Otvaranje izložbe ''PanoRama – pola stoljeća likovnoga čuvanja memorije“

U ponedjeljak, 4. lipnja, u 19 sati u Muzeju Mimara otvara se izložba ''PanoRama – pola stoljeća likovnoga čuvanja memorije“ koju priređuje Općina Prozor-Rama.

index.jpg
Autor
Nevenka Šarčević/Laudato/M.S.
Fotograf
Nevenka Šarčević
Objavljeno:
 
25.05.2018 10:09
Izložba slika i skulptura organizira se upravo o 50. godišnjici ramskog seljenja zbog akumulacijskim jezerom ''poplavljene“ plodne ramske kotline s naseljima. Tada su mnogi stanovnici bili primorani odseliti iz svojih domova i početi život drugdje. Stvaraju se likovna djela koja se postepeno potvrđuju primjerenim načinom čuvanja memorije koja je u teškim povijesnim okolnostima brisana. Izlažu se djela renomiranih suvremenih likovnih umjetnika: akademskog kipara Petra Dolića te akademskih slikarica i slikara srednje generacije; Martine Grlić, Blaženke Salavarde, Pavla Pavlovića, Zlatana Pinteka, Mohamada Davida Schreima, Stjepana Šandrka te Matka Vekića. Oni prikazuju ramsku prirodu i život Ramljaka uz Ramsko jezero te autentično interpretiraju tradiciju i pobožnost ovog kraja.
 
O temama likovne baštine Rame, o kolektivnoj memoriji, značenju svetoga, identitetu i migracijama, može se čitati u katalogu izložbe (fra Stjepan Lovrić, dr. sc. Ive Šimat Banov, te kustosi: Feđa Gavrilović i Nevenka Šarčević), a u samom uvodu načelnik općine Prozor Jozo Ivančević napisao je i sljedeće:
 
''Kako bismo zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti iznova pokazali da se u Ramu dolazilo i da se još uvijek dolazi upravo iz ljubavi i želje za ponovnim susretom s njezinim ljudima, krajolicima i kulturom, Općina Prozor-Rama priređuje ovu likovnu izložbu. Dali smo joj ime PanoRama, s velikim slovom R u riječi panorama, a koja znači 'vidik široka i prostrana krajolika'. Htjeli bismo kroz djela nekolicine vrsnih hrvatskih umjetnika, slikara i kipara, pružiti posjetiteljima makar mali uvid u dugu povijest, ljepotu krajolika, kulturu i neke specifičnosti našega ramskog zavičaja između života i nestanka. Činimo to s ponosom, jer Ramu smatramo važnom kako za povijest Bosne i Hercegovine tako i za povijest hrvatskoga naroda uopće. Nakana nam je da izložbom ukažemo da se s kulturom, s umjetnošću mora živjeti da bi se živjelo dostojanstveno. Nakana nam je, također, da izložbom sačuvamo veze i sjećanja raseljenih Ramljaka na zavičaj, da preko izložbe širimo prijateljstva, da sve zainteresirane potaknemo da nakon izložbe posjete Ramu i da sami pokušaju nešto učiniti za ovaj naš kraj.“

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: