Predstavljen dokumentarni film 'Sisačka Majka milosrđa'

Predstavljanje dokumentarnog filma scenaristice i redateljice Hrvojke Mihanović Salopek 'Sisačka Majka milosrđa' održano je 3. prosinca u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Film su predstavili sisački biskup Vlado Košić, prof. Ivo Livljanić i autorica.

sisacka-majka-milosrđa.jpg
Autor
S.V./Laudato/M.B.
Objavljeno:
 
04.12.2016 09:10

Ovaj znanstveno-obrazovni film prikazuje povijest štovanja Bogorodice na području Sisačke biskupije od Srednjeg vijeka do danas. Kroz film gledatelji imaju priliku upoznati pojedina istaknuta, ali i manje poznata povijesna marijanska svetišna kao što su ona u Kloštar Ivaniću i Gori te crkve posvećene Bogorodici u Kutini, Sisku, Topuskom, Maloj Gorici, Žažini, Starom Farkašiću, Pokupskom, Dubrancu, Pešćenici, Ivanić Gradu itd.
 
S obzirom na burne povijesne prilike u kojima je prostor Sisačke biskupije bio višestoljetno izložen ratnim nedaćama, ali značajan i bremenit junaštvom na braniku domovine, posebno su obrađeni lokaliteti bitke kod Siska, Zrina, Gvozdanskog, Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice i Hrvatskog Čuntića. Gledateljima su predstavljene i stare i rijetke knjige vezane uz sakralnu baštinu Biskupije poput Misala Juraja iz Topuskog, te povijesna djela Adama Baltazara Krčelića, Pavla Rittera Vitezovića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog i drugih.
 
Film donosi i izvorne narodne marijanske pjesme, tradiciju narodnih hodočašća, a kao osobitost Sisačke biskupije posebno je pružen prikaz vrijednih rustikalnih drvenih kapela.
 
Na početku predstavljanja sve okupljene, a osobito goste, pozdravio je biskup Košić koji je i zahvalio scenaristici i redateljici Mihanović Salopek te producentu Alojzu Prosoliu na uloženom trudu. Biskup je i istaknuo kako ovaj film ne govori samo o štovanju Bogorodice nego predstavlja čitavo ovo područje.
 
Govoreći o filmu prof. Livljanić je rekao kako se radi o djelu koje kombinira znanstveno-obrazovni film s elementima dokumentarnog.
 
- Ovaj film je multidisciplinaran, on obuhvaća značajnu graditeljsku i umjetničku baštinu iz različitih razdoblja sve do naših danas. Obuhvaća i crkvenu povijest, povijest umjetnosti, glazbe i književnosti. Rekao bih da je ljepota i raznolikost upravo to što daje jedno posebno bogatstvo i što nas nadahnjuje i ispunjava jednim ljudskim i domovinskim ponosom i zahvalnošću kada gledamo ovaj film – istaknuo je.
 
Autorica Hrvojka Mihanović Salopek je podsjetila kako je ovo deveti film koji govori o štovanju Bogorodice na području Hrvatske, te je zahvalila biskupu što je od samih početaka podržao ovaj projekt.
 
- Ovaj film je antologijski presjek kroz građu i kamo sreće kada bi sve crkve, sva baština, mogla doći na film, ali na žalost ne može. Zato smo srcem odabrali ono što nam se činilo najvrijednije sa stajališta povijesti umjetnosti, ono što ima jednu emotivnu težinu i što predstavlja vaš kraj. Moram istaknuti da nam je posebna želja bila snimiti i nematerijalnu kulturnu baštinu, a to su stihovi naših velikana književnosti i pjesme iz usmene predaje, sve ono što su umjetnici i narod rekli iz srca o štovanju Bogorodice kroz stoljeća. Pored toga željeli smo prikazati i to da je ova Biskupija i njeni gradovi, kao i ljudi, oduvijek bila na braniku domovine. Htjeli smo odati počast našim precima koji su s kršćanskim pouzdanjem i osjećajem za pravednost branili i očuvali ovaj današnji prostor za sve nas - kazala je autorica i zaključila kako su glavni ciljevi filma pružiti publici temeljne vjerske i znanstvene informacije, ali i educirati mlade naraštaje o vrijednostima koje ih okružuju.
 
Na kraju predstavljanja okupljeni su i pogledali film 'Sisačka Majka milosrđa'.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: