Nova knjiga pape Franje: "Deset zapovijedi"

Samo dva mjeseca nakon talijanskog izdanja, nova knjiga pape Franje predstavljena i u Splitu kako bi pronašla svoj put do hrvatskih čitatelja.

IMG_9055.jpg
Autor
Laudato/M.S.
Fotograf
M.S.
Objavljeno:
 
11.05.2019 12:03

Na konferenciji za medije održanoj u prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu, predstavljena je nova knjiga pape Franje "Deset zapovijedi". Knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.
 
U njoj Papa Franjo iščitava Deset zapovijedi s posve drukčijeg gledišta, a knjiga sadržava 17 audijencija koje je Papa posvetio upravo ovoj temi. Za predgovor je bio zaslužan don Fabio Rosini koji naglašava da Papine kateheze nisu puka zbirka razmatranja o pojedinačnim zapovijedima, nego hod koji predstavlja različite dijelove Dekaloga kao jedinstven put u vjeri koji Crkva nudi svim ljudima.

Biblijskih Deset zapovijedi, ma koliko tijekom tisuća godina bili univerzalni moralni kodeks, danas se često tumače na krivi način. Sveti Otac je svjestan da i kod vjernika postoje trenutci sumnje kada, u odnosu na zapovijedi, može prevladati mentalitet ropstva ili puke formalne podložnosti Zakonu. No, Papa doslovno mijenja perspektivu i poziva na istinsko shvaćanje zapovijedi koje se više ne promatraju kao izričite zapovijedi ili zabrane nego kao "riječi" slobode.

- Čovjek se nalazi pred dvojbom: Bog mi nešto nameće ili se za mene brine? Jesu li njegove zapovijedi samo zakon ili sadrže riječ da bi se pobrinuo za mene? Jesmo li podložnici ili djeca? Ta je borba neprestano prisutna, u nama i izvan nas: tisuću puta moramo se odlučiti između mentaliteta robova i mentaliteta djece. Zapovijed pripada gospodaru, a riječ Ocu - snažnim riječima ističe papa Franjo.

Promatranje Deset zapovijedi nakon čitanja knjige zasigurno će pomoći svakom čitatelju da razumije kako su riječi Dekaloga riječi brižnog Oca koje stvaraju privlačnost prema promjeni, a ne osjećaj krivnje.

Knjiga je dostupna u svim knjižarama Verbum i nema sumnje da će pronaći svoje mjesto u rukama i srcima čitatelja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: