Predstavljen program 4. Festivala kršćanskog kazališta

Program Četvrtog festivala kršćanskog filma predstavljen je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak 24. svibnja u dvorani sv. Franje samostana franjevaca konventualaca u Zagrebu.

festival-krscanskog-kazalista.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
27.05.2018 12:40

Organizator festivala je Hrvatske provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Festival će se održati kroz dva vikenda 1. - 3. i 8. - 10. lipnja u dvorani sv. Franje na Svetom Duhu pod geslom "Bog – snaga za život". 
 
Voditelj Festivala fra Ivan Marija Lotar, OFMConv. naglasio je kako je cilj festivala na jednome mjestu okupiti predstave kršćanske provenijencije, ali i one koji promiču pozitivne društvene i opće moralne vrednote bilo da se radi o predstavama koje govore o Isusu Kristu, o svecima, Blaženoj Djevici Mariji ili da se radi o tematikama kao što su obitelj, prijateljstvo. 
 
Dramska umjetnica Marija Sekelez koja će otvoriti Festival predstavom 'Oskar i dama u ružičastom' Érica-Emmanuela Schmitta u produkciji Kazališne družine Mare istaknula je kako se s tekstom susrela još prije deset godina, no ranije se nije mogla potpuno posvetiti materijalu. Naglasila je da je predstava namijenjena vjernicima, ali i onima koji nisu, jer nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 
 
Producentica Festivala dr. Miriam Mary Brgles istaknula je da se na predstavu koja otvara Festival nadovezuje još nekoliko predstava koje bi se mogle ubrojiti u teške teme.

- No, zajednički nazivnik svim tim predstavama je Bog kao snaga koja nam život daruje i koja nas kroz taj život nosi te festival poručuje kako nam u svakom životnom trenutku ostaje pouzdati se u Boga i u Njemu tražiti snagu i radost, makar i ne imali odgovore na naša pitanja, osobito ona 'vječna', o trpljenju, boli i smrti - rekla je. 
 

Naglasila je da se i ovogodišnji Festival koncepcijski naslanja na prijašnje. Tako i ove godine ima predstava koje obrađuju živote svetaca. Predstavit će se život sv. Faustine u izvedbi članova katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i režiji fra Ivana Marije Lotara. Predstava 'Gospa od Svijećnice' govori o službenici Božjoj Marici Stanković u izvedbi Dramske družine Ozana i režiji Tibora Martana. U tu skupinu spada i predstava 'Fra Didak-sebet nas i naše dice' u izvođenje FRAMA-e i Franjevačkog svjetovnog reda iz Širokoga Brijega u režiji Mirele Lovrić. 
 
Osvrnula se kratko i na druge predstave te posebno naglasila dvije namijenjene djeci „Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan" Kazališta Prijatelj u režiji Hrvoja Zalara i 'Ribica Srebrica' koju će u režiji Daniele Totić izvesti članovi Kazališta Budilica. Obje predstave govore o plemenitosti i darežljivosti kao poželjnim vrlinama koje kod djece treba poticati i razvijati te o važnosti igre i prijateljstva. 
 
Ozana Iveković istaknula je kako se u okviru popratnih sadržaja održava šest radionica. Četiri su namijenjene vjeroučiteljima i odgojiteljima u vjeri, s tim da ih mogu pohađati svi zainteresirani edukatori, dok su dvije obiteljske radionice za predškolski i mlađi školski uzrast i njihove roditelje. 
 
Na edukativnim radionicama voditeljice će upoznati vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri kako u svom redovnom nastavnom, odnosno odgojno obrazovnom radu primijeniti dramski, plesni i lutkarski izraz, rekla je Iveković. Govoreći o obiteljskim radionicama, naglasila je kako su one novina.

- Djeca i njihovi roditelji kreativno će se družiti na dramskoj radionici 'Blagoslov molitve' i u lutkarskoj radionici 'Biblija i lutka u obitelji'. Svjesni smo da je danas malo sadržaja na kojima se okuplja obitelj, pa se nadamo da će ove radionice djeci i roditeljima ostati u lijepom sjećanju, te im biti poticaj da se sami uz te ili slične aktivnosti druže u obitelji - rekla je.

Prijave za radionice primaju se do 27. svibnja na adresu fkk.radionice@gmail.com. 
 

Lotar je istaknuo da se i ovogodišnji Festival organizira u okviru Antunovih dana na Svetom Duhu u župi sv. Antuna Padovanskog. Uz ranije spomenutog organizatora Provinciju franjevaca konventualaca, nositelji Festivala su i samostan Svetoga Duha i župa sv. Antuna. Rekao je da je jedan od ciljeva Festivala povezati kazališne skupine koje nastupaju kako bi međusobno mogle gostovati. K tomu nakon svake predstave upriličuje se razgovor s publikom. Kratko se osvrnuo na predstavu o sv. Faustini. 

- Predstava tematizira život sv. Faustine dok je bila djevojčica i djevojka. Malo je poznato da je u više navrata pokušala ići u samostan što su joj njezini roditelji branili, a potom se kako i sama kaže odala slastima ovoga života. Cilj u predstavi bio je otkriti mnoge nepoznate detalje iz njezina života. U predstavi se pojavljuje i lik Anđela pravde koji je Božji poslanik, koji ima za cilj pokazati svijetu što ga čeka ukoliko se ne utekne Božjem milosrđu. Stoga mislim da je predstava važna i zbog zanemarenog govora o postojanju pakla, đavla. Predstava eksplicitno govori o tim stvarima, jer su to nažalost sastavni dijelovi naše vjere - pojasnio je Lotar. 
 
Najavio je i mjuzikl o sv. Antunu Padovanskom 'Svetac čitavoga svijeta' koji će premijerno biti izveden krajem lipnja u režiji Roberta Boškovića u produkciji Provincije i Umjetničke udruge Kolbe. 
 
Više informacija o Festivalu dostupno je na mrežnim stranicama www.festkk.hr

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: