"Nada koja ne postiđuje" predstavljena u Slavonskom Brodu

Večer u srijedu 6. lipnja u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu bila je posvećena bl. Alojziju Stepincu.

peric-knjiga.jpg
Autor
B. Lukačević/Laudato/K.P.
Fotograf
B. Lukačević
Objavljeno:
 
07.06.2019 16:05
Nakon večernje Mise koju je predslavio mons. Ratko Perić biskup mostarsko-duvanjski  i apostolski administrator Trebinjsko-Mrkaljski u Pastoralnom centru župe predstavljena je njegova 27. po redu knjiga pod nazivom ''Nada koja ne postiđuje'' - Duhovne vježbe po bl. Alojziju Stepincu,  izdana u povodu Stepinčeve 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije.
 
Bila je to osma po redu večer  posvećena bl. Stepincu uz predstavljanje knjige, koja je rezultat autorovog temeljitog proučavanja arhivske građe o Blaženima, svjedočanstava suvremenika, te dokumentiranog iznošenja istine o blaženiku i Katoličkoj Crkvi. 
 
U ime organizatora Državnog arhiva i Slavonskobrodskog dekanata pozdravu riječ uputio je na početku domaći župnik Ivan Lenić, dekan, naglasivši kako nam je ovo vrijeme iščekivanja Stepinčeve kanonizacije darovano za njegovo dublje upoznavanje, otkrivanje što je on govorio i što govori nama - Crkvi, hrvatskom narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, svima. Dodao je kako nas treba zanimati ne samo pisana riječ, ne samo povijest, nego smo pozvani  otkrivati svetost i poticaj na nju koje nam je ostavio bl. Stepinac. Zahvalio je biskupu Periću na dolasku te mu tom prigodom čestitao jubileje njegova života i službe.
 
Umirovljeni biskup đakovačko-osječki mons. Marin Srakić kao najbolji živući svjedok povijesti te nadbiskupije govorio je o odnosu bl. Stepinca prema tadašnjoj Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji. Primijetio je kako Blaženikov put prema svećeništvu  seže još od 1924. godine kada se odvijao Euharistijski kongres u Osijeku na kojem je bio i Stepinac kao mladi član orlovske organizacije, te kako je na Veliku Gospu pred katedralom u Đakovu u društvu svećenika i bogoslova prvi puta objavio da stupa u Sjemenište. Govorio je o suradnji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i  Caritasa Đakovačke biskupije te napose s tadašnjim biskupom Akšamavićem. Spomenuo je niz sačuvanih pisama koje je Stepinac pisao biskupu Bauerleinu i đakovačkim bogoslovima,  napose ona vezana uz sudski proces protiv  sjemenišnih poglavara i bogoslova. Ustvrdio je da su Stepinčeva pisma svjedočanstvo herojskog, mučeničkog i svetačkog života.
 
Kako su u spomenutoj knjizi predstavljena dva pisma iz 1943; vjerodostojno Stepinčevo i nevjerodostojno ne-Stepinčevo, a pripisano nadbiskupu Stepincu, kojima je u knjizi posvećeno 50 stranica teksta, o njima i drugim zapisima stavova Komunističke partije u tom vremenu govorio je ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu mr. Ivan Medved.
 
Istina iscjeljuje
Kako je želja tim večerima produbiti studij o našem Blaženiku i osvijetliti njegov svetački lik biskup Perić te je večeri govorio o sedam Blaženikovih rečenica zapisanih u njegovu dnevniku 28. ožujka 1941.,  za koje neki smatraju da nisu dostojne njegove svetosti. Naglasio je kako je sve što je Stepinac tada zapisao pomno proučeno i za beatifikaciju 1998. nađeno urednim. Posvjestio je da iz Stepinčeva zapisa ne izbija govor mržnje prema pravoslavlju, nego kritika velikosrpske politike.

Neumorni i nesebični istraživač istine!

Zahvalu biskupu Periću, nazvavši ga velikim ljubiteljem istine, neumornim i nesebičnim istraživačem istine, kao i ostalim predstavljačima izrekao je na kraju nazočni đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Posvjestivši da je Stepinac bio mučenik upravo jer je bio odan Crkvi i Papi  i da kao vjernici s puno emocija proživljavamo aktualne teškoće na putu željkovane kanonizacije, zapitao se kako bi se Stepinac danas postavio.

- Kao vjernicima žao nam je da se kanonizacija našega Blaženika odgađa. Al, s druge strane znamo da je istina toliko snažna da je nitko ne može zatomiti. Do njegove kanonizacija će doći kad-tad. U tom razdoblju čekanja oučavamo kako mi sve više i bolje upoznajemo njegov lik i kako se širi i snaži kult Blaženika u našem narodu i osvjetljava se istina i na međunarodnoj razini. Vjerujem da će svima dobronamjernima istina progovoriti, te će kardinal Stepinac i njegov lik izaći sve svjetliji u snazi svoga svjedočanstva Isusu Kristu. Neka ovo naše okupljanje doista bude nama poticaj i ohrabrenje da u duhu blaženika nastavimo živjeti i svjedočiti. Budimo vjerni Evanđelju - zaključio je mons. Hranić.
 

Moderator Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske nadbiskupije najavio je i novu knjigu biskupa Perića, koja će donijeti izlaganja svih sudionika na dosadašnjim Stepinčevim večerima održanim u nekoliko gradovima Hrvatske i BiH, a bit će predstavljena ove godine na proslavi biskupovih jubileja života i službe. 

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: