Mogu li papini 'snovi' mijenjati Crkvu i svijet?

Mogu li papini 'snovi' mijenjati Crkvu i svijet jedno je od naslovnih pitanja novoga broja kršćanske obiteljske revije Kana.

5.jpg
Autor
Tihana Pšenko Miloš/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ks.hr
Objavljeno:
 
09.03.2020 19:35

Pita se to u svojoj kolumni Stjepan Baloban, osvrćući se na apostolsku pobudnicu 'Ljubljena Amazonija'. Baloban među ostalim komentira zašto je papa izabrao 'drugi put' te kako je u cijeloj priči pribjegao simboličkom govoru koji je izrazio u četiri sna na koje ga potiče događanje oko ove posebne sinode. Upravo se na papina četiri velika sna o 'Ljubljenoj Amazoniji' nadovezao tekst Alde Sinkovića, protkan njihovim tumačenjima, kao i tekst Krešimira Cerovca koji u fokusu ima 'napade' na papu Franju iz redova američkoga kardinala Burkea i austrijsko-kazahstanskoga nadbiskupa Schneidera.

S obzirom na to da smo suočeni s pojavom novoga koronavirusa, ni novi broj Kane nije ostao imun na pisanje o toj temi. Tako Tonči Tadić pod naslovom 'Epidemija i manje važne teme' komentira pojavi koronavirusa u kontekstu političke i gospodarske situacije Hrvatske, dok je Josip Grbac ispisao 'Poruke epidemije koronavirusa', dotaknuvši se 'mučenika za istinu' iz Kine i posljedice koje strah ostavlja na modernoga čovjeka.

Upečatljiv dio ožujskoga broja Kane nosi i veliki razgovor s dr. Gregorom Marijom Hoffom, profesorom fundamentalne i ekumenske teologije na Sveučilištu u Salzburgu i nekadašnjim dekanom tamošnjega Katoličkoga teološkog fakulteta. Kako je Kršćanska sadašnjost prije nekoliko godina objavila njegovu knjigu 'Kritika religije danas', pitali smo ga koja su to žarišta i koje napetosti kritike religije za nas (za Crkvu i kršćanstvo) danas, kao i je li Isus bio kritičar religije i kako.

- 'Isus je, nasljedujući Ivana Krstitelja, zastupao proročku opciju, koja je već stoga u sebi nosila sukob s vjerskim autoritetima njegova doba jer je nosila apokaliptične crte. To ne odgovara dobro etabliranoj religiji, kako je zatim i sama povijest Crkve uvijek iznova dokazivala. Utoliko kritički Isus uvijek iznova izaziva i zajednicu koja se poziva na njega. Kritika religije potrebna je radi određivanja racionalne nosivosti vlastite vjere, radi kritičkoga propitivanja, kao kritika ideologije - kazao je Hoff.

Komentirao je i aktualni sinodalni put u Njemačkoj, kao i hitne probleme Crkve u Njemačkoj i Austriji, seksualno zlostavljanje u crkvenim redovima i niz drugih tema o kojima možete čitati u novoj Kani.

Uz 'Obiteljski savjetnik', 'Odgoj za medije', 'Kršćane u svijetu', 'Žensku stranu medalje' i druge redovite Kanine rubrike čitatelj će u ovom korizmenom hodu zasigurno pronaći svoj put zanimljivoga štiva.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: