Otvorena izložba "Spomenik domovini"

U Muzeju za umjetnost i obrt u petak je otvorena izložba "Spomenik domovini" na kojoj se predstavlja projekt arhitekta Nenada Fabijanića, pobjednika natječaja za izradu spomenika na zelenoj plohi na Trgu Stjepana Radića

PXL_060516_12960571.jpg
Autor
HINA/Laudato/N.B.
Fotograf
Borna Filić/PIXSELL
Objavljeno:
 
06.05.2017 09:33

Na izložbi su predstavljeni segmenti budućeg spomenika - Zid svjetlosti inspiriran najautentičnijim spomenikom žrtvama rata, Zidom boli rata, Oltara i Poltara.

Na tom će se frekventnom mjestu moći odati počast žrtvama Domovinskog rata, podsjetiti na prošlost, a to će biti i prostor koji će živjeti s građanima i posjetiteljima Zagreba.

- Arhitekt koji ignorira recepciju svog djela ili je blefer ili genije - rekao je Fabijanić na otvorenju izložbe, predstavivši nazočnima svoj projekt.

U složenu kompoziciju Velike osi memorijal unosi simboliku i umjetnost, asketskim oblikovanjem i pročišćenim vokabularom uspostavljajući dijalog s okolnom arhitekturom. Sastoji se od triju artefakata, koji se redaju od sjevera prema jugu.

Objasnio je kako je Zid svjetlosti, satkan od kristalnih prizmi i optočen vodenim površinama, nova interpretacija Zida boli koji je bio postavljen u Selskoj ulici kao prosvjedni čin, ispred sjedišta UNPROFOR-a, a koji je prikazao svu tragediju koja se događala.

Tordirani kameni masiv Oltara izvire iz zemlje i simbol je Energije, mjesto rituala i ceremonijala korištenja, dok se kroz Portal na južnom rubu ulazi u memorijalni centar.

- Sretan sam i zadovoljan zbog ovog projekta, to je sada na razini realizirajuće ideje, spomenika tradiciji, kulturi, postojanosti, identiteta, humanosti - napomenuo je Fabijanić.

Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, podsjetivši da je jednoglasna odluka Ocjenjivačkog suda pružila mogućnost da sada javnost na izložbi stekne uvid u budući spomenik.

Ocijenio je to "sudbinskim trenutkom", ne samo zbog toga, rekao je, što će taj spomenik odrediti buduću vizuru Grada Zagreba, nego i zato što je samoga sebe uložio u taj projekt.

Izrazio je nadu da će za godinu dana posjetitelji moći razgledati ´najljepši spomenik domovini, ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj´.

Fabijanićev rad pobijedio je između 52 prijavljena rada, a jednoglasno ga je odabrao Ocjenjivački sud u kojemu su bili Vesna Kusin, Goran Rako, Marijan Hržić, Damir Mataušić, Helena Paver Njirić, Ivana Tutek.

Izložba u MUO bit će otvorena do 14. svibnja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: