Otvorene 67. po redu Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem Festivalske zastave Libertas uz Himnu slobodi 10. srpnja su svečano otvorene 67. po redu Dubrovačke ljetne igre.

PXL_100716_13325464.jpg
Autor
HINA/Laudato/M.R.
Fotograf
Grgo Jelavic/PIXSELL
Objavljeno:
 
11.07.2016 13:09

Ovogodišnje, 67. Dubrovačke ljetne igre otvorenima je proglasio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. U svom govoru istaknuo je kako se svetkovina umjetnosti održava na najljepšoj svjetskoj ulici, nastaloj u ranome Srednjem vijeku Stradunu.

- 'Stradun je dovoljno širok da njime teku rijeke ljudi, ideja i projekata. I tako stoljećima. Ali uglavnom danju jer su se navečer vrata od Grada zatvarala, a ključevi donosili knezu. Večeras svjetlo dominira Stradunom i zato se posebno sjećamo Nikole Tesle, koji se rodio na današnji dan pred 160 godina, te iz svoje hrvatske Domovine otišao u bijeli svijet donoseći svjetlo u domove i ulice Svijeta. Čovjeka koji je svoje snove pretočio u zbilju, kreativnost i maštovitost u svakodnevni proizvod, a znanstvenicima, umjetnicima i političarima poručio: Ne žalim što kradete moje ideje, već žalim što nemate svoje – kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako je i veliki Otello došao u Veneciju i uspio, postavši ugledni građanin Serenissime.

- Ove godine i on stiže u Dubrovnik, na Lovrjenac. Ali ne stiže sam. Dolazi i Jago. Jer u životu uz svjetlo uvijek se krije i tama, stvaralaštvo prati razaranje, dobru prijeti zlo, a uz ljubav diže se i ljubomora. I pitanje koje postavljamo jest univerzalno. Može li svijet bez Jaga? Što moramo učiniti da stvaralaštvo pobijedi destrukciju, a dobro nadjača zlo? I ove godine na našim ulicama i trgovima svjedočit ćete Odgovoru kojeg daju Umjetnici' - rekao je Vlahušić.

Program ceremonije Svečanog otvorenja izveden je prema scenariju Mani Gotovac i u režiji Ivana Miladinova. Festivalski dramski ansambl su činili Nikola Baće kao voditelj ceremonijala, Dragan Despot, Boris Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Nikša Butijer, Pjer Meničanin, Anđela Ramljak, Anja Đurinović i Olga Pakalović. Nastupio je i Folklorni ansambl Linđo koji slavi svojih 50 ljeta na Igrama, Kazališna družina Kolarin, Baletni odjel Umjetničke škole 'Luke Sorkočevića', Plesni studio 'Lazareti' i brojni drugi. Glazbu je izvodio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz Akademski zbor 'Ivan Goran Kovačić', Dubrovački komorni zbor i 'Zbor Libertas'.

Prolog iz opere 'Pagliacci' izveo je počasni gost grada Dubrovnika, tenor, dirigent, skladatelj i umjetnički fotograf – Jose Cura koji je, uz maestra Mladena Tarbuka, nastupio i u ulozi dirigenta. U pjevačkoj ulozi pridružili su mu se tenor Cristian Suriani te sopranistice Ilijana Korać Teklić i Linda Ballova, koja će uz maestra Curu nastupiti i 11. srpnja na gala koncertu.

Na svečano otvorenje 67. po redu Igara došli su i brojni visoki uzvanici, među ostalim savjetnik Predsjednice RH za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik Branko Bačić, zastupnik u EU parlamentu Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar zdravlja Dario Nakić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Miro Kovač, potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi.

Do 25. kolovoza, 20 ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika postaje mjesto susreta gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta s međunarodnom publikom od približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: