Koncert: 'Rapsodija za Vukovar'

Rapsodija za Vukovar, koncert posvećen gradu Vukovaru održat će se 14. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Semir-Hasic.jpg
Autor
Kora Dilić/Ludato/F.M.S.
Fotograf
JULIO FRANGEN
Objavljeno:
 
30.10.2018 11:26

Koncert će se održati nekoliko dana prije obilježavanja 27. godišnjice pada Vukovara, na inicijativu  prof. dr. Semira Hasića, renomiranog virtuoza na harmonici, ujedno i skladatelja Rapsodije za Vukovar.

- Rapsodiju za Vukovar skladao sam u spomen na stradanje Vukovara i njegovih građana koji su svojom žrtvom zaslužili vječnu slavu i hvalu. Koncert koji se 14. studenoga održava u Zagrebu, održat ćemo sljedeće godine i u Vukovaru, 2. svibnja, kada se Vukovar prisjeća dvanaestorice hrvatskih policajaca koji su toga dana 1991. godine mučki ubijeni u Borovu Selu - pojasnio je prof. dr. Semir Hasić.

Vukovarski koncert bit će ujedno i dio svečanog programa drugog po redu Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija 'SVi za JEDNO HRVATSKO NAJ' koji će se održati u Vukovaru od 1. do 5. svibnja 2019. godine.

Rapsodiju za Vukovar, uz prof. Semira Hasića kao solista na klaviru i harmonici, u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvest će 25 akademski obrazovanih glazbenika i glazbenica pod ravnanjem maestra prof. Josipa Cvitanovića. U okviru koncerta nastupit će i renomirana violinistica Natalija Stanisavljević te gosti iznenađenja koji će ujediniti snage na ovom jedinstvenom koncertnom događanju u slavu grada Vukovara.

Prof. dr. Semir Hasić, umjetnik i skladatelj Rapsodije za Vukovar, jedan je od najboljih harmonikaša na svijetu, a kruna njegove bogate dugogodišnje karijere bila je nagrada Svjetskog prvaka 1994. godine, koja mu je dodijeljena na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Italiji. Harmoniku je počeo svirati u dobi od šest godina kada ga je poučavao dvostruki svjetski prvak u sviranju harmonike, Janez Govednik. Prof. dr. Semir Hasić završio je glazbenu školu i Glazbenu akademiju u Sarajevu, održao je mnogobrojne koncerte diljem Europe i SAD-a, a jedan od najposebnijih nastupa kojeg se rado prisjeća bio je onaj za Papu Ivana Pavla II. Svirao je i na koncertima raznih pop i rock glazbenika na kojima je zbog svoje virtuoznosti zaslužio nadimak 'Mozart Balkana'. Redovito dodjeljuje nagradu 'Sammy' glazbenim školama, kao nagradu za najbolje mlade harmonikaše.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: