike i da ih slabo ih poznajemo – primijetila je Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'', koja je vodila program izložbe.
 
U glazbenom dijelu otvorenja nastupila je klapa Barun. Izložba portreta hrvatskih duhovnih nakon Pešćenice seli u Samostan i župu sv. Leopolda B. Mandići u zagrebačkoj Dubravi gdje će biti otvorena 11. svibnja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: