Izložba o Gospi i Sinjskoj alki

Riječ je o izloženim radovima posvećenim Gospi i Sinjskoj alki, a koja su nastala tijekom četiri godine održavanja Likovne kolonije „Dani Galerije Plamenac“.

izlozba-alka.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
ferata.hr
Objavljeno:
 
27.07.2015 12:27

U okviru manifestacije „Dani Alke i Velike Gospe“, koji se obilježavaju, povodom 300. obljetnice obrane Sinja od Osmanlija u petak 24. srpnja u Alkarskim dvorima u Sinju je svečano otvorena izložba Likovne kolonije „Dani Galerije Plamenac“. Izložba će biti otvorena do 9. kolovoza.
 
Riječ je o izloženim radovima posvećenim Gospi i Sinjskoj alki, a koja su nastala tijekom četiri godine održavanja kolonije. Na izložbi zastupljena su djela Stipe Sikirice, Josipa Marinovića, Kuzme Kovačića, Tomislava Kršnjavija, Josipa Botterija Dinija, Kažimira Hraste, Antuna Borisa Švaljeka, Petra Barišića, Vatroslava Kuljiša, Eugena Kokota, Igora Rončevića, Peruška Bogdanića, Mira Vuce, Matka Mijića, Dragana Duževića, Joška Eterovića, Matka Trebotića, Vasilija Jordana, Zvonimira Mihanovića, Stjepana Divkovića i Dijane Ive Sesartić.
 
Pozdravnim riječima alkarskom društvu okupljene je ispred Grada Sinja pozdravio zamjenik gradonačelnika Zlatko Ugrin. Potom je izložbu otvorio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, koji je tom prigodom zahvalio svim umjetnicima, posebno Kažimiru Hrasti, čija kubura krasi dvorište Alkarskih dvora. Riječ je o kuburi dugoj 3 metra izljevnoj u bronci u ljevaonici Damira Ujevića u Zagrebu.
 
Nakon 9. kolovoza, izložena će djela biti prenesena kod vlasnika Galerije Plamenac Gorana Žanka. Voditelj Galerije Plamenac Milan Bešlić podsjetio je kako je Galerija Plamenac likovnu koloniju pokrenula još 2012. godine, uoči 300. obljetnice obrane Sinja od Osmanlija.

U dvorištu Alkarskih dvora izložena je i velika kamena alka s postoljem visokim 1.6 metara, ručni rad, dar poduzeća Kamen Planit iz Sevida.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: