Otvorena retrospektivna izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' kod franjevaca kapucina u zagrebačkoj Dubavi

U samostanu franjevaca kapucina sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi 10. svibnja otvorena je retrospektivna izložba slika 'Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu' više autora: Branimira Dorotića, Maje Vidović, Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Botteri, Hrvoja Marka Peruzovića, Ante Mamuše i Ivane Ćavar.

izlozba.jpg
Autor
T.B./Laudato/M.B.
Fotograf
T.B.
Objavljeno:
 
11.05.2019 12:42

Riječ je o izložbi likovnih djela čiji su se autori predstavili samostalnom izložbom portreta hrvatskih duhovnih velikana na dosadašnjim manifestacijama Dana hrvatskih svetaca i blaženika koji se od 2009. godine održavaju u Križevcima, a zatim su se postavljale i u drugim hrvatskim sredinama. Kako su prošlogodišnji Dani hrvatskih svetaca i blaženika bili deseti, jubilarni, tako su se organizatori odlučili da deseta izložba bude retrospektivna. Oblikovao ju je i postavio likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Nakon Križevaca, izložba je dosad bila postavljena u Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku i u samostanu bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici. Kod kapucina će se, u samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi, izložba moći razgledati u sljedećih mjesec dana, a tijekom ljeta bit će postavljena kod franjevaca konventualaca u Puli. Organizator izložbe bila je Galerija „Laudato“, a suorganizatori Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i Udruga 'Dr. Stjepan Kranjčić'.

U svečanost otvorenja pozdravnim je riječima uveo gvardijan fra Juro Šimić izrazivši zadovoljstvo što se izložba posljednjih nekoliko godina, uoči svetkovine sv. Leopolda Mandića, postavlja kod franjevaca kapucina u sv. Leopoldu posvećenoj župi i samostanu. Uime organizatora Galerije 'Laudato' govorila je direktorica i glavna urednica 'Laudato televizije' Ksenija Abramović.

Pripovijedala je o čudu 'Laudato televizije' i koncerta popularne duhovne glazbe 'Progledaj srcem' koji će prvi put biti održan u najvećoj dvorani u Hrvatskoj u subotu 11. svibnja u Areni.
-Za sva ta postignuća, do kojih smo teško došli, a radosti i teškoća i danas ima, zaslužna je Providnost. Živimo od Providnosti, njoj se utječemo jer u nju vjerujemo. Na tom putu sigurni smo da je bio prevažan zagovor hrvatskih svetaca i blaženika kojima smo se posvetili tijekom posljednjih deset godina kroz organizaciju izložbe koju smo nakon Križevaca selili u više hrvatskih sredina, najviše u samostanske galerije – istaknula je Ksenija Abramović.

Izložbu je otvorio provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević. Tom se prilikom osvrnuo na aktualni trenutak vezan uz govor pape Franje o kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca.

- Sv. Leopold Mandić postao je blaženik i svetac Katoličke Crkve uz punu potporu nadbiskupa Alojzija Stepinca. Vjerujemo da će danas kanonizirani Leopold vratiti dug Stepincu i pomoći mu da i on službeno postane svet. Makar, Stepinac je odavno svetac, što znade i svjedoči vjernička duša hrvatskoga naroda - poručio je.

Glazbeni obol svečanosti, pjevajući pjesme posvećene sv. Marku Križevčaninu i bl. Ivanu Merzu, dale su Križevčanke Tamara Perc i Mateja Hrlec, dok je kroz program vodila, interpertirajući stihove u čast sv. Leopoldu Mandiću i hrvatskoj svetosti, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić' Tanja Baran.

Ispripovijedala je o deset dosadašnjih manifestacija Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima te o želji za intenzivnijim poznavanjem i štovanjem hrvatskih svetaca i blaženika te o izložbi koja je, putujući po Hrvatskoj, pronosila sadržaj hrvatske svetosti.

Zahvalila je ocima kapucinima na domaćinstvu i potpori, a posebno Kseniji Abramović na deset godina suradnje kroz izložbu. Najavila je 11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika koji će u Križevcima trajati od 23. do 26. svibnja.

Naglasila je da organizaciju izložbe od Galerije 'Laudato' od ove godine preuzima Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, dok Galerija 'Laudato', zajedno s Udrugom 'Dr. Stjepan Kranjčić', postaje suorganizator.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: