Izložba u fažanskoj crkvi Gospe od Karmela

Daniel Načinović, jedno od ponajboljih pera hrvatske suvremene književnosti, predstavio je petnaest svojih likovnih uradaka.

Fazana2.jpg
Objavljeno:
 
23.07.2012 00:00

Daniel Načinović, jedno od ponajboljih pera hrvatske suvremene književnosti, nakon zapaženih glazbenih i kantautorskih ostvarenja, svojoj je vjernoj publici predstavio i petnaest svojih likovnih uradaka. Izložba je, u suorganizaciji autora i fažanskog ogranka Matice hrvatske, svečano otvorena u sugestivnom ambijentu crkvice Gospe Karmelske u Fažani.

"Radi se o autoru koji živi, proživljava, analizira, studira i realizira ono što mu je temom, pritom ne može prikriti svoju temeljnu odrednicu – biti pjesnik, stalno i u svemu. Svejedno je piše li poemu, haiku pjesmu, crta li kroki ili pokoji akvarel, slaže li priču ili pak gvašem prikazuje gorsku vilu te uz gitaru opjevava Juditu. Neopterećen tehnikom i medijem, usredotočen na cilj, lepršav ali temeljit, takav kakav već on sam, uspijeva nas, uvijek iznova iznenaditi, razveseliti, promijeniti. Postiže cilj, jedini cilj i svrhu umjetnosti općenito – promijeniti svijet nabolje. Danielu to uspijeva od Libra od vrimena, preko Elohima, ili sv. Valentina pa sve do prikaza njegovog New Yorka", rekao je u svom izlaganju David Ivić, koji je ujedno i autor osvrta u katalogu izložbe.

U ime organizatora, dr. sc. Alojz Štoković iznio je kratku povijest crkvice Gospe od Karmela te naglasio da je to 15. godina da fažanski ogranak Matice u prigodi Gospe Karmelske organizira izložbu slika nekog eminentnog umjetnika. Matica hrvatska je sa svojih kontinuiranih 170 godina egzistiranja najstarija kulturna institucija te vrste u Europi, napomenuo je dr. Štoković.

Izložbu je otvorio biskup u miru mons. Ivan Milovan, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Fažana osim konzistentne turističke ponude ima i sukladnu ponudu duhovnih sadržaja te, čestitavši Fažanskom ogranku 15. obljetnicu djelovanja, zaželio im da svojim postojanjem dostignu sadašnju dob Matice, dakle 170. obljetnicu.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: