Novo vodstvo Hrvatskog katoličkog zbora MI

Na izbornom saboru Hrvatskog katoličkog zbora MI, koji je održan u Zagrebu u subotu 17. prosinca izabrano je novo vodstvo te udruge.

40708.jpg
Autor
IKA/Laudato/N.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
19.12.2016 10:31

Za predsjednika je izabran dr.sc. Božo Skoko, komunikacijski stručnjak i sveučilišni profesor, koji je do sada obnašao dužnost dopredsjednika. Za dopredsjednika je izabran Mate Krajina, dugogodišnji glavni urednik glasila zajednice - Lista mladih MI, a za glavnog tajnika odvjetnik Denis Bajs.

 Za ostale članove predsjedništva su izabrani: Anton Kliman, dosadašnji predsjednik i saborski zastupnik, dr.sc. Vladimir Lončarević, sveučilišni profesor i savjetnik u Uredu predsjednice, dr. sc. Mario Šiljeg, sveučilišni docent i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Miroslav Kožul, menadžer u Erste banci i Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca. Za duhovnika je potvrđen vlč. Jozo Mario Tolj, a za predsjednika Središnjeg bratimskog vijeća izabran je Ivan Tolj, umirovljeni general Hrvatske vojske i jedan od utemeljitelja zajednice.

U radu sabora sudjelovali su izaslanstva središnjice u Zagrebu te temeljnih zajednica MI-a od Ogulina, Labina i Vodnjana do Trogira, Solina i Komina. A na početku zasjedanja održana je sveta misa zahvalnica u crkvi svetog Marka, koju je predvodio vlč. Jozo Mario Tolj.

Hrvatski katolički zbor MI civilna je i vjerska udruga koja promiče duhovne i općeljudske vrednote te odgovornost i ljubav prema Bogu, Crkvi i domovini. Zbor je utemeljen kao zajednica mladih vjernika 1976. pri župi Sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu, a od 1991. djeluje kao privatno društvo u Crkvi, temeljem dekreta Hrvatske biskupske konferencije, te ujedno nevladina udruga registrirana pri mjerodavnim hrvatskim institucijama.

MI se svojim djelovanjem navezuje na baštinu predratnog Hrvatskog katoličkog pokreta te na zasade II. Vatikanskog koncila o djelovanju vjernika laika u svijetu. Pritom osobitu pozornost pridaje katoličkoj formaciji mladih i intelektualaca, te pridonosi promicanju kršćanskih vrednota u javnom i kulturnom životu.

U svome nastupnom obraćanju novoizabrani predsjednik Skoko je ukazao na izazove pred kojima se nalaze hrvatsko društvo i Crkva te važnost da angažirani vjernici osobnim primjerom svjedoče u društvu svoj katolički i hrvatski identitet, a istodobno budu potpuno otvoreni i tolerantni prema drugima i drugačijima.

- Želimo li svjedočiti Isusa Krista u sekulariziranom svijetu najbolji magnet možemo biti mi sami, svojim životom, djelovanjem, poslanjem, vedrinom, odgovornošću, ljubavi. Istinski kršćani moraju biti drugačiji. Zato je zadaća MI-a ohrabrivati, poticati i pomagati našim članovima i prijateljima na tom putu, prije svega da čuvamo i živimo taj kršćanski identitet, a onda da imamo snage i kreativnosti svjedočiti ga drugima. Pritom smo pozvani u svakome gledati brata čovjeka, te sa svima koji su otvoreni dobru, bez obzira na vjeru i nacionalnost, surađivati u promicanju mira, pravde, istine i ljubavi - rekao je Skoko te dodao kako MI treba slijediti vječna načela Isusa Krista, te biti inicijator pozitivnih kretanja unutar Crkve, a u svjetovnom dijelu se voditi onom poznatom Kennedyjevom uzrečicom: ´Ne pitajte što domovina čini za vas, već što vi možete učiniti za domovinu!´
 
Naime, Hrvatski katolički zbor MI od svoga osnutka, pored nasljedovanja Isusa Krista i vjernosti Crkvi te promicanju kršćanskih vrijednosti u javnom životu, kod svojih članova razvija poseban osjećaj prema domovini. Budio je njihovu svjesnost i odgovornost da svoje znanje, talente, energiju i vrijeme posvete boljitku Hrvatske, hrvatskoga naroda i svih naših sugrađana.

- Pokušat ćemo biti poticaj i potpora svim pozitivnim snagama u hrvatskome društvu kako bismo zajedno gradili državu koja će biti još više u službi hrvatskog čovjeka i zajedničkog dobra, koja je će biti osjetljiva za hrvatski identitet, vrednote i tradiciju, koju će se više poštovati i uvažavati u međunarodnom kontekstu - zaključio je Skoko.

Novo čelništvo udruge je najavilo veći angažman i aktivniju prisutnost MI-a u svim sferama života, posebice u župnim zajednicama i biskupijama, te medijima, društvu i javnosti općenito. Davat će obol kroz tribine i rasprave, a organizirat će i godišnji simpozij. Prva tema koju će obraditi sljedeće godine bit će uloga kršćana u politici.

Najavili su kako će u središnjici MI-a u zagrebačkoj Mesničkoj ulici na tribinama i dijaloškim susretima ugostiti predstavnike vladajućih, ali i oporbenih stranaka, uglednike iz javnog života te predstavnike drugih vjerskih zajednica i religija kako bi poradili na ekumenizmu i međureligijskom dijalogu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: