Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" Ante Mamuše otvorena u Trogiru

Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademskog slikara Ante Mamuše svečano je otvorena u Muzeju grada Trogira u petak 13. srpnja, uoči blagdana najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

trogir.jpg
Autor
Katarina Erdić/Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
15.07.2016 12:07
Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademskog slikara Ante Mamuše svečano je otvorena u Muzeju grada Trogira u petak 13. srpnja, uoči blagdana najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

O izložbi su uz autora govorili trogirski gradonačelnik Ante Stipčić, ravnateljica trogirskoga muzeja Fani Celio Cega, vlasnica galerije "Laudato" Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić.

Gradonačelnik Stipčić izrazio je zadovoljstvo što je tom izložbom koja, nakon što se premijerno izloži na Danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, putuje po Hrvatskoj, povezano više hrvatskih gradova, među kojima je i Trogir, rodni grad najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića. Ravnateljica trogirskog muzeja Fani Celio Cega progovorila je o autorovu dosadašnjem bogatom likovnom opusu, dok je prof. Špoljarić dao stručnu analizu izloženih likovnih radova.

Ksenija Abramović govorila je o poticajima za intenzivnije štovanje hrvatskih svetaca i blaženika koje godinama daje Laudato galerija i Laudato televizija. Provincijal Gavrić je izložbu smjestio u kontekst proslave 800. godina dominikanskoga reda koja je u tijeku, govorio je o tome kako je dominikancima umjetnost oduvijek bila način propovijedanja te je trogirski zaljev nazvao zaljevom hrvatskih dominikanskih blaženika jer su na tom području svoju svetost uz Kažotića ostvarili i bl. Nikola Milinović i fr. Dominik Barač, istaknuti dominikanski sinovi.

U glazbenom je dijelu otvorenja nastupila klapa Okruk pod vodstvom mo. Vinka Bublea, a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" Tanja Baran koja je govorila o ideji izložbe koja je niknula u rodnom gradu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina.

Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti umjetnik je izveo u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložbu, koju prati sadržajan katalog s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, organizirala je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato", a pokrovitelji izložbe bili su Hrvatska dominikanska provincija i Grad Trogir. Hrvatski sveci i blaženici poznatih hrvatskih slikara ponajprije su bili oblikovani za 8. Dane hrvatskih svetaca i blaženika što su održani u Križevcima krajem mjeseca svibnja.

Nakon Trogira izložba će 23. rujna 2016. biti otvorena kao dio programa Redovničkih dana u Galeriji "Fr. Vinko Draganja" dominikanskoga samostana u Splitu, zatim 17. siječnja 2017. u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu, na blagdan zaštitnika umjetnika bl. Angelica 18. veljače 2017. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici te na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića 11. svibnja 2017. u sv. Mandiću posvećenom samostanu i crkvi u zagrebačkoj Dubravi.  
 

 

Fotogalerija
t1
t2
t3

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: